Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ: Ανοιχτός και ανεξάρτητος Δήμος για όλες και όλους

5 Min Read

Πριν από τρείς μήνες περίπου, από την αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης στη Στέγη του Ποντιακού Πολιτισμού, άνθρωποι από όλους τους χώρους που συγκεντρωθήκαμε εκεί, «συνυπογράψαμε μια συμφωνία εμπιστοσύνης» εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή συνεργασίας με τους πολίτες.

Μία από τις βασικές αρχές του συνδυασμού μας, όπως παρουσιάσαμε τότε, είναι ο Δήμος Κοζάνης να γίνει επιτέλους ένας Ανοιχτός Δήμος για όλες και για όλους, χωρίς κομματικά στεγανά και ιδεοληπτικούς αποκλεισμούς. Θέλουμε ένα ανοιχτό, πλουραλιστικό και προοδευτικό πρόσημο στον τρόπο διοίκησης και λήψης αποφάσεων για τα κοινά. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή όλων σας σ’ αυτό τον ανεξάρτητο βηματισμό. Όχι μόνο κατά τη συνδιαμόρφωση του Προγράμματός μας αλλά και κατά τη διοίκηση, από την επομένη των εκλογών.

- Advertisement -

Διαπιστώνουμε με λύπη τα τελευταία χρόνια πως η πρόσβαση των συμπολιτών μας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αλλά και στον τρόπο διοίκησης του Δήμου μας, είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Σε έναν Ανοιχτό Δήμο, τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, και ιδίως των φορολογουμένων, πρέπει να διασφαλίζονται πλήρως. Ένας Ανοιχτός Δήμος οφείλει να μεριμνά για τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες διαβούλευσης. Όχι προσχηματικά και φέρνοντας ενόψει τετελεσμένων γεγονότων ειλημμένες αποφάσεις. Αυτές οι νοοτροπίες δε μας χαρακτηρίζουν και γι’ αυτό πάμε να τις αλλάξουμε.

Ένας Ανοιχτός Δήμος πρέπει να διακρίνεται από εξωστρέφεια και ευελιξία. Να εντοπίζει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να τις κινητοποιεί στην κατεύθυνση υλοποίησης ενός αναπτυξιακού προγράμματος που τόσο έχουμε ανάγκη. Κι αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για εμάς γιατί ακριβώς πιστεύουμε πως η διοίκηση ενός Δήμου δεν είναι υπόθεση ενός μόνο ανθρώπου. Ούτε μιας κλίκας ομοϊδεατών προσκολλημένων στην εκάστοτε κομματική προτίμησή τους. Όλοι μας έχουμε κάνει τις πολιτικές μας επιλογές και είμαστε περήφανοι γι’ αυτές. Όμως τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν κόμμα. Απαιτούν υπερβάσεις και συνεργασίες πέρα από κομματικά στεγανά.

Θέλουμε έναν Ανοιχτό Δήμο των πολιτών. Που θα διακρίνεται από ένα διοικητικό μοντέλο υψηλού βαθμού αποκέντρωσης και συμμετοχής των δημιουργικότερων δυνάμεων της κοινωνίας μας, δυνάμεων που τα τελευταία χρόνια παραμένουν αποκλεισμένες λόγω ιδεοληψιών.

Σε έναν «μετα-κομματικό», ανεξάρτητο, Ανοιχτό Δήμο λοιπόν, αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη μας για τον τόπο που μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας και θέλουμε να φιλοξενήσουμε τα όνειρα των παιδιών μας.

Διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια πως η κρίση που διέρχεται η κομματική στράτευση έχει αλλάξει το παραδοσιακό μοντέλο της σταθερής σχέσης ενός πολίτη με το κόμμα του. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν ταυτίζεται πια με ένα κόμμα, και εκλογομετρική απόδειξη αυτού είναι η μεγάλη ροή των ψηφοφόρων από και προς όλα τα κόμματα. Κι αυτό συμβαίνει διότι για να διαμορφώσει σήμερα ένας πολίτης την τελική του εκλογική προτίμηση λαμβάνει υπόψη διαφορετικούς παράγοντες από ότι στο παρελθόν.

 

Αυτή την κρίση που διέρχεται η κομματική στράτευση στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, εμείς τη θεωρούμε ευκαιρία για την ανάδειξη ικανών ανθρώπων και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας, που ως βασικό κριτήριο συμμετοχής και συνεργασίας με το Συνδυασμό μας θεωρούν την ανοικτότητα που μας χαρακτηρίζει. Διότι μόνο με τη εξωστρέφεια και τον πλουραλισμό μπορεί μια Δημοτική Αρχή να γκρεμίζει τους τοίχους που το κεντρικό κράτος ορθώνει.

Τις οργανωτικές αυτές καινοτομίες στον τρόπο λήψης αποφάσεων και διοίκησης του Δήμου που περιλαμβάνει το Πρόγραμμά μας, θα τις παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα. Οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν μόνο τις αρχές βάσει των οποίων θα πορευτούμε μαζί στο νέο αυτό εγχείρημα για έναν Ανοιχτό Δήμο. Αποτελούν προτάσεις που θα επιδιώξουμε να κατοχυρώσουμε σε θεσμικό επίπεδο στο πλαίσιο τροποποίησης του Κλεισθένη, με στόχο την διαμόρφωση ενός ανοικτού μοντέλου διοίκησης ενός Δήμου.

Διότι ένας σύγχρονος Δήμος πρέπει να είναι ανοιχτός στους πολίτες χάριν των οποίων υπάρχει και αγωνίζεται.

του Ευ. Σημανδράκου,

Υποψηφίου Δημάρχου Κοζάνης με το συνδυασμό Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ

 

 

Μοιραστείτε την είδηση