Κάτι τρέχει με τις τηλεθερμάνσεις

9 Min Read

Ανησυχητικές είναι οι διαρροές από την Αθήνα, σχετικά με το μέλλον των τηλεθερμάνσεων. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως το βασικό πλάνο που έχει προκριθεί  για τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου είναι η κατασκευή στο χώρο του ΑΗΣ Καρδιάς, ενός νέου σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ), ηλεκτρικής ισχύος 105,34 MW και θερμικής ισχύος τουλάχιστον 65 MW, ο οποίος θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο και θα τροφοδοτεί τις 3 τηλεθερμάνσεις και προβλέπει την κατασκευή – τοποθέτηση συνολικά πέντε λεβητών, οι οποίοι με την χρήση φυσικού αερίου και πετρελαίου θα παράγουν το ζεστό νερό για να τροφοδοτούν το σύστημα τηλεθέρμανσης.

Ο σχετικός διαγωνισμός από πλευράς ΔΕΗ είχε βγει στον αέρα τον Ιούλιο του 2022 με προσωρινό ανάδοχο το σχήμα ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ και έπρεπε να είχε ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας το πρώτο εξάμηνο του 2023 και χρόνο εκτέλεσης 22 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Μάλιστα τον περασμένο Μάϊο το Υπουργείο Ανάπτυξης υπέγραψε και τις σχετικές προσκλήσεις ύψους 110εκ. ευρώ για την κατασκευή των αγωγών διασύνδεσης της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το ενιαίο σύστημα τηλεθερμάνσεων εντός του ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς, την  κατασκευή νέου αντλιοστασίου στον ΑΗΣ Καρδιάς και διασύνδεση με τις μονάδες παραγωγής θερμικής ενέργειας ΣΗΘΥΑ, μετασκευές αντλιοστασίων τηλεθέρμανσης, αναβάθμιση του υφιστάμενου λεβητοστασίου αιχμής/εφεδρείας και λοιπές συνοδευτικές εγκαταστάσεις.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι να είναι έτοιμη η νέα μονάδα η τηλεθέρμανση Κοζάνης συνεχίζει να τροφοδοτείται από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και η τηλεθέρμανση Πτολεμαίδας με ηλεκτρολέβητες μέχρι τη σύνδεση με την Πτολεμαίδα 5.

Η ανησυχία υπάρχει καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η οριστική κατακύρωση της κατασκευής της νέας μονάδας στο σχήμα ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ,  ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα σε Αθηναϊκά ΜΜΕ που θέλουν  το διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας να έχει ναυαγήσει και τη  ΔΕΗ να οδηγείται στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού. 

Φυσικά αν κάτι τέτοιο ισχύει αλλάζει πλήρως ο σχεδιασμός για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων καθώς το νωρίτερο που θα μπορεί να λειτουργήσει η τροφοδότηση της τηλεθέρμανσης Κοζάνης από την ΣΗΘΥΑ είναι τη σεζόν 2026-2027.

Και αυτό γνωρίζοντας πως η λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, μόνο σταθερή δεν είναι τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά την τηλεθέρμανση Πτολεμαίδας, πολύ δύσκολα θα λάβει φέτος θερμική ενέργεια από την νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 καθώς , πάλι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς θερμικής θα ολοκληρωθεί περί το τέλος του έτους αλλά κυρίως διότι η νέα μονάδα συνεχίζει εδώ και μήνες να λειτουργεί δοκιμαστικά και να παράγει μόνο ηλεκτρική και όχι θερμική ενέργεια και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το Πάσχα του 2024.

Άρα και φέτος η τηλεθέρμανση Πτολεμαίδας θα συνεχίσει με τη χρήση των ηλεκτρολέβητων. Για να γίνει αυτό όμως χωρίς επιβάρυνση των πολιτών της Πτολεμαίδας, θα πρέπει να εξασφαλιστούν για μια ακόμη χρονιά περίπου 15εκ. ευρώ, που πέρσι καλύφθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όλα αυτά τέθηκαν σε συνάντηση  που είχε ο υπουργός  Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, με τη ΔΕΗ να διεκδικεί αποζημίωση για το επιπλέον κόστος και συγκεκριμένα να ζητά αύξηση της αμοιβής για την τηλεθέρμανση, είτε μέσω σχετικών αυξήσεων στους λογαριασμούς των κατοίκων-χρηστών, είτε μέσω καταβολής της διαφοράς  από τον κρατικό προϋπολογισμό ή κάποιο άλλο φορέα.   

Οριστικές αποφάσεις για το πώς θα καλυφθεί το έξτρα κόστος της τηλεθέρμανσης δεν έχουν ληφθεί. “Πρέπει να μετρηθεί προσεκτικά το κόστος και οι επιπτώσεις του στα οικονομικά της ΔΕΗ για  να ληφθούν οι αποφάσεις.¨ δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας στο businessenergy.gr.

Γ. Ζεμπιλιάδου: Άμεση και βιώσιμη λύση για τις τηλεθερμάνσεις

Στο θέμα αναφέρθηκε με ανακοίνωση της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου:

“Με το χειμώνα να είναι πλέον πολύ κοντά, ένα κρίσιμο και πολύ ουσιαστικό ερώτημα μένει αναπάντητο. Θα λειτουργήσουν φέτος οι τηλεθερμάνσεις στη Δυτική Μακεδονία, με τι θερμική ενέργεια, με τι κόστος και πώς θα το καλύψουν αυτό;

Πρόκειται για συστήματα θέρμανσης που εξυπηρετούν πάνω από 100.000 κατοίκους της περιφέρειας μας σε Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη, για τα οποία υποτίθεται πως υπήρχε πρόνοια και σχέδιο προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους μέσω της κατασκευής ΣΗΘΥΑ στον ΑΗΣ Καρδιάς.

Μια κατασκευή που πάει συνέχεια πιο πίσω και δεν ξέρουμε αν και πότε θα γίνει, την ώρα που οι Δημοτικές Επιχειρήσεις που λειτουργούν τις τηλεθερμάνσεις είτε αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο κόστος για την προμήθεια τους με θερμική ενέργεια, ένα κόστος που έχει γίνει πια απαγορευτικό και δυσβάσταχτο και δεν μπορεί, αντικειμενικά, να αντιμετωπισθεί, είτε δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να έχουν τη θερμική ενέργεια που χρειάζονται για να ζεστάνουν τους καταναλωτές.   

Όλο αυτό το διάστημα η Περιφερειακή αρχή παραμένει απλός θεατής των εξελίξεων αντί να σταθεί στο πλευρό των Δημοτικών Επιχειρήσεων και να παλέψει μαζί τους για να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Ζητάμε, εδώ και τώρα, άμεση και βιώσιμη λύση για τις τηλεθερμάνσεις μας.

Στεκόμαστε δίπλα στο πλευρό των πολιτών της Περιφέρειας μας και των Δημοτικών Επιχειρήσεων και μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για να μην υπάρξει ούτε μια μέρα του χειμώνα που κάποια απ’ τις τηλεθερμάνσεις θα μείνει κλειστή και απαιτούμε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από το οποιοδήποτε επιπλέον κόστος απαιτείται προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη θερμική ενέργεια.

Οι λιγνιτικές Μονάδες δεν μπορεί να λειτουργούν μόνο για να δροσίζεται η Αθήνα το καλοκαίρι, αλλά έχουν ιερή υποχρέωση να ζεσταίνουν τη Δυτική Μακεδονία το δύσκολο και μακρύ χειμώνα μας».

Χάρης Κουζιάκης: Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Δημοτική Κίνηση Κοζάνη Τόπος Να Ζεις.

“Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης την σαιζόν 2023-2024 δημιουργούνται μετά από δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με τα οποία:”Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης την σαιζόν 2023-2024 δημιουργούνται μετά από δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με τα οποία:

  • υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στον διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας ΣΥΘΗΑ από την ΔΕΗ ΑΕ στον χώρο του πρώην ΑΗΣ Καρδιάς. Ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας το πρώτο εξάμηνο του 2023,
  • η κανονική λειτουργία της μονάδας Πτολεμαιδα 5 δεν θα ξεκινήσει πριν την Άνοιξη του 2024,
  • η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ δεν είναι διατεθειμένη να διατηρεί τρεις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σε συνεχή λειτουργία μόνο για τη κάλυψη των αναγκών της τηλεθέρμανσης και διεκδικεί αποζημίωση για να το πράξει  είτε μέσω της αύξησης των λογαριασμών τηλεθέρμανσης της περιοχής είτε από το κράτος,

Η ευθύνη φυσικά του κυρίου Μαλούτα και της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ γι’ αυτή την κατάσταση είναι τεράστια. Αφού αρκέστηκαν σε προφορικές υποσχέσεις κυβερνητικών στελεχών και της ΔΕΗ ΑΕ, υπέγραψαν ένα ανούσιο και ανεφάρμοστο μνημόνιο συνεργασίας με τις άλλες υπηρεσίες τηλεθέρμανσης, την ΔΕΗ ΑΕ και το υπουργείο Ενέργειας και τώρα απλά παρακολουθούν τις δυσοίωνες εξελίξεις ανίκανοι να αντιδράσουν.

Είναι σίγουρο ότι υπηρεσιακοί παράγοντες, συνδικαλιστές και πολιτικοί για μια ακόμη φορά θα τρέχουν τελευταία στιγμή να παρακαλάνε για να μην κλείσουν οι μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και μείνει χωρίς θέρμανση η πόλη της Κοζάνης.

Η πειθήνια και ενδοτική στάση του κυρίου Μαλούτα απέναντι στις κυβερνητικές επιταγές και στην ΔΕΗ ΑΕ δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Είναι καιρός ο Δήμος Κοζάνης να σηκώσει κεφάλι να υψώσει το ανάστημά του και να υπερασπιστεί ακόμη και μέσω νομικής οδού ότι του ανήκει και είναι δίκαιο δηλαδή την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης με προσιτές τιμές για όλους”.

Γιάννης Κωσταρέλλας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση