Ισχυρό, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα είναι το μήνυμα των εκπαιδευτικών.
Συνέντευξη τύπου έδωσαν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, αλλά και των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών Ο.Λ.Μ.Ε. , Ο.Ι.Ε.Λ.Ε., Δ.Ο.Ε. το μεσημέρι της Τρίτης στην Κοζάνη, για τη σειρά δράσεων που αποφασίστηκαν μετά από κοινή σύσκεψη, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων του κλάδου της παιδείας.
Ταυτόχρονα απηύθυναν κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς, γονείς και πολίτες, για στήριξη του αγώνα τους. Η πρώτη τους αγωνιστική δράση γίνεται σήμερα Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.
«Πρέπει όλοι μαζί να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της Παιδείας» ανέφερε ο Δημήτρης Ντέντης Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κοζάνης, λέγοντας πως υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ζητώντας αυξήσεις κονδυλίων για την παιδεία, να αυξηθούν τα τμήματα και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα λόγω της πανδημίας.
Η Αντιπρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε. Στέλλα Μανουσογιωργάκη ανέφερε πως η κατάσταση στα σχολεία είναι οριακή καθώς τα κρούσματα, τα οποία καταγράφονται καθημερινά, είναι χιλιάδες τονίζοντας πως το Υπουργείο Παιδείας «είναι το μοναδικό στον κόσμο που αύξησε τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τμήμα εν μέσω πανδημίας αντί να τον μειώσει και εφαρμόζει το «αντιεπιστημονικό» πρωτόκολλο του 50% + 1. Την ίδια ώρα εργαλειοποίησε πλήρως την πανδημία προκειμένου να νομοθετήσει αντιεκπαιδευτικά μέτρα που το σύνολο της κοινωνίας στο παρελθόν αλλά και στο παρόν είχε απορρίψει όπως η νομοθέτηση της τράπεζας θεμάτων που άφησε μετεξεταστέο το ¼ των μαθητών. Το ίδιο και η βάση του 10 που άφησε εκτός πανεπιστημίων 40.000 παιδιά» είπε χαρακτηριστικά η ίδια. «Έχουμε λοιπόν ένα Υπουργείο Παιδείας που αντί να προσπαθήσει να βοηθήσει τα παιδιά της πιο πολύπαθης γενιάς μαθητών που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες, τους βάζει επιπλέον παιδαγωγικά και μαθησιακά εμπόδια αντί να στηρίξει όλα τα μαθησιακά κενά αλλά και τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες της πανδημίας» κατέληξε κλείνοντας.
Ο Γιώργος Τρούλης Αντιπρόεδρος Δ.Ο.Ε. ανέφερε πως τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε η εκπαίδευση ειδικά λόγω της πανδημικής κρίσης, οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο και πρέπει να αναδειχθούν. «Η πανδημία ανέδειξε ότι τα βασικά κοινωνικά αγαθά, η παιδεία, η υγεία και η πρόνοια αποτελούν πυλώνες ενός κοινωνικού κράτους.
Βλέπουμε από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας να ¨χτυπάει¨ αυτά τα αγαθά και να επιταχύνεται ένα πρόγραμμα το οποίο δυσχαιρένει τη λειτουργία και την εφαρμογή αυτών των μέσων προστασίας των πολιτών και το αγαθό της παιδείας, τον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου και ταυτόχρονα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών» τόνισε ο ίδιος αναφέροντας πως αυτή είναι η βασική επιδίωξη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στο πλαίσιο ενός κοινωνικού κράτους.
«Δυστυχώς έχει αποδειχθεί τα τελευταία δύο χρόνια με την πολιτική η οποία εφαρμόζεται
από το Υπουργείο Παιδείας, να έχουμε όξυνση των μορφωτικών και μαθησιακών
ανισοτήτων και ταυτόχρονα όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων των μαθητών στην
κοινωνία» κατέληξε ο κ. Τρούλης.
Οι διοργανωτές της κινητοποίησης, τόνισαν πως είναι μια ευκαιρία να μιλήσουν στην κοινωνία και να αναδείξουν τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν αλλά ταυτόχρονα να διεκδικήσουν τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης και να υπηρετηθούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Οι διήμερες δράσεις για την παιδεία περιλαμβάνουν επισκέψεις σε σχολεία, συναντήσεις συνδικαλιστικών στελεχών,συνεντεύξεις τύπου, συγκετρώσεις και συλλαλητήρια.
Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr