«Κεντρική επιλογή» η πλήρης απεξάρτηση από το λιγνίτη τονίζει ο Πρωθυπουργός – Ειδικό master plan θα σχεδιάσει η ΔΕΗ για την μετάβαση στην επόμενη μέρα

3 Min Read

Ένα μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Καφηρέα Εύβοιας. Εκεί έκανε ειδική αναφορά για μια ακόμη φορά στο σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρη απεξάρτηση από το λιγνίτη μέχρι το 2028 ενώ σημείωσε πως η ΔΕΗ θα συνταξει ειδικό master plan για την μετάβαση στην επόμενη μέρα στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη.
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στα σχέδια της Κυβέρνησης για «πράσινη» ανάπτυξη και μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε για παράλληλη απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλα έργα.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το έργο συνάδει με τους τρεις κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής: Αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής, απελευθέρωση της αγοράς ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας και φθηνότερη ενέργεια και περιορισμό της οικονομικής «αιμορραγίας» που προκαλούν οι εισαγωγές ρεύματος.
«Είναι σαφές, λοιπόν, ότι αυτή η νέα επένδυση, που έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε σήμερα, είναι συμβατή με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Η πρώτη είναι η γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη και η αντικατάστασή του με ηπιότερες μορφές παραγωγής. Ήδη είχα την ευκαιρία να εξαγγείλω μία τολμηρή πολιτική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι 2028 το αργότερο. Αυτή η πρωτοβουλία μας βάζει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας συζήτησης για τη γρήγορη απεξάρτηση από μορφές ενέργειας που έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
« Το έργο , θα μας απαλλάξει από την καύση 450.000 τόνων λιγνίτη. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι κοντά στους 500.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα δεν θα επιβαρύνουν, πλέον, την ατμόσφαιρα όπου ζούμε εμείς και τα παιδιά μας» σημείωσε προσθέτοντας πως «μπορεί ο Δον Κιχώτης να πολεμούσε τους παλιούς ανεμόμυλους, βλέποντας σε αυτούς φανταστικούς εχθρούς. Εμείς υποδεχόμαστε τους νέους ως φίλους από το μέλλον. Που θα φέρουν καλύτερη, φθηνότερη ζωή στα νοικοκυριά και τελικά ένα διαφορετικό αλλά με τον τρόπο του εξίσου όμορφο περιβάλλον για όλους».
Η αναφορά στη Δυτική Μακεδονία
« Όπως σας είπα, η στρατηγική μας προβλέπει την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028, ενώ από την ΔΕΗ θα συνταχθεί ειδικό master plan για την μετάβαση στην επόμενη μέρα στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. Με σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη, με περιβαλλοντικές πρόνοιες ώστε οι περιοχές που σήμερα είναι εξαρτημένες από τον λιγνίτη να γίνουν πόλοι προσέλκυσης νέων επενδύσεων που θα αξιοποιήσουν το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό.
Σε αυτό που ονομάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση «just transition», δίκαιη μετάβαση, από τον λιγνίτη σε νέες μορφές παραγωγής ενέργειας θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω και τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας ότι η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Δυτική Μακεδονία θα γίνει μία περιφέρεια πρότυπο για το πώς μπορούμε να πετύχουμε την απεξάρτηση από τον λιγνίτη με ταυτόχρονη τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσέλκυση νέων επενδύσεων και γρήγορη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Μοιραστείτε την είδηση