Κινητοποίηση στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για τηλεθέρμανση

3 Min Read

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ):

Τις τελευταίες μέρες ο κίνδυνος να παραμείνουν χωρίς θέρμανση χιλιάδες νοικοκυριά μέσα στο καταχείμωνο είναι υπαρκτός, ενώ σε περιοχές της πόλης της Κοζάνης το θερμικό φορτίο δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες.

Αυτό γιατί σε συνθήκες ψύχους το θερμικό φορτίο από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και απαιτείται και η λειτουργία της 5ης μονάδας. Το κενό η ΔΕΥΑΚ το καλύπτει με την κατανάλωση πετρελαίου αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος.

Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Απλά είναι αποκαλυπτικές για τις συνέπειες της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – απολιγνιτοποίησης.

Πριν λίγες μέρες το Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε την αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης κατά 10%, όπως λέει για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα της επιχείρησης από την άνοδο του κόστους λειτουργίας λόγω απολιγνιτοποίησης. Πριν περάσουν λίγες μέρες αποδεικνύεται ότι η επίθεση το επόμενο διάστημα στο εισόδημα του λαού (αύξηση της τιμής, κυνήγι ανείσπρακτων) το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων (μειώση μισθών, εργολαβοποίηση, ελαστικές σχέσεις εργασίας) θα ενταθεί με βάση τις εξελίξεις.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο (σε περίπτωση βλάβης μονάδας, αδυναμία ΔΕΥΑΚ να πληρώσει το πετρέλαιο) να μείνει ο λαός της Κοζάνης χωρίς θέρμανση η με μειωμένο θερμικό φορτίο. Οι εξελίξεις με την κακοκαιρία στην Αθήνα που ο κρατικός μηχανισμός και το ιδιωτικές εταιρίες δήλωναν την ετοιμότητα τους με τα γνωστά αποτελέσματα πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους εργαζόμενους και το λαό. Ανάλογές διαβεβαιώσεις και εφησυχασμό είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και από τοπικούς και άλλους παράγοντες για την τηλεθέρμανση. Δεν πρέπει να τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής  τους φορείς να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις με πρώτη απάντηση με

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΤΡΙΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 στις 8:00π.μ

Για να διεκδικήσουμε:

  • Ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση. Καμία αύξηση στην τιμή της. Να παρθούν πίσω όσες ψηφίστηκαν. Το κράτος και η ΔΕΗ Α.Ε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης που προκύπτουν.
  • Να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με τις απαραίτητες περιβαντολογικές αναβαθμίσεις.
  • Αν διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε και στην ΔΕΥΑΚ. Πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και την ΔΕΥΑΚ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι φόροι στα καύσιμα.

 

Πτολεμαΐδα 27/1/2022

 

Μοιραστείτε την είδηση