Κλειστόν λόγω απεργίας- Τεράστια η συμμετοχή του κλάδου εστίασης και ψυχαγωγίας στην κινητοποίηση

4 Min Read

Σχεδόν 100% ήταν η συμμετοχή του κλάδου της εστίασης στη χθεσινή κινητοποίηση στην Κοζάνη. Καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, αλυσίδες καφές ήταν κλειστά, ενώ καφέ δεν πουλούσαν ούτε τα αρτοποιεία και άλλες συναφείς επιχειρήσεις, όπως ζαχαροπλαστεία, σε ένδειξη συμπαράστασης.

Οι επιχειρηματίες βρέθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία, μπροστά από το δημαρχείο και διατύπωσαν τα αιτήματά τους, ενώ στη συνέχεια είχαν συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Κώστα Κυριακίδη, καθώς ο Δήμαρχος απουσίαζε.

Πρόεδρος Σωματείου «Ερμής»: Είμαστε εν δυνάμει κλειστοί

«Εκπροσωπώντας 300 καταστήματα στην Κοζάνη και περίπου 1000 στο νομό, πήραμε την απόφαση ομόφωνα να κλείσουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου καφετεριών και εστίασης Ν. Κοζάνης Αλέκος Βουτυρής.

Ο κ. Βουτυρής έκανε λόγο για τεράστια αποδοχή και συμμετοχή των επιχειρηματιών και επισήμανε ότι «όλη η εστίαση ενωμένη αντιδρά». Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο διεκδίκησης επισήμανε ότι ζητά από τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο που τον εκπροσωπεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, επιδιώκοντας στήριξη.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο κ. Βουτυρής είπε ότι έκλεισαν αρκετές επιχειρήσεις και «είμαστε όλοι εν δυνάμει κλειστοί, καθώς έχουμε χρέη από τα προηγούμενα λοκ-ντάουν και οι τρεις μήνες που δουλέψαμε τον καλοκαίρι, δεν μπορούν να καλύψουν τη ζημιά».

Τέλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να μετακυλίει στον κλάδο της εστίασης την αδυναμία της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του εμβολιασμού. «Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, τηρούμε τα μέτρα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να κλείνουμε την πόρτα σ’ έναν πελάτη που τον έχουμε 10 και 15 χρόνια» ανέφερε ο κ. Βουτυρής. «Ζητούμε αντισταθμιστικά μέτρα» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην εστίαση Άγγελος Γκαντιάς. «Η κατάσταση είναι δραματική. Πέφτουν τα μεροκάματα. Τα παιδιά δυσκολεύονται. Δεν υπάρχουν λόγια. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Ελπίζουμε να ακουστούμε και σε κάτι καλύτερο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ίσως ο κλάδος της εστίασης και της ψυχαγωγίας είναι αυτός που επλήγη περισσότερο. «Κατανοούμε την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ωστόσο δεν μπορούν οι άνθρωποι να μένουν χωρίς στήριξη και το να οδηγείς κάποιον στον να κλείνει, χωρίς πλαίσιο για να ανακουφιστεί ή να καλύψει μέρος των απωλειών, είναι προς τη λάθος κατεύθυνση» ανέφερε.

Κ. Κυριακίδης: Θα μεταφέρουμε τα δίκαια αιτήματα

Από την πλευρά του δήμου Κοζάνης ο αντιδήμαρχος Κώστας Κυριακίδης είπε ότι στέκεται στο πλευρό των επιχειρηματιών, καθώς ο κλάδος της εστίασης είναι ένας δυναμικός κλάδος «που προσφέρει ζωντάνια και δίνει θέσεις σε άτομα νεαρής ηλικίας».

Δεσμεύτηκε ότι θα μεταφερθούν τα αιτήματα, τα οποία χαρακτήρισε δίκαια,  στην κυβέρνηση και επισήμανε ότι «πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι ο κλάδος έχει τραβήξει πολλά και ως ανταπόδοση θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι θέματα που θα σας δικαιώσουν».

Κοντά στους επιχειρηματίες βρέθηκε και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα που εξέφρασε τη στήριξή της στον κλάδο και στα αιτήματά του και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση διαχειρίζεται εγκληματικά την πανδημία. Αντί να προσλάβει γιατρούς ρίχνει τα βάρη σε κλάδο που δεν φταίει και πρέπει να στηριχτεί».

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση