«Κόκκινος Νόχτος»: Άλλο ένα επιβλητικό γεωλογικό μνημείο στον ορεινό όγκο των Καμβουνίων! (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

2 Min Read

«Κόκκινος Νόχτος» Λιβαδερού!

Άλλο ένα επιβλητικό γεωλογικό μνημείο της φύσης στον ορεινό όγκο των Καμβουνίων! Όψη από αρχαιοελληνικές κολόνες και τείχη, αραβουργήματα και ανθρωπόμορφους γεωσχηματισμούς, σε κάθετο κοκκινόχρωμο γκρεμό ύψους περίπου 30 μέτρων που προκαλεί ίλιγγο! Γεωμορφές, «προϊόν» διάβρωσης του εδάφους με τα ιδιαίτερα συστατικά χαρακτηριστικά και τις κλιματολογικές συνθήκες γένεσης, που τις καθιστούν σχεδόν αναλλοίωτες στο πέρασμα των αιώνων και απαντώνται αποκλειστικά στα Καμβούνια (ανάλογα και συνέχεια των γεωμορφών των Μπουχαριών και των Νοχταριών, που βρίσκονται σε ευθεία απόσταση 7,5χλμ).

Βρίσκονται στα διοικητικά όρια της κοινότητας Λιβαδερού του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, σε απόσταση 8-9 χλμ νοτιοδυτικά του οικισμού, στο μέσο περίπου της νοητής γραμμής Λιβαδερού – Ελάτης. Από την Ελάτη ο «Κόκκινος Νόχτος» είναι ορατός σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Η προσπέλαση στο μνημείο με αυτοκίνητο γίνεται με δυσκολία μέσω αγροτικών – δασικών δρόμων από το Λιβαδερό ή από παράκαμψη του δρόμου Λαζαράδων – Ελάτης (~4χλμ), ενώ για την προσέγγιση των επισκεπτών θα χρειαστεί να διανυθεί πεζή επιπλέον απόσταση 700-800 μ.

Το δύσβατο της περιοχής αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην ανάδειξη του μνημείου της φύσης, που από πριν πολλά χρόνια είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον, τον θαυμασμό και το δέος στους κατοίκους του Λιβαδερού.

ΥΓ. Να περιμένουμε κάποια καλύτερη εξέλιξη ανάδειξης σήμερα; Α μπα…

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr

Σημ.: Για τις λήψεις, ήταν Κυριακή 29.5.2016, με παρέα τον φίλο Φόρη Γκ.

Μοιραστείτε την είδηση