Καθολικό ΟΧΙ στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ στην εκδήλωση διαμαρτυρίας του αντιΧΥΤΑΜ στη γέφυρα Ρυμνίου

8 Min Read
Από το mikrovalto.gr
Καθολικό από  εκπροσώπους πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων, συλλογικοτήτων και  του κόσμου, ήταν το ΟΧΙ στην δημιουργία ΧΥΤEΑ αμιάντου στην περιοχή των πρώην ΜΑΒΕ, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από την ομάδα αντιΧΥΤΑΜ και πραγματοποιήθηκε το πρωί (11:00) της Κυριακής 27 Ιουνίου 2021 στο χώρο της γέφυρας Ρυμνίου, με συνθήκες καύσωνα 36 οC!Οικοδεσπότες της εκδήλωσης διαμαρτυρίας ήταν οι συνιδρυτές της διαδικτυακής πρωτοβουλίας αντιΧΥΤΑΜ που αριθμεί πλέον των 4.200 μελών, Γιάννης Γιαννακόπουλος και Δημήτρης Βαβλιάρας.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο κ. Γιαννακόπουλος, αφού χαρακτήρισε ότι τα ΜΑΒΕ αποτελούν την πιο κραυγαλέα περίπτωση ακαταλληλότητας για τη δημιουργία ΧΥΤAΜ με βάση την επιστημονική άποψη, προχώρησε στο περίγραμμα των διεκδικήσεων-απαιτήσεων που αποσκοπεί η διαμαρτυρία, και είναι:

– Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος των ΜΑΒΕ (5ο στάδιο).

– Η ανατροπή της υπουργικής απόφασης του 2016 που προβλέπει τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ για τον αμίαντο της Δυτικής Μακεδονίας.

– Η λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο που να αποκλείει σε κάθε περίπτωση τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στο χώρο των ΜΑΒΕ, με αμίαντο από τη Δυτική Μακεδονία ή και όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών, των οποίων οι θέσεις αποσπασματικά -με τη σειρά που πήραν το λόγο-, έχουν ως εξής (ολόκληρες τις τοποθετήσεις μπορείτε να τις δείτε στο συναπτόμενο βίντεο διάρκειας 31 λεπτών):

Καλλιόπη Βέττα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης: Η δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ είναι η απόλυτη καταστροφή για τον τόπο μας και θα πρέπει να μας βρουν απέναντι… Η επιστημονική κοινότητα έχει μιλήσει γι αυτό… Σχεδιάζουν να φέρουν 800.000 τόνους στην περιοχή. Από την πλευρά μου κατέθεσα σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση. Η απάντηση του ΥΠ.ΕΝ. δεν μας καθησύχασε καθόλου… Δεν θα γίνουμε ο υπερτοπικός σκουπιδότοπος της Ελλάδας και ίσως των Βαλκανίων.

Γιώργος Χριστοφορίδης, περιφερειακός σύμβουλος, εκπρόσωπος της παράταξης ΕΛΠΙΔΑ: Είναι φανερό ότι η αλήθεια πάει να ταφεί σε ΧΥΤΑ αμιάντου στην περιοχή μας. Το έχουν τεκμηριώσει οι επιστήμονες ότι είναι τελείως ακατάλληλος ο χώρος να θαφτεί αμίαντος εκεί πέρα. Αλλά κάποιοι συνεχίζουν να το στηρίζουν. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σ’ αυτό…

Τάσος Χαραλαμπίδης: εκπρόσωπος του κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (του Κ. Βελόπουλου): Συγχαίρω τους δυο ανθρώπους που κάνανε την ιστοσελίδα αντιΧΥΤΑΜ και θα ήθελα όλοι μαζί να βοηθήσουμε και να συμπαρασταθούμε… Κάποιοι, δεν ξέρω ποιοι (που θέλουν τον ΧΥΤΑΜ) έχουν συμφέροντα…

Στέφανος Πράσσος, περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλή παράταξης ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ: Δεν δεχόμαστε ούτε για τη Δυτική Μακεδονία, ούτε για όλη την Ελλάδα να γίνει «νεκροταφείο» αμιάντου εδώ. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απολιγνιτοποίηση άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και όχι μόνο για τον αμίαντο. «Νεκροταφείο» σκουπιδιών από όλη την Ελλάδα, μονάδα καύσης απορριμμάτων, 300.000 στρέμματα για Φ/β και εκατοντάδες μεγαβάτ για αιολικά…

Χρήστος Ελευθερίου, δήμαρχος Σερβίων: Ο Δήμος Σερβίων συμφωνεί στο να μην υπάρξει από εδώ και μετά οτιδήποτε, αλλά βάζει και μια παράμετρο ακόμη, αυτό που υπάρχει εκεί είναι ή δεν είναι επικίνδυνο για τον τόπο. Για μας οτιδήποτε  με αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο θα μας βρει απέναντι.

Μανόλης Στεργίου, δήμαρχος Βελβεντού: Πριν από ένα περίπου μήνα πήραμε απόφαση ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι  στο να δημιουργηθεί ΧΥΤΑΜ, και αυτή την απόφαση θα τη στηρίξουμε μαζί σας και με όλους που ενδιαφέρονται πραγματικά για την περιοχή… Περιμένουμε μια σοβαρή πρόταση για την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης… Μαζί σας, σε κάθε μορφή αγώνα..

Στέργιος Βαβλιάρας, πρόεδρος Αιανής: Πήραμε απόφαση κατά του ΧΥΤΑΜ και την καταθέσαμε στο Δήμο Κοζάνης… Θέλουμε τουριστική αξιοποίηση της λίμνης.

Ρίτσα Σπυρίδου, δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ: Είμαστε παρόντες σε έναν αγώνα δίκαιο. Ήμασταν ξεκάθαροι εξ αρχής και είπαμε ΟΧΙ στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ. ΟΧΙ, πριν και μετά τις μελέτες… Είμαστε συνοδοιπόροι, παρόντες και παρούσες.

Χάρης Κουζιάκης, δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης, επικεφαλής της κίνησης ΚΟΖΑΝΙ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ: Δυστυχώς δεν υπάρχει εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής  της Κοζάνης σήμερα εδώ. Και είναι πραγματικά δυσάρεστο… Εμείς θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα και θα είμαστε όταν θα πρέπει σε κάποιες πύλες, έτσι ώστε, να εμποδίσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη αρνητική για τον τόπο.

Φώτης Κεχαγιάς, δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης, επικεφαλής παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: Αντιστεκόμαστε, είμαστε εδώ μαζί με όλους τους κατοίκους να μη γίνει αυτό το «νεκροταφείο». Ήταν ένα θέμα «παγωμένο» στο παρελθόν. Ξεκίνησε με ενέργειες κάποιων και κακώς ξεκίνησε…

Γιάννης Μητσιάκος, εκπρόσωπος ΚΚΕ: Εμείς το συγκεκριμένο ζήτημα το βάλαμε και στην Ευρωβουλή… Σαν κόμμα είμαστε κάθετα αντίθετοι. Η περιοχή μας δεν μπορεί να γίνει «νεκροταφείο» των ελπίδων των παιδιών μας, της ζωής μας στην κυριολεξία.

Λευτέρης Ιωαννίδης, πρώην δήμαρχος Κοζάνης: Μπορεί να μη θέλουμε ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ και σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι, αλλά ο αμίαντος υπάρχει. Μπορεί να μην θέλουμε να γίνει στα ΜΑΒΕ, αλλά κάπου πρέπει να γίνει… Όσοι θέλουν να ζήσουν σ’ αυτή την περιοχή αξίζουν κάτι καλύτερο…

Γιώργος Τζέλλος, πρώην δήμαρχος Αιανής: Συμφωνώ με τον αγώνα που δίνετε, εύχομαι να υπάρχει και συνέχεια. Μακάρι αυτή η κίνηση να αποτελέσει την αφορμή να ξυπνήσει την περιοχή από το λήθαργο εδώ και 10 χρόνια και να αγωνιστεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Κώστας Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος, παράταξης ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ: Όλοι ανεξαιρέτως είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ΧΥΤΑ αμιάντου. Το «στοίχημα» πρέπει να το κερδίσουμε. Να μη βάλουμε τις πολιτικές ανάμεσά μας.

Τοποθετήσεις συμπαράστασης έκαναν ακόμη, o εκπρόσωπος της συλλογικότητας ΕΟΡΔΑΙΑ SOS, o εκπρόσωπος των ερασιτεχνών αλιέων Πτολεμαΐδας-Κοζάνης Αθανάσιος Στάμος («οι δυο σύλλογοι έχουν αρνητική απόφαση στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ»), ο κτηνοτρόφος Γιάννης Ντίνας («καλώ τους “καρεκλάδες” να μου πουν που μας βοηθούν εμάς, τον πρωτογενή τομέα») και η εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Κοζάνης Σερβίων Βελβεντού Γιάννα Αντωνοπούλου («είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ, στα πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη, καθώς και στα φωτοβολταϊκά στα βοσκοτόπια»).

Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκαν, ο περιφερειακός σύμβουλος της διοικούσας παράταξης Γιώργος Μαργαρίτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του Δήμου Σερβίων Τάσος Αλεξόπουλος και Γιώργος Παναγιωτούλας, καθώς και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ Μαίρη Χριστοδούλου, ενώ διαβάστηκε επιστολή συμπαράστασης του Βασίλη Κωνσταντόπουλου, επικεφαλής της παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  στο δήμο Σερβίων και της Ν.Ε.  Κοζάνης του ΚΙΝΑΛ.

Αίσθηση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η απουσία των κοινοταρχών της ορεινής ζώνης των Καμβουνίων.

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Μοιραστείτε την είδηση