Κόντρα και ανταλλαγή ανακοινώσεων στο Δήμο Κοζάνης για τα χαμένα έσοδα από τα Co2

5 Min Read

Ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στη Δημοτική αρχή του Δήμου Κοζάνης και της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να  μειώσει το μερίδιο από τα έσοδα δημοπράτησης δικαιωμάτων Co2 του 2022, που θα πάει στις λιγνιτικές περιοχές στο 1,125% από το 4,5%, που ήταν  στην πρώτη ΚΥΑ της 8ης Φεβρουαρίου του 2022. Στη συνέχεια μειώθηκε στο 3,5% τον Απρίλιο πριν πέσει στο 1,125% τον Οκτώβριο του 2022.

Η Δημοτική Κίνηση επιτέθηκε στον Δήμαρχο Κοζάνης κάνοντας λόγο για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που  χάνεται και χαρακτήρισε τον κ. Μαλουτα ταυτισμένο με την κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση της Κίνησης: 

Μετά και τη νέα  Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/Δ ΚΑΠΑ/105192/1790 που δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου, με την ανοχή των τοπικών παραγόντων, δυστυχώς το ποσοστό κατανομής από το Πράσινο Ταμείο που θα δοθεί στις λιγνιτικές περιοχές περιορίζεται από το 4,5% στο 1,125% των εσόδων της χώρας από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών CO2 του 2022.

Η μείωση αυτή υπολογίζεται σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ χαμένα!!!

Θυμίζουμε ότι το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων για τη στήριξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και τη σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών στις λιγνιτικές περιοχές, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Χαρακτηριστική για μια ακόμα φορά είναι η αδράνεια του a la carte “πράσινου” Δημάρχου Κοζάνης κ. Μαλούτα που αντί να παρεμβαίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε τόσο σοβαρές εξελίξεις ασχολείται με επικοινωνιακές φιέστες απόλυτα ταυτισμένος με τις κυβερνητικές πολιτικές.

Όταν για μικροκομματικούς και μόνο λόγους, κατά τα προηγούμενα χρόνια, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ίδιο τον κ. Μαλούτα,  επιδιώχθηκε η υποβάθμιση της σημασίας πράσινων αναπτυξιακών χρηματοδοτήσεων ο συνεχής περιορισμός του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου για τον τόπο είναι απλά μια φυσική εξέλιξη.

Κρίμα.

H απάντηση του Δημάρχου Κοζάνης

Το ενδιαφέρον της παράταξης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» για τις επιδόσεις του δήμου στην απορρόφηση πόρων είναι πραγματικά συγκινητικό.

Για αυτό λοιπόν, αξίζει να υπενθυμίσω τόσο στους συνδημότες όσο και στον επικεφαλής της Κίνησης, ότι τον Αύγουστο του 2014, όταν τελείωσε η θητεία μας, παραδώσαμε στην παράταξη του κ. Κουζιάκη, συντονιστή τότε της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις», συμβατοποιημένα έργα χρηματοδοτούμενα από ανταγωνιστικά προγράμματα (ΕΣΠΑ κτλ.) ύψους άνω των 33 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την άλλη, τον Αύγουστο του 2019, όταν αναλάβαμε και πάλι τη διοίκηση του Δήμου Κοζάνης, τα έργα που παραλάβαμε από την παράταξη του κυρίου Κουζιάκη με συντονιστή και πάλι τον ίδιο, ήταν συμβατοποιημένα έργα χρηματοδοτούμενα από ανταγωνιστικά προγράμματα (ΕΣΠΑ κτλ) κάτω από 4 εκατομμύρια ευρώ.

Στην τρέχουσα δημοτική περίοδο, δεκατέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της, έχουμε εξασφαλίσει για επενδύσεις στον Δήμο Κοζάνης κάτι περισσότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ από ανταγωνιστικά προγράμματα!  (Το ΣΔΙΤ ύψους 80 εκατομμυρίων  που προβλέπει την κατασκευή σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, του μουσείου Τεχνολογίας. Η πλατεία Λασσάνη, η δομή της Ηλιαχτίδας στη ΖΕΠ, το Cut and Cover που ενοποιεί τα Πλατάνια με το Πανόραμα. Περισσότερες από 10 ενεργειακές αναβαθμίσεις, το έργο ψηφιακής αναβάθμισης της Βιβλιοθήκης μας κ.α.)

Συνεπώς, χαίρομαι ιδιαίτερα που με τις ανακοινώσεις τους, η δημοτική κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις», αλλά και ο κύριος Κουζιάκης, μας δίνουν τη δυνατότητα να αναδείξουμε και να προβάλλουμε το έργο μας.

Όσον αφορά στις θέσεις μου, έχω αποδείξει διαχρονικά, ότι αποτελούν απόψεις ενός αυτοδιοικητικού και παραμένουν σταθερές. Σε αντίθεση με τις θέσεις υπέρ της απλής αναλογικής, που υποστήριζε η παράταξη «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»  και ο συντονιστής της προφανώς, ενώ σήμερα αποτελεί θιασώτη των ρυθμίσεων Θεοδωρικάκου για την διακυβέρνηση στους δήμους, που αναιρούν τους συσχετισμούς που αναδείχτηκαν από την κάλπη της απλής αναλογικής.

 

Μοιραστείτε την είδηση