Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι κάτοικοι της Ακρινής αν μέχρι τέλος Νοεμβρίου δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της μετεγκατάστασης

6 Min Read

Κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν οι  κάτοικοι της Ακρινής, με τη στήριξη του Δήμου Κοζάνης και της Περιφέρειας αν μέχρι  τέλος Νοεμβρίου δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της μετεγκατάστασης. Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ακρινής Παύλος Πουτογλίδης κατά την ειδική συνεδρίαση για τις μετεγκαταστάσεις Ακρινής – Αναργύρων και το Πρόβλημα των Βαλτονέρων, που  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης.

Το θέμα της μετεγκατάστασης της Ακρινής εισηγήθηκε η  Γεωργία Ζεμπιλιάδου Επικεφαλής του συνδυασμού  «Ελπίδα» η οποία επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και τον Περιφερειάρχη σημειώνοντας πως τα τελευταία 4 χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα.

- Advertisement -

Η κα Ζεμπιλιάδου ζήτησε μέχρι το Δεκέμβριο να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα  για τη μετεγκατάσταση με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και μέχρι το Φεβρουάριο να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και να γίνει η κήρυξη της απαλλοτρίωσης της Ακρινής αμέσως μετά . Παράλληλα ζήτησε σχετικά με  την λειτουργία του  Αποθέτη Α5  την αυστηρή εφαρμογή των Περιβαλλοντικών Όρων.

Έκλεισε τονίζοντας πως η παράταξη της θα στηρίξει κάθε κινητοποίηση των κατοίκων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς υπερασπίστηκε την προσπάθεια της Περιφέρειας σημειώνοντας πως συγκρούστηκε όπου ήταν απαραίτητο με το Υπουργείο ενώ  του τόνισε πως «το ζήτημα της Ακρινής είναι πολίτικο και ζητά πολιτική λύση. Αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει το Προεδρικό Διάταγμα αύριο το πρωί».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης ο οποίος δέχθηκε πως το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ακρινής είναι πολιτικό ζήτημα, που προέκυψε μετά την άρνηση της ΔΕΗ να συμμετέχει στην απαλλοτρίωση.

Ο κ. Δημητριάδης επιτέθηκε στο βουλευτή της ΝΔ και υποψήφιο Περιφερειάρχη λέγοντας πως ουδέποτε κατέθεσε στη βουλή την επερώτηση για την Ακρινή, την οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Δημητριάδη, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση, που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

Ο Πρόεδρος της Ακρινή απευθυνόμενος σε όλους τους φορείς υπογράμμισε πως θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. «Αν μέχρι τις εκλογές δεν προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα, αποτύχατε» ανέφερε.

Από την πλευρά του Δήμου Κοζάνης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αριστοτέλης Πουτακίδης δήλωσε πως ο Δήμος θα πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις για την Ακρινή.

O Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης τόνισε πως η Περιφέρεια απέδειξε πως τηρεί κατά γράμμα τις κοινές αποφάσεις της περιοχής για την Ακρινή και τις υποστηρίζει, όπως αποδείχτηκε το 2017 με την ψήφιση του άρθρου 147 του νομοσχεδίου  με τίτλο «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», το οποίο ήταν σύμφωνο με τις αποφάσεις της τότε Λαϊκής Συνέλευσης.

Ο κ. Καρυπίδης έκανε λόγο για προκλητική ενέργεια από πλευράς ΔΕΗ να μην αναγνωρίζει και να τηρεί  το νόμο για την από κοινού με το κράτος ανάληψη εξόδων για την απαλλοτρίωση της Ακρινής, για αυτό όπως είπε πραγματοποιήθηκε εκ νέου Λαική Συνέλευση με συγκεκριμένες αποφάσεις άμεσα υλοποιήσιμες και συγκεκριμένα:

1. Να συγκροτηθεί Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ακρινής και του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής που θα δρομολογήσει δυναμικές κινητοποιήσεις και κάθε άλλη πρόσφορη ενέργεια, προκειμένου να διατρανωθεί το δίκαιο αίτημα για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ακρινής.

2. Να σταλεί επιστολή από τους εκπροσώπους των παραπάνω Φορέων, με την οποία να αιτούνται συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη Γιώργο και, οπωσδήποτε, με την παρουσία του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάτη Εμμανουήλ για διατύπωση σαφών απαντήσεων και λήψη τελεσίδικων αποφάσεων επί του θέματος

3. Να ζητηθεί με ευθύνη των Βουλευτών του Νομού Κοζάνης, να κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ακρινής.

4. Είμαστε αντίθετοι και δεν θα επιτρέψουμε την εξόρυξη του κάμπου της Ακρινής (περιοχή ΟΝΠ 10) από τη ΔΕΗ, παρά μόνον εφόσον προχωρήσει παράλληλα και η απαλλοτρίωση του οικισμού της Ακρινής, η δε μετεγκατάστασή του θα πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από την πρόθεση της ΔΕΗ να ολοκληρώσει ή όχι την απαλλοτρίωση του κάμπου.

Επίσης είπε ο κ. Καρυπίδης η Περιφέρεια και ο Δήμος Κοζάνης απέστειλαν επιστολή στον κ. Σταθάκη για να ενταχθούν οι κάτοικοι της Ακρινής στη Ζώνη Α’ των προσλήψεων της ΔΕΗ.

Ο κ. Καρυπίδης τόνισε πως από αυτά που συμφωνήθηκαν δεν έγινε η επερώτηση στη βουλή (πρόταση του βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη) με τον βουλευτή κ. Δημητριάδη να απαντά πως υπάρχει μεθοδολογικό πρόβλημα καθώς δεν  μπορεί οι φορείς να πάρουν απόφαση για κατάθεση ερώτησης από τους βουλευτές, παρά μόνο να τους το ζητήσουν.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε πως την περασμένη Παρασκευή έγινε συνάντηση με τον κ. Σταθάκη το οποίο ενημέρωσε για τις αποφάσεις της Λαικής Συνέλευσης και του έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της τριμερής συνάντησης (τοπική κοινωνία- ΔΕΗ- Υπουργείο) ενώ τον προειδοποίησε όσο δεν υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης ¨να μην τολμήσει η ΔΕΗ να μπει στον κάμπο”. Προφορικά ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα να μην μπει η ΔΕΗ στον κάμπο αν δεν συναινέσει με το σχέδιο μετεγκατάστασης.

“Αν δεν υλοποιηθούν όσα λέμε αλλάζουμε ρότα, δεν μπαίνουν στο κάμπο και προχωράμε σε κινητοποιήσεις” ολοκλήρωσε.

Μοιραστείτε την είδηση