Κορωνοιός: Ολοταχώς για επ αόριστον παράταση του lockdown

3 Min Read

Από το Έθνος

Τα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους βάζει στο τραπέζι το σενάριο ενός καθολικού lockdown ανέφερε στο Open TV o Γιάννης Σαραντάκος

Το σενάριο ενός γενικού lockdown αλά Μάρτιο φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη. Οπως τόνισε στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του Open TV Γιάννης Σαραντάκος δεν ισχύει η ημερομηνία λήξης των μέτρων στις 30 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δε φαίνεται να υπάρχει η προοπτική να ανοίξει ξανά η χώρα, έστω και σταδιακά. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα. Τυπικά, γιατί ουσιαστικά έχουν ληφθεί ήδη. Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το γενικό lockdown τύπου άνοιξης. Πρώτα θύματα θα είναι τα παιδιά σε δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία, με τους γονείς να πρέπει να κάνουν έναν σχετικό προγραμματισμό.

Υστατη προσπάθεια για αναχαίτιση της πανδημίας

Η εφιαλτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους από κορονοϊό φέρνουν στο τραπέζι νέα μέτρα σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί η επέλαση του ιού. Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την πορεία της πανδημίας, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Η ανησυχία είναι έκδηλη σε κυβέρνηση και ειδικούς για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς παρά το lockdown ο αριθμός των κρουσμάτων διαρκώς αυξάνεται, φτάνοντας χθες τα 828, ενώ αυξητική είναι η τάση και στην Αθήνα.

Σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει εισήγηση για κλείσιμο των δημοτικών, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάτω από το 1% των σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά) είναι σε αναστολή.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα, με το ρεπορτάζ του OPEN TV, υπάρχουν ειδικοί που ζητούν μέτρα εδώ και τώρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Αυτήν τη στιγμή τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

 1. Lockdown τύπου Μαρτίου
  To πρώτο σενάριο προβλέπει καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου σε ολόκληρη τη χώρα. Αν η κυβέρνηση πάρει τελικά αυτήν την απόφαση, το καθολικό lockdown θα περιλαμβάνει:
  – Κλείσιμο των δημοτικών σχολείων (σ.σ. ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο Βασίλης Κικίλιας)
  – «Λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες
  – Κλείσιμο των συνόρων
  – Περαιτέρω περιορισμός στις μετακινήσεις, δηλαδή τα 6 sms (κωδικοί) στο 13033 να γίνουν τρία
 2. Eπιπλέον μέτρα μόνο για Θεσσαλονίκη
  Το δεύτερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι όλα τα προαναφερθέντα μέτρα να ισχύσουν για τη Θεσσαλονίκη, στην οποία η κατάσταση έχει ξεφύγει. Αυτό που ανησυχεί, μάλιστα, τους ειδικούς είναι ότι ενώ στη Θεσσαλονίκη το lockdown ισχύει εδώ και 12 ημέρες, τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν μείωση.
Μοιραστείτε την είδηση