Κόκκαλης: Οι άνθρωποι στη Δυτική Μακεδονία δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί

6 Min Read

Μια συζήτηση με τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη στο πλαίσιο των podcasts του «Χ»

Με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρο Κόκκαλη έχουμε συζητήσει πολλές φορές για τα θέματα περιβάλλοντος, τα οποία είναι ψηλά στην ατζέντα, όμως, κάθε φορά που συναντιόμαστε υπάρχει κάτι καινούργιο και δυστυχώς όχι πάντα καλό. Σε αυτή τη συνάντησή μας κύριο θέμα που απασχολεί την Ευρώπη και τους λαούς της είναι η κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ενέργειας.

 

Η κρίση έχει να κάνει με τα ορυκτά καύσιμα

Ζούμε μια κρίση που δεν έχει να κάνει με την αύξηση των τιμών ενέργειας, αλλά με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα ορυκτά καύσιμα, γιατί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ήλιο δηλαδή και τον αέρα, η τιμή της πρώτης ύλης είναι δωρεάν και δεν έχει αλλάξει καθόλου. Σύμφωνα, με τα στοιχεία της Eurostat, στο δεύτερο τρίμηνο του ‘22 στην Ευρώπη, το 43% της ενέργειας παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιταχύνουμε την εισδοχή των ΑΠΕ και να απεξαρτηθούμε όχι μόνο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά από όλα τα καύσιμα απ’ όπου κι αν προέρχονται. Τότε θα μπούμε σε μια περίοδο ενεργειακής αφθονίας.

Μια συζήτηση που άργησε

Η συζήτηση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη άργησε πολύ. Για όσους παρακολουθούσαν την ιστορία, γνωρίζουμε ότι η Ρωσία θέλει να υποσκάψει τη δημοκρατία και τώρα το κάνει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, αξιοποιώντας τη δική μας λάθος επιλογή να εξαρτηθούμε σε τόσο μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα. Ποντάρει, λοιπόν, στο ότι οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις θα μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές και θα δημιουργήσουν τεράστια ακρίβεια που θα οδηγήσει σε απειλή στην ευρωπαϊκή συνοχή. Βλέπουμε, πλέον, διαδηλώσεις με αντισυστημικό χαρακτήρα.

Το μοντέλο της απορρύθμισης παράγει κρίσεις και ανασφάλεια

Η Ευρώπη ωριμάζει μέσα από τις κρίσεις, που γίνονται όλο και πιο βαθιές, γιατί το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε, αυτό της απόλυτης απορρύθμισης της αγοράς, έχει σαφώς φτάσει στα όρια του και παράγει κρίσεις και ανασφάλεια. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που έκανε και στην πανδημία, να εγκαταλείψει το δόγμα της αυτορρυθμιζόμενης αγοράς και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πληθυσμούς. Απαιτείται να παρέμβει βαθιά στην αγορά και να προχωρήσει στην επανεθνικοποίηση των πόρων. Περιμένουμε προτάσεις από την Επιτροπή το αργότερο στις 18 Δεκεμβρίου, περιμένοντας ριζική αλλαγή του μοντέλου της οριακής τιμής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα ακόμα και αν καίμε κατά 99% λιγνίτη, πληρώνουμε τιμή φυσικού αερίου. Επίσης, περιμένουμε προτάσεις στο ζήτημα του ελέγχου της κερδοσκοπίας και της σπέκουλας, προτάσεις που αφορούν στη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων και ουρανομηκών κερδών των εταιρειών ενέργειας.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μεγάλη αλλαγή, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρώτα τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και να αντιληφθούμε ότι ποτέ κανείς δεν κέρδισε πόλεμο με την αγορά ρυθμιστή.

Οι εξελίξεις πήγαν πίσω την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Δε χωρά αμφιβολία ότι οι εξελίξεις πήγαν πίσω την Ευρωπαϊκή Συμφωνία και μείωσαν τις πιθανότητες να μείνουμε ως πλανήτης κάτω από το 1, 5 βαθμό. Αυτοί οι μήνες που δώσαν την ευκαιρία σε ζόμπι του φυσικού αερίου να ξαναζωντανέψουν, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στις επόμενες γενιές. Ουσιαστικά υπογράφουμε την θανατική καταδίκη των επόμενων. Η πράσινη συμφωνία είναι αδιαπραγμάτευτη και η κατεύθυνση δεδομένη. Οι μάχες δίνονται για την ταχύτητα και τη δικαιοσύνη στην εφαρμογή. Αυτά πήγε ο πόλεμος πίσω.

Το πράσινο μέλλον της Ελλάδας

Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί για τις ΑΠΕ που διαθέτουμε στη χώρα μας και θα πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο οργανωμένα και πιο γρήγορα. Θα αναφερθώ στη σκανδαλώδη απόφαση του υφυπουργού ενέργειας για αλλαγή όρων πρόσβαση στο δίκτυο των ΑΠΕ, που έβαλε μπροστά επενδύσεις που προτιμούσε εκείνος, αφήνοντας έξω τις ενεργειακές κοινότητες. Δεν έχουμε δει ακόμα τη σύμβαση που παραχωρήθηκαν τα δίκτυα στους ιδιώτες. Θα πρέπει, επίσης, να αρχίσουμε να πλησιάζουμε τις ευρωπαϊκές επιδόσεις στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης εκπομπών από τα κτίρια.

Δεν έγινε δημόσιος διάλογος στη Δυτική Μακεδονία

Γίνονται προσπάθειες, αλλά δε βλέπουμε χωροταξικό και συντονισμένες κινήσεις. Όλες οι κινήσεις γίνονται με άτακτο τρόπο που οδηγεί σε αδικίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Είχε ανακοινωθεί για το 2023.  Πείτε μου εσείς αν έγινε αυτά τα χρόνια δημόσιος διάλογος και αν οι άνθρωποι γνωρίζουν τι θα συμβεί και αν έχουν γίνει όσα πρέπει για το reskilling και το upskilling.

Ευρώπη ταχυτήτων

Είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να προχωρήσουν πράγματα, όπως η Κοινή Πολιτική Υγείας. Θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσει η ενεργειακή ένωση για να εξομαλυνθούν οι τιμές σε όλη την Ευρώπη και να έχουμε ισότητα, γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε με πολυδιάσπαση. Να σχεδιάσουμε ένα σύστημα ενέργειας της Ευρώπη που θα είναι έτοιμο για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Ακούστε το podcast εδώ:

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση