Κοζάνη: Στο πάρα πέντε για το χτύπημα του κουδουνιού έφτασαν οι μάσκες -«Πονοκέφαλος» η κατανομή των μαθητών στις τάξεις

6 Min Read

Λίγα μόλις 24ωρα πριν το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού της νέας χρονιάς έφτασαν οι μάσκες στα σχολεία. Οι μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς παραδόθηκαν την Παρασκευή από τον Δήμο Κοζάνης στους διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας «εκείνη έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ τον διαγωνισμό, ο οποίος έκλεισε στις 03/09 με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, κατέθεσε φάκελο προς έγκριση στο Ελεγκτικό  Συνέδριο στις 04/09, και στις 08/09 πήρε την έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων». Από τον διαγωνισμό αναδείχθηκαν 20 ανάδοχοι για την προμήθεια των 5.000.000 μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και οι μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα και θα παίρνουν απουσία. «Πρέπει να πούμε πως η μάσκα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζει ρητά ποιοι μαθητές εξαιρούνται από το μέτρο και αυτοί είναι οι ειδικής αγωγής και με διαταραχή που βεβαιώνεται από γιατρό» λέει η Δέσποινα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης.

Η σωστή χρήση μάσκας και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι πρωταρχικός στόχος, γι’ αυτό και έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης. Το σημαντικότερο πάντως σε αυτή τη φάση είναι οι μάσκες και το υπόλοιπο υλικό που προβλέπεται, όπως αντισηπτικά, για να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά. Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου, σχολικά πρωταθλήματα, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών κ.α. δράσεις απαγορεύονται και υπάρχουν περιορισμοί στους περιπάτους.

Ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη

Η κατανομή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες αποτελεί «πονοκέφαλο» για τις σχολικές μονάδες. Μπορεί το Υπουργείο να μιλά για μέσω όρο μαθητών ανά τάξη τα 17 άτομα, όμως υπάρχουν σχολεία που δεν διαθέτουν αίθουσες και ο σχεδιασμός είναι δύσκολος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γονείς έχουν γνωστοποιήσει στους διευθυντές των σχολείων πως θα αντιδράσουν αν διαπιστωθεί παραβίαση του αριθμού παιδιών στην τάξη.

«Υπάρχει ένα περιθώριο μεταγραφών που ίσως αλλάξει τη δυναμική των μαθητών. Αυτή η μετακίνηση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην κατανομή των μαθητών στα τμήματα. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα ως προς αυτό, καθώς εγκριθήκαν κάποια ολιγομελή τμήματα εκ νέου. Φυσικά διεκδικούμε την έγκριση και άλλων ολιγομελών τμημάτων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και αφού αποκατασταθεί ένα πρόβλημα που έχουμε με τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως ενημέρωσης σ’ αυτό το κομμάτι» τονίζει η κ. Παπαδοπούλου.

Βιβλία και εκπαιδευτικοί βρίσκονται από καιρό στις θέσεις τους

Σύμφωνα με την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, «τα βιβλία έχουν φτάσει στα σχολεία και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν τοποθετηθεί τόσο στην γενική παιδεία, όσο και στην ειδική αγωγή. Σε μια πρώτη φάση αντιμετωπίσαμε τα λειτουργικά κενά και το διαθέσιμο προσωπικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διαπιστώνουμε, όντως, πως υπάρχουν κενά και θα υπάρξουν περισσότερα, καθώς με την πρόσφατη ΚΥΑ προσδιορίζονται οι ευπαθείς ομάδες και δίνεται η ευκαιρία δυνατότητας σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε αυτές να πάρουν ειδική άδεια απουσίας για παροχή τηλεκπαίδευσης. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η ασφάλεια όλων, η αλληλεγγύη, η κατανόηση, η συνεργασία με όλες τις πλευρές. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε ότι ζήτημα προκύψει».

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας στο σχολείο

Τη Δευτέρα, λοιπόν, στις 8:15 καλούνται να προσέλθουν στα σχολεία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προκειμένου να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο, οι μαθητές θα μείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Επιπλέον, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:

– Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.

– Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.

– Διανομή μάσκας ανά μαθητή.

– Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

– Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

– Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

 

Αργυρώ Ξανθοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση