Κλιματική αλλαγή και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Γράφει ο Καθηγητής Ιατρικής Χαρίσιος Κ. Μπουντούλας*

7 Min Read

ο Χαρίσιος Κ. Μπουντούλας

Που οφείλεται   η  κλιματική αλλαγή

Η μεγάλη ανάπτυξη της βιομηχανίας που έχει γίνει τα τελευταία διακόσια χρόνια περίπου, είχε ως αποτέλεσμα να επέλθουν σημαντικές κλιματολογικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται κυρίως στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας το οποίο παγιδεύει τη θερμότητα, δεν την αφήνει να φύγει από τη γη,  με αποτέλεσμα αυτή να θερμαίνεται. Όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα υπάρχει στην ατμόσφαιρα, τόσο περισσότερο η γη θερμαίνεται. Το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, κατά κύριο λόγο προέρχεται από τα καυσαέρια που παράγονται  από το κάψιμο ξύλων, κάρβουνου, πετρελαίου, βενζίνης, φυσικού αερίου και άλλων υλικών. Από ανάλυση πάγου από το βόρειο πόλο, έχει βρεθεί ότι η πυκνότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σήμερα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή που υπήρχε σε οποιαδήποτε άλλη εποχή τα τελευταία πέντε εκατομμύρια χρόνια. Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί  κατά 45% περίπου σε σχέση με αυτό που υπήρχε στην προβιομηχανική περίοδο (1850 περίπου) και αυτή η αύξηση έχει επιταθεί κυρίως μετά το 1950. Αν μάλιστα συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό, τότε υπολογίζεται ότι η πυκνότητα του διοξειδίου του άνθρακα θα υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με αυτή της προβιομηχανικής εποχής στα μέσα αυτού του αιώνα.

Αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική  αλλαγή, εκτός των άλλων,  έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων. Περίοδοι ξηρασίας εναλλάσσονται με πλημμύρες και μεγάλες καταιγίδες, κύματα καύσωνα εναλλάσσονται με κύματα υπερβολικού ψύχους και πολλά άλλα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μεταξύ άλλων,  έχουν ως αποτέλεσμα να καταστρέφονται καλλιέργειες γεωργικών προϊόντων και φυσικά να υποφέρουν οι άνθρωποι. Συνέπεια αυτών των καταστροφών είναι τα διάφορα μεταναστευτικά κύματα που παρατηρούνται κυρίως από την Αφρική και τη νότιο Αμερική. Τα κύματα μεταναστών δεν οφείλονται μόνο στους πολέμους, αλλά και στα ακραία καιρικά φαινόμενα.  Άνθρωποι φεύγουν από τα τόπο τους   όταν η παραγωγή  καταστρέφεται για μερικά χρόνια συνεχώς και ψάχνουν να βρουν καλύτερες συνθήκες σε άλλα μέρη για να μπορέσουν να επιβιώσουν. 

Ανανεώσιμες πηγές  ενέργειας

Η κλιματική αλλαγή σήμερα αποτελεί επείγουσα απειλή για τον πλανήτη μας και γι’ αυτό το λόγο, εδώ και χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει ο άνθρωπος να χρησιμοποιήσει  ενέργεια από ανανεώσιμες  πηγές, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες, η γεωθερμική (geothermic) ενέργεια, η υδροηλεκτρική ενέργεια, το υδρογόνο και άλλες μορφές, η χρήση των οποίων δεν συνοδεύεται με αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα  στην ατμόσφαιρα. Σ ’αυτό τον τομέα έχουν γίνει τεράστια άλματα προόδου τα τελευταία  χρόνια, και ευελπιστούμε ότι η χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα σταματήσει ή/και θα αναστρέψει τις καταστρεπτικές συνέπειες που  έχουν προέλθει από τα καύσιμα τα οποία χρησιμοποιούμε σήμερα,  η χρήση των οποίων αυξάνει την πυκνότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι ανεμογεννήτριες και  τα φωτοβολταϊκά, είναι οι πιο συχνές μορφές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιείται σήμερα,  σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Παρά τη μεγάλη συμβολή αυτών να προστατέψουν ή μάλλον να σώσουν τον πλανήτη, υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες χαλάνε το τοπικό περιβάλλον. Αυτό βέβαια δεν ισχύει και μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, γιατί αν οι εγκαταστάσεις γίνουν με καλές προδιαγραφές, μετά από  αγαστή συνεργασία όλων  των φορέων που εμπλέκονται,  τότε όχι μόνο δεν καταστρέφουν  την ομορφιά του περιβάλλοντος, αλλά  δίνουν μια ιδιαίτερη χάρη  σ ’αυτό  και συμβάλουν στην αύξηση του τουρισμού σε αυτά  τα μέρη. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι το περιβάλλον καταστρέφεται από την κλιματική αλλαγή κι όχι από την παραγωγή ενέργειας από  ανανεώσιμες πηγές. Εξάλλου το  κάθε περιβάλλον εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση του πλανήτη. Αν ο πλανήτης καταστραφεί κανένα περιβάλλον δεν θα μείνει ανέπαφο.

Το Βελβεντό μέσα σ ’αυτές τις αλλαγές 

Ο Βελβεντινός έχει δείξει μια καταπληκτική ικανότητα προσαρμογής στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες που συχνά είχαν δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου στο παρελθόν.  Ασχολήθηκε κατά καιρούς με την καλλιέργεια  καπνού, μεταξοσκώληκα, φασολιών, καλαμποκιού, σιτηρών,  φράουλας και  τα τελευταία χρονιά  ασχολείται περισσότερο με την παραγωγή  ροδάκινου και σε μικρότερο βαθμό με την παραγωγή μήλου. Ο Βελβεντινός έχει ένα είδος κοινωνικής ευθύνης μέσα του και αντιλαμβάνεται ότι για κάθε πρόοδο  απαιτείται συνεργασία (αλληλοβόθεια λέγαν οι παππούδες και πατεράδες μας) και κατανόηση. Γι’ αυτό και τα κατάφερε να ιδρύσει δυο συνεταιρισμούς, από τους καλύτερους στην Ελλάδα, που φροντίζουν για την εξαγωγή των προϊόντων, πράγμα που δεν μπόρεσαν να κάνουν παραγωγοί σε πολλά άλλα μέρη της χώρας. Ο Βελβεντινός προσαρμοζόταν όχι μόνο στις τοπικές αλλά και στις διεθνείς συνθήκες από τις οποίες  εξαρτιόταν η εξαγωγή των φρούτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω πως ο προοδευτικός  Βελβεντινός,   δεν ανέχεται να είναι ουραγός αλλά πάντα   επιδιώκει  να είναι  πρωτοπόρος. Ο Βελβεντινός είναι πρακτικός και με την κοινή  λογική  που έχει   δεν μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που «διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο».  Ο Βελβεντινός, όπως έκανε μέχρι τώρα, πρέπει να  δείξει με παράδειγμα και στους άλλους ότι σκοπός της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν είναι να καταστρέψει το περιβάλλον,  αλλά να σώσει τον πλανήτη και μαζί με τον πλανήτη  να σώσει και το περιβάλλον κάθε τόπου από τις  καταστρεπτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. 

*ΧΑΡΙΣΙΟΣ Κ ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΑΣ, MD, PhD, PhD Hon , Professor of Medicine/Cardiovascular Medicine and Pharmacy, The Ohio State University, Columbus Ohio, USA. Honorary Professor, Academician (an. mem.)

Μοιραστείτε την είδηση