Κατόπιν εορτής το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ

5 Min Read

Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να αναρτηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που η Δυτική Μακεδονία ζητά μετ’ επιτάσεως τα τελευταία χρόνια, καθώς οι «πιέσεις» που δέχεται είναι μεγάλες και είναι έντονος ο προβληματισμός σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα της δυτικομακεδονικής γης, δηλαδή το μέγιστο αριθμό ΑΠΕ που μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφός της.

Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να κάνει λόγο για μια ακόμη φορά για άναρχη ανάπτυξη.

Ένα ειδικό χωροταξικό, όπως αυτό για τις ΑΠΕ, καθορίζει που και τι επιτρέπεται γι’ αυτήν την ειδική χρήση σε όλη τη χώρα, με κατευθυντήριες γραμμές για όλα τα κατώτερα επίπεδα σχεδιασμού, όπως είναι τα περιφερειακά και τα τοπικά σχέδια. Ένα σχέδιο που έχει αργήσει χαρακτηριστικά και για πολλούς έρχεται κατόπιν εορτής.

Γ. Κασαπίδης: Διαφωνούμε με την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιφέρειά μας

 «Για ακόμη μια φορά εκπέμπουμε το μήνυμα, ως περιφερειακό συμβούλιο, ότι διαφωνούμε με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιφέρεια μας και αυτό το πιστοποιούμε με τις πράξεις που δρομολογούμε με τις αποφάσεις μας εδώ» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στο περιφερειακό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας και στη συνέχεια ανέφερε πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ασκεί όσο το δυνατόν περισσότερες πιέσεις, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το ειδικό χωροταξικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το συντομότερο δυνατόν.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εδώ και ενάμιση χρόνο δέχεται «βροχή» αιτήσεων για υποδομές ΑΠΕ σε όλη την επικράτειά της. Μεγαλύτερη πίεση δέχονται οι Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας, εξαιτίας των εκτεταμένων δικτύων μεταφοράς ρεύματος που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν. Ο κίνδυνος τεράστιες εκτάσεις να μετατραπούν σε απέραντες γυάλινες επιφάνειες είναι ορατός. Οι μέχρι σήμερα αιτήσεις ξεπερνούν τα 16 GW, ενώ οι πιέσεις μεταξύ των υφιστάμενων κατόχων γης και των αιτούντων εκτάσεις για ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ είναι ήδη σε πολλά μέρη της περιφέρειάς μας έντονες.

Αναστολή υλοποίηση εγκεκριμένων αιτήσεων και διακοπή υποβολής νέων ζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ζητήσει από τους αρμόδιους Υπουργούς την αναστολή υλοποίησης όλων των εγκεκριμένων αιτήσεων ΑΠΕ και τη διακοπή υποβολής νέων, έως ότου ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο ΑΠΕ για όλη τη χώρα και για την Περιφέρειά μας.

Σε  συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Δυτική Μακεδονία, ενώ ο κ. Μπακογιάννης τον ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου ΑΠΕ και την ολοκλήρωσή του περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Στο πλαίσιο της συνάντηση συμφωνήθηκε η υποβολή προτάσεων από πλευράς της Περιφέρειας για το βέλτιστο σχεδιασμό του ειδικού αυτού πλαισίου, τόσο συνολικά όσο και στα όρια της Περιφέρειάς μας.

«Αυτό θα πρέπει να το ξέρουμε και να το λέμε σε όλους όσοι αυθαίρετα και άναρχα θέλουν να υλοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις» σημείωσε ο κ. Κασαπίδης και πρόσθεσε πως με τη δημοπράτηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ορίζονται τα βοσκοτόπια στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο σημαίνει πως δεν θα επιτρέπεται άλλη χρήση πέραν της βοσκής. «Αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο και αυτό είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των αγώνων που έγιναν εδώ στο περιφερειακό συμβούλιο ομόφωνα από εμάς και φαίνεται στον ορίζοντα πως υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ψήφισμα και οι ενέργειες που προτείνονται δηλώνουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να μπει μια τάξη και ένα νοικοκυριό και σε αυτόν τον τομέα, όπου έχουμε δηλώσει όλοι ότι πιστεύουμε σε αυτή την τεχνολογία, όχι όμως στον άναρχο τρόπο και τον τρόπο τον οποίο γίνεται, που δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις υποκρύπτονταν κάποια συμφέροντα και σκοπιμότητες, οι οποίες είναι παρούσες και στην περίοδο αυτή» τόνισε ο κ. Κασαπίδης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση