Κομπάρσοι στα έργα των φωτοβολταϊκών – Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να σταλεί επιστολή στις εταιρείες

4 Min Read

Με πανό εναντίον των φωτοβολταϊκών στο Μπούρινο, οι κάτοικοι του Βοϊου διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης.

Μέσα από τις εισηγήσεις του Δημάρχου Βοίου Χρ. Ζευκλή, του επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα Μ. Καραμπατζιά, αλλά και τις τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη και των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, έγινε σαφής η επιθυμία να αντισταθεί η περιοχή μ’ έναν οργανωμένο τρόπο στη λαίλαπα των φωτοβολταϊκών.

«Ο τόπος έχει κορεστεί» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι θα πρέπει να συμμετέχουν οι ΟΤΑ αποφασιστικά και όχι μόνο γνωμοδοτικά στις επιτροπές. «Σταματήσαμε τα φωτοβολταϊκά στη λίμνη, είμαστε τεκμηριωμένα απέναντι σε αυτό τον τρόπο ανάπτυξης» είπε ο Περιφερειάρχης.

Το σώμα αποφάσισε ομόφωνα, επί της αρχής, να συνταχθεί σχετική επιστολή προς τους ιδιοκτήτες των εταιρειών των ανεμογεννητριών με τεκμηρίωση των θέσεων και νομική συνδρομή.

Ο Δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής παρουσίασε εικόνες από τη δέσμευση των εδαφών στην περιοχή της Γαλατινής και περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα το μέλλον της περιοχής, την οποία έχουν σχεδόν καλύψει τα φωτοβολταϊκά.

«Τα έργα εξελίσσονται εις βάρος της κοινωνίας της Γαλατινής και όχι μόνο. Ειδικά, όμως, στη Γαλατινή γίνεται μεγάλη ζημιά, αφού εκεί έχει σχεδιαστεί το 1/3 των ΑΠΕ της Ελλάδας σε μια ορεινή κοιλάδα. 30 γιγαβάτ χρειάζεται όλη η Ελλάδα και τα 10 θα γίνουν στη Γαλατινή σ’ ένα χωριό με 800 σπίτια.  Έχουμε εκεί την ανάπτυξη επενδύσεων πολλών δις, ενώ εμείς είμαστε απόντες» είπε ο κ. Ζευκλής.

Μάλιστα, με τον πιο εμφατικό τρόπο έκανε λόγο για ένα χωροταξικό έκτρωμα και «πρέπει μαζί να δούμε ποιες θα είναι οι δράσεις που θα το αποτρέψουν», εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευση ότι το χωροταξικό έχει ήδη τελειώσει, αφού ήδη έχουν χωροθετηθεί οι μονάδες αυτές και σε λίγο «θα αρχίσουμε να ζητάμε μετεγκατάσταση της Γαλατινής».

Σε ό, τι αφορά στην πολιτική βούληση ο κ. Ζευκλής τόνισε ότι «το πρόβλημα το λύνουν οι πολιτικοί. Δεν μπορούμε να παραδοθούμε σ’ αυτή την ιστορία», ενώ ανέφερε ότι ο Δήμος έχει προσφύγει νομικά παντού και στο ΣτΕ, αλλά δεν τρέφει αισιοδοξία. «Ένα περιφερειακό κι ένα δημοτικό συμβούλιο έχουν το ρόλο του κομπάρσου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο στάθηκε από την αρχή με τις γνωμοδοτήσεις τους στο πλευρό μας, αλλά αυτό δεν φτάνει» συμπλήρωσε ο κ. Ζευκλής.

Για ανάγκη εκπόνησης συνολικής περιβαλλοντικής μελέτης από δημόσιο φορέα έκανε λόγο ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή εντάσσεται και στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Όσοι μίλησαν αναφέρθηκαν στη συσσώρευση φωτοβολταϊκών και αιολικών, λόγω των δικτύων υψηλής τάσης, στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στο γεγονός ότι αυτά τα έργα παίρνουν μόνο, αλλά δεν αφήνουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες.

Λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις ζήτησε ο Θόδωρος Καρυπίδης, ενώ για απουσία ενότητας μπροστά σε μια ολική καταστροφή έκανε λόγο η Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Αρνητική γνωμοδότηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αρνητική ήταν πριν λίγες μέρες η γνωμοδότηση της ειδικής επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 36MW, της εταιρείας Iliako Power III επί τριών γηπέδων, συνολικής εκτάσεως 395.911,51 τ.μ., στην Αετοράχη του Δήμου Ελασσόνας, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο τα συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, απαντώντας στις αντιδράσεις κατοίκων της Αετοράχης, που βρέθηκαν στη συνεδρίαση προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτό το έργο.

«Δεν μπορούμε να μειώσουμε τα βοσκοτόπια μας και την παραγωγική γη. Δεν μπορούμε να αποψιλώσουμε τα χωριά μας, και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός, σημειώνοντας πως «η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας έκανε επιτόπιο έλεγχο και είδε ότι υπάρχουν ελλείψεις. Ως εκ τούτου η γνωμοδότηση ήταν αρνητική. Η προτεινόμενη έκταση στην Αετοράχη, χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος…».

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση