Γράφει ο Κωνσταντινίδης Δημήτριος*
Ας αρχίσουμε δίνοντας απάντηση στην ερώτηση: είναι η ύπνωση ύπνος; Όχι. Δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση του ύπνου. Στην πραγματικότητα είναι μια κατάσταση εσωτερικής εστίασης κατά την οποία η προσοχή του ατόμου είναι στραμμένη μέσα του. Η ύπνωση είναι μια φυσική κατάσταση του νου, και δεν είναι από μόνη της θεραπεία. Σε αυτήν την κατάσταση χρησιμοποιούνται κατάλληλες θεραπευτικές τεχνικές που στόχο έχουν την επίλυση των βαθύτερων εσωτερικών δυσκολιών του ατόμου σε ασυνείδητο επίπεδο.
Η Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία είναι μια βραχυπρόθεσμη, βαθιά και ολιστική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που έχει ως στόχο την βαθιά επίλυση ενός προβλήματος/δυσκολίας γρήγορα, με ασφάλεια και αποτελεσματικά. Πρόκειται για μια βαθιά θεραπεία συναισθήματος και υποσυνείδητων λειτουργιών που αναπτύχθηκε μέσα από την κλινική έρευνα και εμπειρία.
Όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει/βιώνει το άτομο στο τώρα έχουν άμεση σχέση με το μακρινό παρελθόν του (ασυνείδητο), δηλαδή με τη συγκινησιακή μάθηση. Είναι οι προλεκτικές (προτού αναπτυχθεί ο λόγος) καταγραφές, εμπειρίες και βιώματα οι οποίες γίνονται σε συγκινησιακό και σωματικό επίπεδο και δεν έχουν γνωστικό περιεχόμενο. Αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία δομείται ολόκληρη η προσωπικότητα με το πέρασμα του χρόνου. Η συγκινησιακή μάθηση, ο τρόπος που μαθαίνουμε να νοιώθουμε-λειτουργούμε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, εξηγεί τη συμπτωματολογία, δηλαδή πως αυτά που βιώνει το άτομο στο τώρα συνδέονται άμεσα με το πώς έμαθε να βιώνει τα πράγματα, τον εαυτό του και τον κόσμο ως βρέφος ή και νωρίτερα.
Με άλλα λόγια, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο τώρα είναι απόρροια αυτών των βαθύτερων καταγραφών (για εαυτό και κόσμο), που απλά εκδηλώθηκαν κάτω από ορισμένες συνθήκες και καταστάσεις.
Στόχος της Βιοθυμικής είναι να γίνει ο εντοπισμός αυτών των κρίσιμων συγκινησιακών καταγραφών και με κατάλληλες τεχνικές να γίνει αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός τους στην παρούσα φάση ζωής του ατόμου, δηλαδή στις ανάγκες του τώρα. Η Βιοθυμική δεν εστιάζει στην απλή αντιμετώπιση και διαχείριση του συμπτώματος αλλά πηγαίνει στην ρίζα του, στο ασυνείδητο. Εκεί, στο ασυνείδητο, υπάρχουν τα αποθέματα-εσωτερικές πηγές ώστε να γίνει η αναπλαισίωση αυτών των παλιών και αναχρονιστικών τρόπων βίωσης του εαυτού και το κόσμου.
Και επειδή ακριβώς λειτουργεί σε ασυνείδητο επίπεδο, δεν απαιτεί από το άτομο καμία προσπάθεια συνειδητή, απλά του ζητείται να αφεθεί μέσα του και να μην προσπαθήσει για τίποτα απολύτως, καθώς μέσα του υπάρχουν τα εργαλεία για τις αλλαγές που επιθυμεί να βιώσει, στον δικό του εσωτερικό χρόνο και ρυθμό με τον πιο κατάλληλο τρόπο για το ίδιο το άτομο.
Όπως σε όλες τις προσεγγίσεις της Ψυχοθεραπείας, έτσι και στην Βιοθυμική, υπάρχουν και κάποιες γενικές αρχές που διέπουν την θεραπεία. Σημαντικό ρόλο παίζει η θεραπευτική σχέση/συμμαχία η οποία χτίζεται συνεδρία με τη συνεδρία. Σε αυτό, το βάρος πέφτει κυρίως στον θεραπευτή, ο οποίος χρειάζεται να επιδείξει κατανόηση-ενσυναίσθηση και αποδοχή για αυτά που φέρνει το άτομο σε κάθε συνεδρία. Είναι γνωστό ότι η θεραπευτική σχέση συμβάλλει καθοριστικά στη διαδικασία/πορεία της θεραπείας και είναι συνεργατική.
Η Κλινική Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία – Κλινική Ύπνωση βοηθάει σε:
Άγχος – στρες
Διαταραχές άγχους – Κρίσεις Πανικού
Φοβίες
Θλίψη-Πένθος
Διατροφικές Διαταραχές
Ψυχοσωματικά
Σχέσεις-Επικοινωνία-Όρια
Βιβλιογραφία:
Σύγχρονη Κλινική Ύπνωση – Βιοθυμική Υπνοθεραπεία, Γιάννης Δόβελος (2020)
* Κωνσταντινίδης Δημήτριος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής