Κεραμέως: θετικό το ισοζύγιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας επί Κυβερνήσεως ΝΔ

4 Min Read

Στο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση των βαθμίδων εκπαίδευσης της χώρας, αναφέρθηκε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη τύπου το βράδυ της Παρασκευής στην Κοζάνη. Η συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε με μια ώρα καθυστέρηση, έγινε αμέσως μετά την περιοδεία της Υπουργού σε σχολεία, δομές εκπαίδευσης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και πριν την πολιτική εκδήλωση του κόμματος στο «Κοβεντάρειο» για τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση.

Η κ. Κεραμέως έδωσε μεγάλη έμφαση στην πρόσληψη 16.200 μόνιμων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή τονίζοντας πως μετά και το τελευταίο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, «πλέον ολοκληρώνουμε το βασικό νομοθετικό έργο το οποίο υποσχεθήκαμε στον Ελληνικό λαό στις εκλογές του 2019. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλα πράγματα να κάνουμε, έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα ακόμη, τα περισσότερα όμως έχουν ήδη υλοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Για τα νηπιαγωγεία ανέφερε ενδεικτικά πως από την ηλικία των τεσσάρων καθιερώθηκε η επιλογή της εκμάθησης ξένης γλώσσας (αγγλικά) και στα εργαστήρια δεξιοτήτων καθώς και στον διπλασιασμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων. «Σχεδόν 18.000 αιτήσεις είχαμε για περίπου 4.000 θέσεις σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο το ενδιαφέρον και αυτό δείχνει πως έχει αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία τον θεσμό αυτό» τόνισε η Υπουργός.

Αναφορά έγινε και στα νέα προγράμματα σπουδών, στην ενισχυτική διδασκαλία για όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, στις οριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στους διορισμούς σε ειδική και γενική αγωγή, στην αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος συνολικά και στη στροφή στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ανέφερε πως θα καθιερωθεί το «πολλαπλό βιβλίο» που οι μαθητές θα μπορούν να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, αλλά και στη δημιουργία πρότυπων ΕΠΑΛ και θεματικών ΙΕΚ.

Όσον αφορά στο κομμάτι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μίλησε για την κατάργηση του ασύλου, την ελάχιστη βάση εισαγωγής, για εξ ορθολογισμό του ορίου φοίτησης, εξωστρέφεια, στην ίδρυση εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης κ.α. δηλώνοντας ταυτόχρονα πως στηρίζει την κατασκευή φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ. «Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας στηρίζουν ιδιαίτερα τα Πανεπιστήμια που βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία. Τα τελευταία τρία χρόνια το ισοζύγιο είναι θετικό καθώς έχουν γίνει επιπλέον 45 προσλήψεις από τις αφυπηρετήσεις στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενώ φέτος έχει γίνει και αύξηση του προϋπολογισμού κατά 16% της τακτικής  χρηματοδότησης, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 600.000 ευρώ επιπλέον» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Όσο αναφορά τον ακαδημαϊκό χάρτη, η Υπουργός σημείωσε πως στόχος είναι τα Πανεπιστήμια να γίνουν πιο ανταγωνιστικά έναντι των λοιπών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. «Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη περιλαμβάνει πολλά στάδια και λαμβάνονται υπόψη πολλά κριτήρια όπως είναι τα αποτελέσματα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τις προτάσεις των Πανεπιστημίων και την οριζόντια μελέτη της εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης» ανέφερε η ίδια. Μιλώντας για το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε πως θα φέρει τα Ελληνικά Πανεπιστήμια στην εποχή του 21ου αιώνα, με εσωτερικά Erasmus, με διπλά και κοινά πτυχία, με περισσότερες και διεθνείς συνεργασίες, με πιο αξιοκρατικές επιλογές καθηγητών, με βιομηχανικά διδακτορικά κ.α.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση