Κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες. «Εμμονή στο λάθος». Του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου

4 Min Read

Διαβάσαμε στον Τύπο ότι εδόθη μικρή παράταση μέχρι το 2025 στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Δεν ήταν βέβαια η λύση, αλλά μόνο ένα μικρό, άτολμο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

Δυστυχώς, άμεσα ήρθε η δήλωση της ΔΕΗ που διαψεύδει την είδηση παράτασης και εμμένει στο πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, ήτοι αποσύρονται.

- Advertisement -

Το 2022 αποσύρονται η Μεγαλόπολη 3 και οι Αγ. Δημήτριος 1-4, το 2023 ο Αγ. Δημήτριος 5, η Μελίτη 1, η Μεγαλόπολη 4 και το 2025 η Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε Φυσικού Αερίου).

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα με άρθρα και ομιλίες τους λόγους που η ταχεία απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων είναι όχι μόνο λανθασμένη, αλλά και επικίνδυνη για την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας και την ευστάθεια του όλου συστήματος.

Επαναλαμβάνουμε συνοπτικά για άλλη μια φορά τους λόγους, με αμυδρή ελπίδα να επανεξεταστεί το κρίσιμο αυτό θέμα, πριν να είναι πολύ αργά.

Ήτοι:

 1. Οι λιγνιτικές μονάδες είναι οικονομικότερες του Φ.Α.
 2. Συμβάλλουν στην ευστάθεια του συστήματος.
 3. Διατηρούν 20.000 θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες άλλως μεταφέρονται στις γειτονικές χώρες.
 4. Η μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που στοίχισε 1,2 δισ. €, θα ξεκινήσει παραγωγή το 2022 και είναι ιδιαίτερα οικονομική. Θα διακόψει το 2025 για να μετατραπεί σε μονάδα Φ.Α. ακριβότερου κόστους; Με ποια λογική;
 5. Με την απόσυρση, παραμένει λιγνίτης ανεκμετάλλευτος αξίας 100 δισ. €.
 6. Χωρίς τον λιγνίτη μειώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριες πηγές μόνο στο 6% των υδροηλεκτρικών μονάδων και σε μονάδες ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών που εξαρτώνται από την ένταση των ανέμων και την ηλιοφάνεια.
 7. Η σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτηση της ηλεκτρικής παραγωγής από εισαγωγές (φυσικό αέριο) ή αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες, παραγόμενης κατά μεγάλο ποσοστό από λιγνίτη, είναι επικίνδυνη και πολλές φορές ιδιαίτερα ακριβή.
 8. Μέχρι να ευρεθεί τεχνικώς εύλογη και οικονομικά ανεκτή μέθοδος αποθήκευσης ενέργειας από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, η συνδυασμένη άπνοια και συννεφιά θα οδηγεί το ηλεκτρικό σύστημα σε κατάρρευση (black out), με τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία.
 9. Το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζει δυσμενώς τις τιμές όλων των προϊόντων και υπηρεσιών και καθιστά την ελληνική παραγωγή μη ανταγωνιστική.
 10. Η δαπάνη νέων δικτύων, νέων υποσταθμών, νέων μετασχηματιστών, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το τελικό κόστος και θα δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στην… ομαλή μετάβαση.
 11. Το κόστος της μετάβασης ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Ποιος θα το επωμισθεί; Τί συνέπειες θα έχει στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας όταν ο δανεισμός δεν θα υποστηρίζεται από την Ε.Κ.Τ.;

Και δύο απλές ερωτήσεις:

 1. Γιατί εμείς να κλείσουμε τις λιγνιτικές μας μονάδες το 2025 και η Γερμανία το 2038 και η Πολωνία το 2050;
 2. Ποια η επίπτωση στον πλανήτη από μια μείωση κατά 50% του εκπεμπόμενου CO2 στην Ελλάδα; Μόνο 0,2% x 50%=0,1%, όταν η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες όχι μόνο δεν θα μειώσουν τις εκπομπές τους αλλά αντίθετα θα τις αυξάνουν.

Απευθύνομαι για άλλη μια φορά στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη και τον καλώ να επανεξετάσει το όλο θέμα.

Η ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ είναι ΛΑΘΟΣ, και το ΛΑΘΟΣ πολλές φορές είναι χειρότερο από το ΕΓΚΛΗΜΑ.

Μοιραστείτε την είδηση