Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη: Δωρεά αρχειακής συλλογής Θ. Πάμπα από την παρουσία του Ελληνισμού στη Βιέννη

4 Min Read

Την ευγνωμοσύνη των πολιτών της Κοζάνης στο πρόσωπο του ερευνητή και συγγραφέα Θεοφάνη Πάμπα, ο οποίος πρόσφερε στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης το σπάνιο αρχειακό υλικό από τη ζωή και την πλούσια δράση των Δυτικομακεδόνων και Κοζανιτών που μεγαλούργησαν στη Μεσευρώπη (Βιέννη Βουδαπέστη και Τεργέστη), από τον 17ο έως τα μέσα του 20ού αιώνα, εξέφρασε ο δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, κατά την επίσημη παραλαβή του αρχειακού υλικού στη Βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για 62 κιβώτια που περιέχουν αρχειακούς φακέλους με τεκμήρια από αντίγραφα διαθηκών, εγγράφων απογραφής καταληφθεισών περιουσιών, εμπορικών, δικαστικών και εγγράφων απονομής τίτλων ευγενείας, φωνογραφημένα ή φωτοτυπημένα πρωτόκολλα θανόντων από το δημοτικό αρχείο της Βιέννης της περιόδου 1648-1900, βιβλία γεννήσεων-βαπτίσεων, γάμων και θανόντων των δύο ελληνορθόδοξων εκκλησιών της Βιέννης, της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Βουδαπέστης και άλλων εκκλησιών, τα βιβλία ενταφιασμών ορθοδόξων στο ελληνικό τμήμα του νεκροταφείου St. Marx της Βιέννης (1784-1886).

Επίσης, στην αρχειακή συλλογή υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές από τις καταχωρήσεις σε βιβλία Κτηματολογίου για τα σπίτια ή άλλα ακίνητα Ελλήνων της Βιέννης, τα δημογραφικά στοιχεία τους, καθώς και οι απογραφές πληθυσμού που διενεργήθηκαν από το 1805 έως 1856 στη Βιέννη. Ακόμη, υπάρχουν εμπορικοί κατάλογοι από το 1789 έως το 1865, έγγραφα υπουργείων, χάρτες, πορτρέτα και πολλά ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου που σημαδεύτηκε από την πολυσχιδή παρουσία των Ελλήνων και ειδικά των Κοζανιτών της Βιέννης. Στο αρχείο περιλαμβάνονται πορτραίτα, φωτοαντίγραφα εγγράφων και φωτογραφίες μεγάλων ελληνικών οικογενειών όπως των Κάραγιαν, Δούμπα, Νάκου, τα οποία ο Θεοφάνης Πάμπας συγκέντρωσε με πολλή κόπο τα τελευταία σαράντα χρόνια της διαμονής του στη Βιέννη.

«Ο Θεοφάνης Πάμπας δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο καταγωγής του κι αυτό φαίνεται από το έργο ζωής, που είναι η συγκέντρωση του αρχειακού υλικού που προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την άνθιση της κοζανίτικης και δυτικομεκδονικής κοινότητας στη Βιέννη και την Βουδαπέστη», τόνισε ο δήμαρχος προσθέτοντας: «Η αγάπη του για την πόλη σφραγίζεται με τη δωρεά του αρχειακού υλικού του στη Βιβλιοθήκη, ώστε στο άμεσο μέλλον να γίνει κτήμα όλων το Κοζανιτων αλλά και των επιστημόνων».

Ο 78χρονος Θεοφάνης Πάμπας βρέθηκε ως φοιτητής της Ιατρικής στη Βιέννη, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, αλλά ταυτόχρονα τον κέρδισε και η έρευνα της ιστορίας, η αναζήτηση των αποτυπωμάτων που άφησαν στον χρόνο οι Κοζανίτες της διασποράς από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα με την περίφημη συνοικία των Ελλήνων της Βιέννης, αλλά επίσης η ζωή και δράση του Ρήγα Βελεστινλή στην πόλη, η σύλληψη και το τραγικό τέλος του.

«Εύχομαι πολύ γρήγορα το υλικό να αξιοποιηθεί από τους ειδικούς και τους ερευνητές της νεότερης Ιστορίας», σημείωσε ο κ. Πάμπας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεση του να δωρίσει στη Βιβλιοθήκη της πόλης που μεγάλωσε και τη συλλογή 15.000 βιβλίων που διαθέτει, εκ των οποίων κάποια είναι σπάνια και χρονολογούνται από το 1500.

Ο κ. Κοκκαλιάρης τού πρόσφερε μία αναμνηστική πλακέτα, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, η ππροϊστάμενη της Βιβλιοθήκης, Ιωάννα Στεργιοπούλου και η προϊσταμένη του Τμήματος Αρχείων – Μουσείων και Πινακοθηκών της Βιβλιοθήκης, Ελένη Μαργαρίτη.

Το πολύτιμο αρχείο, αφού καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί, θα τεκμηριωθεί στο σύστημα αρχειακής περιγραφής (Atom) της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθής Κοζάνης, ώστε να είναι διαθέσιμο στους ερευνητές και στο αναγνωστικό κοινό.

Σπύρος Κουταβάς ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση