Κοζάνη Μπροστά: Αντί να αποδομείτε το Πρόγραμμά μας, ξεκινήστε κάποια στιγμή να γράψετε ένα δικό σας.

7 Min Read

Πριν πέντε μήνες, όταν παραθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), αντιδράσατε λέγοντας πως «στον κατήφορο όμως δεν θα ακολουθήσουμε». Αν είστε συνεπείς στο λόγο σας, τότε προς τι η σημερινή προσπάθεια αποδόμησης των προτάσεων του Προγράμματός μας; Μήπως τελικά, σ’ αυτό που μας ακολουθείτε είναι ο ανήφορος;

Αγαπητοί φίλοι της Κίνησης «Κοζάνη: Τόπος να ζεις», (;) γιατί φοβάστε να μας κατονομάσετε στο άρθρο-παρέμβασή σας στο οποίο ο πανικός σας είναι έκδηλος; Τι άλλαξε τους τελευταίους μήνες;

Μας προτρέπετε «να αφήσουμε πίσω τις μεγαλοστομίες και να στραφούμε στον ουσιαστικό σχεδιασμό και τα μετρήσιμα αποτελέσματα». Μα αυτό κάνουμε εδώ και μήνες τώρα. Επεξεργαζόμαστε με την ομάδα μας, τη βοήθεια ειδικών και τους δημιουργικούς ανθρώπους του τόπου μας, ένα ουσιαστικό σχέδιο για το Δήμο Κοζάνης, προκειμένου να μην έχουμε τη δική σας μοίρα: Δηλαδή να μας τιμήσουν οι πολίτες της Κοζάνης με την ψήφο τους και να μην έχουμε σχέδιο. Άλλωστε βασική μας αρχή, είναι πως είναι προτιμότερο να προετοιμαστεί κανείς για μια ευκαιρία και να μην την έχει παρά να έχει μια ευκαιρία και να μην είναι προετοιμασμένος. Επειδή ακριβώς λοιπόν μας τρόμαξαν τα «μετρήσιμα αποτελέσματα», τα οποία μας κατατάσσουν στους ελάχιστους Δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τόσο υψηλή ανεργία, αποφασίσαμε πως δεν θα αφήσουμε την Κοζάνη να χάσει άλλη μια ευκαιρία.

Και για το λόγο αυτό θέσαμε ως Στρατηγικό μας Στόχο τη μείωση της ανεργίας κάτω του εθνικού μέσου όρου, από την υψηλότερη που είναι σήμερα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε, πέρα από ένα αναπτυξιακό Πρόγραμμα, στοχευμένες Αντιδημαρχίες, αφοσιωμένες στην τέλεση συγκεκριμένου έργου: Στην ενίσχυση, μεταξύ άλλων, του Πρωτογενούς Τομέα και τη διεκδίκηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από το ΕΣΠΑ. Διότι εμείς δεν αγνοούμε το γεγονός ότι πλέον οι προσκλήσεις στην νέα Προγραμματική Περίοδο γίνονται ανταγωνιστικότερες λόγω BREXIT, και πως μόνο ένας προετοιμασμένος Δήμος με εξειδικευμένες μελέτες και σχέδιο θα μπορεί να υποβάλλει αιτήματα για χρηματοδότηση.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αντίληψή μας για την τροποποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Επειδή ακριβώς οι φορείς με τους οποίους μέχρι σήμερα έχουμε έρθει σε επαφή εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο καταρτίζεται το ΣΒΑΚ, δίχως δηλαδή να ληφθούν υπόψη οι δικές τους προτάσεις, θεωρούμε υποχρέωσή μας να το τροποποιήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Κι αυτό γιατί σεβόμαστε τόσο το δημόσιο χρήμα των φορολογουμένων όσο και τις ανάγκες κινητικότητας των δημοτών. Συνεπώς οι προτάσεις μας δεν περιλαμβάνουν κλείσιμο κεντρικών αρτηριών, κατάργηση θέσεων στάθμευσης ή εξαναγκασμό των πολιτών να κινούνται με ποδήλατα σε μια τόσο ανισόπεδη πόλη.

Σχετικά με την ανέγερση ενός νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, συμφωνούμε πως η πρόταση δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος μίλησε γι’ αυτό στο παρελθόν, ως Υπουργός, τα έργα της θητείας του οποίου με το ζόρι σήμερα ολοκληρώνετε. Και επειδή ακριβώς σεβόμαστε τις ανάγκες των δημοτών, δεν θα επενδύσουμε σε φαβέλες αλλά σε Νοσοκομείο πανεπιστημιακών προδιαγραφών. Γι’ αυτό και επαναφέρουμε την πρόταση ξανά στο προσκήνιο, αλλά με συγκεκριμένο τρόπο αυτή τη φορά, επεξεργασμένη και με προοπτική ένταξης σε Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Η Κοζάνη έχει αποκτήσει Διοικητήριο, Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Αθλητικά κέντρα, πλατείες, μουσεία. Είμαστε λοιπόν πεπεισμένοι πως ήρθε η ώρα να αποκτήσει και νέο Νοσοκομείο. Ήρθε η ώρα να εκπονήσουμε μια μελέτη χωροθέτησης και ανέγερσης ενός νέου Νοσοκομείου το οποίο θα το εντάξουμε σε συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο. Γι’ αυτό, αντί να αφιερώνετε χρόνο να αποδομείτε το Πρόγραμμά μας, ενημερωθείτε πως και που μπορείτε να εντάξετε ένα τέτοιου μεγέθους αναπτυξιακό έργο το οποίο έχει ανάγκη ο Δήμος μας και οι πολίτες του.

Για την Ειδική Οικονομική Ζώνη, η οποία αποτελεί για μας προτεραιότητα, και την πρόταση της οποίας επεξεργαστήκαμε και θα διεκδικήσουμε. Ενημερωτικά σας επισημαίνουμε πως τα εργαλεία για τις οικονομικές ζώνες βρίσκονται τόσο στο Σύνταγμα (άρθρο 107) όσο και στη νομοθεσία, Ενωσιακή και εθνική (αν ψάξετε λιγάκι θα διαπιστώσετε κι εσείς πως από το περυσινό καλοκαίρι υπάρχει νομοθετικό εργαλείο σ’ αυτή την κατεύθυνση).

Εν κατακλείδι, επειδή σεβόμαστε όχι μόνο τα χρήματα των φορολογουμένων συμπολιτών μας, αλλά και τις πατριωτικές τους ευαισθησίες καθώς και το καθήκον τους απέναντι στη νέα γενιά, ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος που θα φιλοξενήσει τα όνειρα των παιδιών μας.

Ο Συνδυασμός Κοζάνη Μπροστά «δεν ανακαλύπτει τον τροχό». Κάθε άλλο: διερευνά τις βέλτιστες πρακτικές άλλων δήμων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επεξεργάζεται ένα Αναπτυξιακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο θα εγκρίνουν οι πολίτες την ημέρα των εκλογών.

Είναι πολλά τα 5 χρόνια μιας θητείας για να την αφήσουμε κι εμείς να περάσει άπραγη. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε όσα δεν διεκδικήσατε εσείς και μάλιστα με μια «φιλική» κυβέρνηση στο πλάι. Σε άλλες εποχές, θυμίζουμε πως με ένα τέτοιο «δίδυμο» ο Δήμος μας έκανε άλματα. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε ξανά την Κοζάνη Μπροστά, γνωρίζοντας τόσο το που όσο και το πως.

Και αγαπητοί φίλοι της Κίνησης, δεν ακολουθούμε κανένα «παλαιοκομματικό» μοντέλο όπως λέτε, διότι σε αντίθεση με σας, εμείς κατεβαίνουμε ανεξάρτητοι, καθώς για εμάς τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν έχουν κόμμα ή χρώμα. Όλα τα μέλη μας είναι περήφανα για τις πολιτικές τους επιλογές και την κομματική τους ταυτότητα, αλλά αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη μας για τον τόπο. Έναν τόπο που πέρα από τα σπίτια τους, θέλουμε να φιλοξενήσει και τα όνειρα των παιδιών μας.

του Βαγγέλη Σημανδράκου, Υποψηφίου Δημάρχου με το Συνδυασμό Κοζάνη Μπροστά

Μοιραστείτε την είδηση