Κουντουρά: «Αυξημένη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές σημαίνει και περισσότερη δημοκρατία»

5 Min Read

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στα Podcast του «Χ»

Η μη αποφασιστική στήριξη της Ευρώπης στους πολίτες που έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια διαδοχικές κρίσεις αποτελεί, σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, τον βασικό λόγο που οι Ευρωπαίοι νιώθουν «μακριά» από τα Ευρωπαϊκά όργανα. Μιλώντας στα Podcast του «Χ» η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι οι ανισότητες διευρύνονται αφού η κοινωνία μετά την οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή κρίση επικάθισε στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε.

- Advertisement -

«Ένας μεγάλος και φιλόδοξος στόχος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν να μην μείνει κανένας πίσω. Γιατί μια πράσινη μετάβαση δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Έχουμε βέβαια πάρει ιστορικές πρωτοβουλίες, όπως είναι το NextGenerationEU που είναι ο μεγαλύτερος ίσως μηχανισμός εσωτερικής αλληλεγγύης που έγινε στην Ευρώπη και το Fitfor55 έγινε ο φιλόδοξος στόχος για την πράσινη μετάβαση. Χρειάζεται όμως να κάνουμε πάρα πολλά σε πάρα πολλούς τομείς και να ενημερώσουμε πάνω από όλα τους ευρωπαίους πολίτες και φυσικά τους Έλληνες. Θα σας πω ένα παράπονο όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών και φορά στο ότι δεν υπάρχει ενημέρωση προς τον κόσμο για το τι γίνεται εδώ στην Ευρώπη και ο κόσμος πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται εδώ είτε ως οδηγίες, είτε ως κανονισμοί που έρχονται και ενσωματώνονται στο εθνικό μας δίκαιο και πλέον ορίζουν το μέλλον μας και τη ζωή μας» ανέφερε η κ .Κουντουρά.

Η ίδια αναφέρθηκε στα στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, το οποίο καταγράφει ότι το 73% των Ευρωπαίων και το 87% των Ελλήνων πολιτών πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα χειροτερεύσει το επόμενο έτος και πως θα δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. «Οι λέξεις αγωνία, απογοήτευση, αγανάκτηση κυριαρχούν στις έρευνες και φυσικά υπάρχουν επείγοντα θέματα όπως είναι η στεγαστική κρίση. Να θυμίσω ότι στην Ελλάδα το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και είναι το στεγαστικό, το έχουμε θίξει και το έχουμε φέρει αυτά τα ζητήματα με ερωτήσεις, εκθέσεις, ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θεωρώ πως θα έπρεπε να αναδεικνύονται λίγο περισσότερο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην εκάστοτε χώρα» πρόσθεσε η ίδια. Μιλώντας για το ίδιο θέμα η κ. Κουντουρά ανέφερε πως όταν την καλούν ΜΜΕ της χώρας μας και την ρωτούν για τα εθνικά ζητήματα αναρωτιέται γιατί δεν επιθυμούν να μάθουν κάτι καινούργιο που άπτεται της Ευρωπαϊκής πολιτικής και εστιάζουν σε άλλα ζητήματα.

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να αντιληφθούν την σημαντικότητα της συμμετοχής στην διαδικασία των Ευρωεκλογών γιατί «αυξημένη συμμετοχή σημαίνει και περισσότερη δημοκρατία και πρέπει να κάνουμε αγώνα ενάντια στην αποχή γιατί δεν μπορούν οι άλλοι να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς» είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια ανέφερε μια σειρά λόγων για τους οποίους είναι καθοριστική η μαζική συμμετοχή στις κάλπες και αυτοί είναι η διαμόρφωση των συσχετισμών πολιτικών δυνάμεων που προσδιορίζει και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενίσχυση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχυροποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενίσχυση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών και περιορισμών των ακραίων φωνών.

«Θέλουμε μια Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και πάνω από όλα να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Δηλαδή θέλουμε ανθρωποκεντρικές πολιτικές που μπορούν να ασκήσουν μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις. Γι αυτό λοιπόν θεωρώ ότι ναι, πρέπει οι νέοι άνθρωποι, οι προοδευτικοί άνθρωποι να έρθουν να στηρίξουν, να ψηφίσουν για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, γιατί αλλιώς εάν δεν συμμετέχουν, αφήνουν τη συμμετοχή σε αυτούς οι οποίοι δυστυχώς οδηγούν το μέλλον της Ευρώπης σε πολύ σκοτεινές περιόδους» επεσήμανε η κ. Κουντουρά.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση «τι είναι Ευρώπη» η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα οικοδόμημα, το οποίο μέσα από την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και τη σύγκλιση μπορεί να επιτευχθεί κοινωνική και οικονομική πρόοδος, χωρίς αποκλεισμούς για ένα βιώσιμο μέλλον. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ η κεντρική πρόκληση είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά αποτελούν τη θεμελιώδη αρχή και αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, η ελευθερία λόγου έκφρασης, η προστασία των πιο ευάλωτων, η ισότητα των φύλων και η κοινωνική δικαιοσύνη. Για μένα, λοιπόν, τον κρίσιμο ρόλο να γίνει η Ευρώπη πιο ανθρώπινη, πιο αλληλέγγυα και με περισσότερα οφέλη για όλους τους πολίτες, το έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όταν λοιπόν επιλέγουμε εκπροσώπους πρέπει να επιλέγουμε αυτούς που θα αγωνιστούν και που πιστεύουμε ότι θα φέρουν αποτελέσματα» κατέληξε η κ. Κουντουρά.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση