«Υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης
Τα στοιχεία του ΓΕΜΗ μπορεί να δείχνουν πως η Δυτική Μακεδονία ήταν η μοναδική περιφέρεια στη χώρα που εμφάνισε αρνητικό ισοζύγιο ανοίγματος – κλεισίματος επιχειρήσεων για το 2023 που φτάνει το 9,8% αλλά ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης κ. Γιάννης Μητλιάγκας, μιλώντας στο «Χ» αναφέρει πως υπάρχει ελπίδα και πως το 2024 θα είναι μια σημαντική χρονιά για τη Δυτική Μακεδονία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει προβληματισμός και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο στη βάση και τη λογική της ύφεσης και της «κατάρρευσης» όλων των δεικτών στην περιοχή μας, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει αισιόδοξος πως η κατάσταση θα καλυτερεύσει.
Γ. Μητλιάγκας: «Το 2024 θα είναι μια σημαντική χρονιά για τη Δυτική Μακεδονία»
200 παραπάνω εγγραφές είχε το ΓΕΜΗ Κοζάνης το 2023 αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης κ. Γιάννης Μητλιάγκας και το ότι το αρνητικό ισοζύγιο που εμφανίζεται στο ΓΕΜΗ οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην ΑΑΔΕ ή σε παλιές διαγραφές επιχειρήσεων που είχαν κλείσει και έχει να κάνει με δύο παράγοντες κυρίως. Ο ένας αφορά τους δημογραφικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες που είναι στο «ναδίρ» για τη Δυτική Μακεδονία κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην επιχειρηματικότητα. «Όταν ο κόσμος φεύγει και μειώνεται ο πληθυσμός, δεν υπάρχουν οι ίδιες ευκαιρίες και προοπτικές που εμφανίζονται σε άλλες περιοχές της χώρας». Και ο δεύτερος παράγοντας είναι η καθυστέρηση ενεργοποίησης του προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης στην πράξη , η οποία αναμένεται να δώσει στην αγορά την απαιτούμενη και ζητούμενη «εκτόνωση» του επενδυτικού ενδιαφέροντος που τόσο χρειάζεται η περιοχή μας. «Τα εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί, δεν έχουν φτάσει ακόμα στον επιχειρηματία, αλλά τα αναμένουμε μέσα στο 2024. Δεσμεύτηκαν πόροι, φτιάχτηκε το πρόγραμμα, έγινε ο σχεδιασμός και η προετοιμασία αλλά δεν υπήρχε η αποτύπωση του προγράμματος σε προκηρύξεις εντός του 2023. Έτσι βαδίζουμε στο 2024 και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετακυλίεται η ενεργοποίηση ενός σημαντικού μέρους του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είτε αυτό είναι εξωγενές είτε μιλάμε και για τους ίδιους τους δυτικομακεδόνες».
Ο ίδιος περιμένει ο σχεδιασμός του προγράμματος να γίνει πράξη, να βγουν οι προκηρύξεις ώστε να «πυροδοτηθεί» μια αλυσίδα γεγονότων όπως το να αυξηθούν οι ενάρξεις καινούριων επιχειρήσεων στην περιοχή μας, να μειωθούν η «φυγή» των ανθρώπων και η μείωση του τζίρου και να αυξηθούν οι προοπτικές και οι προσδοκίες για να επενδύσει κάποιος στην περιοχή μας. Χαρακτηριστικά, αναμένεται από τα προγράμματα που θα ανακοινωθούν λόγω της Δίκαιης Μετάβασης, να χρηματοδοτηθούν περίπου 300 – 500 ενάρξεις επιχειρήσεων που είναι σημαντικό μέγεθος για την περιοχή μας.
«Χρειάζεται “εκτόνωση”, αυτό που έχει γίνει πρέπει να λειτουργήσει ως συμπίεση ελατηρίου, καθώς η πρόωρη απολιγνιτοποίηση και όλα τα αποτελέσματα που είχε, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό καταγράφεται ως αριθμοί και δεσμεύσεις πόρων, πρέπει να αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία».
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr