Κοζάνη και συσσίτια , της Φάνης Φτάκα

3 Min Read

Παίρνοντας αφορμή από την φωτο της κ. Λαβάντι Βίκυ για τα συσσίτια στην πόλη της Κοζάνης στο Κοζανίτικο site: Κοζάνη: Μνήμες, Αναμνήσεις και Εικόνες, σας παρουσιάζω δυο πιο επίσημες φωτογραφικές εκδοχές γι’ αυτά.
Η πρώτη είναι από τον προπολεμικό διακεκριμένο φωτογράφο της πόλης μας Π. Παναγιώτου. Η αξία της φωτογραφίας είναι πολλαπλή καθώς στο κέντρο αυτής απεικονίζεται η ισχυρή φυσιογνωμία του Μητροπολίτη Ιωακείμ εν μέσω τοπικών αρχών και πολιτών, οι οποίοι στήριξαν την κοινωνική και πατριωτική επιλογή του θρησκευτικού τους ηγέτη για τον επισιτισμό του άμαχου πληθυσμού της πόλης σε δύσκολες εθνικά περιόδους .
Εδώ μάλλον πρόκειται για ομαδικά συσσίτια, οργανωμένα από τον ίδιο τον Μητροπολίτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και μετά, για ενίσχυση των πολυπαθούντων προσφύγων, όταν αυτοί πρωτοεγκαταστάθηκαν στην Κοζάνη.
Σε μια άλλη ιστορική φωτογραφία του 1942 του Γιάννη Κορκά, που υπάρχει στο λεύκωμα «Κοζάνη , 600 Χρόνια Ιστορίας, σ. 483» , απεικονίζεται πάλι ο ίδιος ο Ιωακείμ , εν μέσω του Δημάρχου Κοζάνης και άλλων πολιτών αλλά και Γερμανών αξιωματικών, να φροντίζει με τα συσσίτια για τον αναγκαίο επισιτισμό των αναξιοπαθούντων Κοζανιτών τον καιρό της Κατοχής .


Αυτός ανοίγει το δρόμο σ’ αυτό το κορυφαίο κοινωνικό έργο σε πολύ δύσκολους εθνικά καιρούς , την ώρα που η Αθήνα θρηνούσε χιλιάδες νεκρούς από την πείνα , για να πάρει στη συνέχεια την Άνοιξη του 1943 ο αρχιμανδρίτης Καντιώτης τη σκυτάλη από αυτόν, όταν ο Ιωακείμ, λόγω της αντιστασιακής του δράσης , αναγκάστηκε να βγει αντάρτης στο βουνό, καθώς η ζωή του διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο. Μετά δε τη σύλληψη την ίδια ακριβώς περίοδο και την εκτέλεση από τους Γερμανούς, του σημαντικότερου βοηθού του , του αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Λιούλια, το βάρος των συσσιτίων έπεσε αποκλειστικά στους ώμους του Καντιώτη και άλλων πεφωτισμένων ιερέων της εποχής σαν τον παπά-Γκιούρα, τον παπά-Δημήτρη Χάτσιο κ.α.
Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ υπήρξε ένας μεγάλος θρησκευτικός ηγέτης με πολύπλευρη δράση (θρησκευτική, κοινωνική, πατριωτική, εθνική) γι’ αυτό και του άξιζε μια περίοπτη θέση αν όχι στον ωραιότατο κήπο της Ιστορικής μας Επισκοπής Κοζάνης-Σερβίων, ίσως στην πλατειούλα δίπλα, έκταση καθαρά δημοτική, μπροστά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο, ως ένα ξεχωριστό φωτεινό παράδειγμα μίμησης για παιδιά και δασκάλους!
Στη δεύτερη φωτο που προέρχεται από το προσωπικό μου αρχείο απεικονίζεται ο αρχιμανδρίτης Καντιώτης με Κοζανιτόπουλα των συσσιτίων τον καιρό της Κατοχής.

- Advertisement -

 

Μοιραστείτε την είδηση