Κοινότητα Κοζάνης: Τοποθέτηση ανδριάντα Μητροπολίτη Ιωακείμ, ή αλλιώς πως ένα ελάσσoν θέμα μπορεί να έχει μείζονα συμβολισμό.

3 Min Read

Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Ιωακείμ (1883-1962) τον Αύγουστο του 1936 οδηγήθηκε σε εξορία από τον Μεταξά στο όρος Άθως, διότι απέστειλε οξύτατη επιστολή στον βασιλιά και την κυβέρνηση, με θέμα την παραμέληση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, γεγονός που θεωρήθηκε ως πράξη αντίστασης απέναντι στη δικτατορία του Μεταξά.

Τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με τον μητροπολίτη Ιωακείμ είναι λίγο πολύ γνωστά, με την εκκλησία της Ελλάδας να τιμά τη μνήμη του μόλις το 2000, αναγνωρίζοντας το έργο και τη δράση του.

Μετά την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Κοζάνης ο Μητροπολίτης Ιωακείμ παραμένει “εξόριστος” για δεύτερη φορά, αφού ο ανδριάντας που βρισκόταν εκεί, δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα σε νέο σημείο.

Ως Συμβούλιο Κοινότητας με την υπ’αριθμ.1/06-02-2020 απόφαση μας σχετικά με την επανατοποθέτηση προτομών και αγάλματος σε Κ.Χ. της Κοζάνης προκειμένου να προωθηθούν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για έγκριση , συνεδριάσαμε και καταθέσαμε την εξής πρόταση:

Ο ανδριάντας να τοποθετηθεί στη πλατεία Συντάγματος (αρχή οδού Γκέρτσου).

Η θέση του συμβουλίου της Κοινότητας είναι ότι ο ανδριάντας, αρμόζει να βρίσκεται εντός αστικού ιστού, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να γνωρίσει την ιστορική φυσιογνωμία του μητροπολίτη Ιωακείμ, τιμώντας παράλληλα τη μνήμη και τη δράση του.
Ψηφίστηκε ομόφωνα .

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η πρόταση της Κοινότητας περνάει στην επιτροπή Κυκλοφοριακού του Δήμου Κοζάνης και έπειτα στην επιτροπή ποιότητας ζωής, η οποία αποφασίζει των εισηγήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Κυκλοφοριακού, ως πρόεδρος της Κοινότητας Κοζάνης μετέφερα την απόφαση του Συμβουλίου.

Στη συνέχεια το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία. Η επιτροπή μετά από διαλογική συζήτηση, γνωμοδότησε πλειοψηφικά την τοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Συντάγματος.

Υπέρ ψήφισαν οι: 1. Γρηγοριάδης Ιωάννης 2.Κυριακίδης Κωνσταντίνος 3.Κουζιάκης Χαρίσιος 4.Κιρτικίδης Γρηγόριος 5.Τσαμπούρης Ιωάννης
Κατά ψήφισαν οι: 1.Σημανδράκος Ευάγγελος 2.Κεχαγιάς Φώτης 3.Χατζηγιαννάκης Αργύρης

Μπροστά στα μείζονα θέματα που απασχολούν την πόλη μας και την καθημερινότητα του πολίτη, τα σημεία τοποθέτησης των αγαλμάτων ίσως έχουνε ελάσσονα σημασία…

Του αρμόζει άραγε μια δεύτερη “εξορία” από την πόλη,
ή αντίθετα ένα μέρος που θα αποκαθιστά την ιστορική μνήμη και θα αποτελεί αφορμή για αναζήτηση της εμβληματικής προσωπικότητας και δράσης του;

Πρόταση του Συμβουλίου της Κοινότητας Κοζάνης:

Ο ανδριάντας του Μητροπολίτη Ιωακείμ να τοποθετηθεί στη πλατεία Συντάγματος.

Αναβολή του θέματος από το ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και να μεταφερθεί σε τακτικό συμβούλιο , ώστε να δoθεί η πρέπουσα σημασία με τον ανάλογο συμβολισμό που κατέχει.

Κοινότητα Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση