Κοινή επιστολή φορέων Δυτικής Μακεδονίας προς τον Υπουργό Ενέργειας για την Τηλεθέρμανση

4 Min Read

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια υποστήριξης της τηλεθέρμανσης στην περιοχή της Κοζάνης, εννέα φορείς της Δυτικής Μακεδονίας απευθύνθηκαν με κοινή επιστολή τους στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θόδωρο Σκυλακάκη. Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε σε πλήθος αρμόδιων προσώπων και αρχών, εκθέτει την επιτακτική ανάγκη για βελτιώσεις στο σχέδιο τηλεθέρμανσης, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο της για την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής.

Το πλαίσιο της επιστολής

Οι υπογράφοντες – εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ, του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας, του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης και του Σωματείου Εστίασης «Ερμής» – εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες που έχουν βιώσει οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας λόγω της ανεργίας, της απώλειας θέσεων εργασίας και των οικονομικών πιέσεων που έχουν προκληθεί από τη συρρίκνωση της ΔΕΗ και την απολιγνιτοποίηση. Παράλληλα, η ακρίβεια και το υψηλό κόστος ενοικίων επιβαρύνουν περαιτέρω την καθημερινότητα.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, το ενδεχόμενο να σταματήσει η τηλεθέρμανση, ένας βασικός πόρος θέρμανσης για τους κατοίκους, προστέθηκε στις ήδη μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία. Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Υπουργείου, ΔΕΗ και τοπικών φορέων για μια 20ετή διασφάλιση της τηλεθέρμανσης χαρακτηρίζεται ως θετικό βήμα, ωστόσο απαιτείται να υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις και ρυθμίσεις.

Οι βασικές προτάσεις των φορέων

Οι φορείς διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις που, όπως αναφέρουν, θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και την προσιτή πρόσβαση στην τηλεθέρμανση:

  1. Κρατική Επιδότηση Τιμών Θέρμανσης: Ζητείται επιχορήγηση της τιμής της θερμικής ενέργειας, προκειμένου οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται με υπέρογκα κόστη για θέρμανση.
  2. Επιπλέον Εκπτώσεις για Επιχειρήσεις: Προτείνεται η χορήγηση επιπλέον εκπτώσεων για επιχειρήσεις της περιοχής, ως κίνητρο για τις νέες και υποστήριξη των υφιστάμενων, εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών.
  3. Απρόσκοπτη Λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου: Αίτημα για τη συνέχιση λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ώστε να διασφαλίζεται η αδιάκοπη λειτουργία της τηλεθέρμανσης.
  4. Χρηματοδότηση των Συνδέσεων ΣΗΘΥΑ: Πλήρης χρηματοδότηση των έργων σύνδεσης της τηλεθέρμανσης με τις μονάδες ΣΗΘΥΑ, που θα καλύψουν τη μελλοντική ζήτηση θέρμανσης και για τους τρεις Δήμους (Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης), ιδίως μετά το 2028, οπότε προβλέπεται το κλείσιμο της μονάδας Πτολεμαΐδα V.

Επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων

Η επιστολή τονίζει ότι οι συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια καθυστερήσεων. Οι υπογράφοντες καλούν τον Υπουργό να υιοθετήσει τις προτάσεις τους και να μεριμνήσει για την άμεση εφαρμογή τους, με στόχο τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και την ανακούφιση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας από την ενεργειακή και οικονομική ανασφάλεια.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στην Υφυπουργό Ενέργειας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τους Βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, καθώς και στους Δημάρχους των τριών μεγάλων πόλεων της περιοχής, Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, ζητώντας ευρεία στήριξη για την άμεση δρομολόγηση των προτεινόμενων ενεργειών.

Οι εκπρόσωποι των εννέα φορέων επισημαίνουν ότι παραμένουν στη διάθεση των αρμόδιων φορέων για περαιτέρω συνεργασία, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ομαλή μετάβαση της περιοχής σε μια νέα εποχή σταθερότητας και προοπτικής.

Μοιραστείτε την είδηση