Κοντά στις 25.000 οι άνεργοι στη Δυτική Μακεδονία

2 Min Read

Απουσιάζουν οι επενδύσεις 

Σε 24.930 ανέρχονται οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ στη Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τον Οκτώβριο του 2023. Αριθμός πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της περιοχής με περισσότερους από  τους μισούς να είναι άνεργοι για περισσότερους από 12 μήνες ενώ ο αριθμός αυτών που επιδοτούνται είναι 3.502. 

Τα στοιχεία αυτά είναι σίγουρα αποκαρδιωτικά για την  περιοχή αν τα συνδυάσουμε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις μεταβολές στον πληθυσμό της περιοχής και την μεγάλη φυγή των νέων ανθρώπων. 

Και όλα αυτά σε μια περιοχή σε μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που τα τελευταία χρόνια έχει ακούσει πολλές φορές «εξαγγελίες» για μεγάλα έργα και επενδύσεις που για την ώρα παραμένουν «άφαντες». 

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα τoυ White Dragon, όπως και αυτά εξαγγελιών για μεγάλες επενδύσεις από επιχειρήσεις, που είτε δεν προχώρησαν, είτε είναι κατά πολύ μικρότερες από τις αρχικές δηλώσεις.

Την ίδια ώρα το μόνο που φαίνεται στον ορίζοντα είναι οι λεγόμενες ήπιες δράσεις που αφορούν κυρίως σε κατάρτιση του τύπου re-skilling και up-skilling. Από αυτές, όμως, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε πολλά και κυρίως ριζικές αλλαγές στο τοπίο της απασχόλησης.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πως αυτό θα αλλάξει στο επόμενο χρονικό διάστημα, το σίγουρο είναι όμως ότι ο χρόνος τελειώνει και αν δεν αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό, την προετοιμασία και την επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων τα επόμενα χρόνια θα συζητάμε και πάλι τα ίδια.

Γιάννης Κωσταρέλλαςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση