Κλείνει το κέντρο φροντίδας παιδιού στην Πτολεμαϊδα- Χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη όλων προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του

4 Min Read
Του Σωκράτη Μουτίδη
Με “λουκέτο” απειλείται για μια ακόμη φορά μια πολύ σημαντική δομή στην Πτολεμαϊδα. Πρόκειται για το Κέντρο Φροντίδας Παιδιού.
“Ουσιαστικά είμαστε κλειστοί. Τα χρήματα που περιμέναμε ως έσοδα, για να συνεχίσουμε την λειτουργία μας, όπως από το πασχαλινό μπαζάρ που δεν έγινε ποτέ, αλλά και από κάποιες συναυλίες που δεν θα γίνουν, δεν θα μπουν στο ταμείο μας. Επίσης, οι συνδρομές των γονιών, αφού δεν φέρνουν τα παιδιά τους, δεν θα πληρωθούν” αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία Στέλιος Αντωναρίδης.
Για τους λόγους αυτούς, όπως εξηγεί ο κ. Αντωναρίδης και προκειμένου να μην δημιουργηθούν χρέη σε εργαζόμενους και ΙΚΑ, το διοικητικό συμβούλιο του κέντρου έφτασε στην οδυνηρή απόφαση να σταματήσει την λειτουργία του κέντρου, μέχρι να βρεθεί λύση στο θέμα.
Τι προσφέρει το Κέντρο
Το Κέντρο Φροντίδας Παιδιού είναι μια δομή που λειτουργεί από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία Εορδαίας και προέκυψε εδώ και αρκετά χρόνια ως ανάγκη υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, ενώ ήρθε να καλύψει την έλλειψη δομών στην περιοχή.
Το Κέντρο λειτουργεί σε απογευματινό ωράριο, 5-9 μ.μ. και προσφέρει κοινωνικοποίηση, δραστηριότητες, μαθήματα μαγειρικής, θεατρικά και εκδρομικά προγράμματα.
“Όταν πρωτοξεκινήσαμε το κέντρο, μια μητέρα που έφερνε την κόρη της, με σταμάτησε στο δρόμο και μου είπε σήμερα η 30χρονη κόρη μου έφτιαξε για πρώτη φορά τοστ μόνη της. Αυτή είναι η συνεισφορά του κέντρου” περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ο κ. Αντωναρίδης.
Το Κέντρο, όπως επισημαίνει, προσφέρει υπηρεσίες όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στις οικογένειες που έχουν έτσι λίγο ελεύθερο χρόνο για να τον διαθέσουν στις δικές τους ανάγκες.
Η λύση στα προβλήματα χρηματοδότησης
“Η λύση που θα μπορούσε να βρεθεί θα ήταν η μετατροπή του Κέντρου σε ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, ή η “υιοθεσία” του από μεγάλα ιδρύματα με ανάλογες πρωτοβουλίες. Δυστυχώς, ως τώρα δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ως τώρα το Κέντρο στηρίχθηκε από τους εθελοντές και τους πολίτες” αναφέρει ο κ. Αντωναρίδης.
Ως προς τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν, έστω κι αυτή τη στιγμή, για να σωθεί το κέντρο, ο κ. Αντωναρίδης αναφέρει ότι η Περιφέρεια μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λυσσαρίδη είναι ενήμερη και έχει δείξει ενδιαφέρον. “Ελπίζουμε κάποια από αυτά να γίνουν πραγματικότητα” λέει ο κ. Αντωναρίδης.
Μέχρι, όμως, να βρεθεί λύση, το Κέντρο θα είναι κλειστό και τα περίπου 25 παιδιά που απασχολούνται εκεί κάθε απόγευμα, θα μένουν σπίτι.
“Όλες αυτές τις μέρες που το κέντρο ήταν κλειστό, λόγω κορωνοϊού, δεν σταμάτησα να απαντώ σε τηλεφωνήματα και να πηγαίνω σε σπίτια για να ηρεμήσω παιδιά που ζητούσαν να πάνε στο κέντρο” επισημαίνει ο κ. Αντωναρίδης, τονίζοντας την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας.
Τέλος, ο κ. Αντωναρίδης διαβεβαιώνει ότι ο σύλλογος δεν θα σταματήσει να προσπαθεί και θα διοργανώσει δράσεις, στις οποίες οι πολίτες θα μπορέσουν να δείξουν έμπρακτα τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους.
Μοιραστείτε την είδηση