Κοζάνη Τόπος Να Ζεις:Η συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις και οι ανακολουθίες του κ. Μαλούτα

4 Min Read

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια έντονη επικοινωνιακή δραστηριότητα εκ μέρους του κ. Μαλούτα σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στην πρωτοβουλία της Ε.Ε. για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Ως Δημοτική Κίνηση και σε απόλυτη ταύτιση με τις διαχρονικές μας θέσεις, στηρίζουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, πλην όμως, δεν διαφεύγει της προσοχής μας η επιφανειακή προσέγγιση του θέματος από τον κ. Μαλούτα και θα σταθούμε απέναντι στην προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της ευρωπαϊκής αυτής πρωτοβουλίας η οποία μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως ένας εκ των κινητήριων μοχλών για την μετάβαση  του Δήμου Κοζάνης.

Ο κ. Μαλούτας φαίνεται να επενδύει στην ενδεχόμενη κοντή μνήμη των συμπολιτών μας, δεν μπορούν να ξεχαστούν όμως οι διαχρονικές του θέσεις σχετικά με την υποστήριξη του λιγνίτη μέχρι πολύ πρόσφατα. Δεν μπορεί να ξεχαστεί επίσης πως μια μέρα πριν την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 επισκέφτηκε και φωτογραφήθηκε στο εργοτάξιο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V, θέλοντας να διακηρύξει τη στήριξη του στο έργο, έναντι προφανώς του «προδότη» αντιπάλου του, σκεπτόμενος καθαρά ψηφοθηρικά.

Όπως δεν μπορεί να ξεχαστεί ότι για μικροπολιτικούς λόγους η Δημοτική Αρχή απαξίωσε την δουλειά που είχε γίνει σχετικά με ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την μείωση εκπομπών CO2 που είναι το Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ΣΒΑΚ). Αφού απέφυγε τις μεγάλες τομές που θα συμφωνούσαν με τις κατευθυντήριες γραμμές της πρωτοβουλίας όπως είναι η σημαντική μείωση της κίνησης των Ι.Χ. στις πόλεις και η στήριξη της κίνησης των πεζών και του ποδηλάτου προτίμησε εν τέλει ένα χλιαρό σχέδιο γεμάτο ασάφειες.

Ούτε μπορεί να ξεχαστεί το γεγονός ότι η από το 2019 κατατεθειμένη με απόλυτη τεκμηρίωση πρόταση της τότε Δημοτικής Αρχής για την σιδηροδρομική σύνδεση της Κοζάνης με τη Βέροια[1] αγνοείται στις καλένδες της διοικητικής «συνέχειας».

Είναι ξεκάθαρο τέλος πως όλη αυτή η επικοινωνιακή στρατηγική αναπτύσσεται και έπειτα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την εμπλοκή αυτοδιοικητικών σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Είναι εμφανής η προσπάθεια της τριανδρίας του Δήμου Κοζάνης να θολώσει τα νερά ποντάροντας στο παραπλανητικό δίλημμα «υπέρ ή κατά της πράσινης ανάπτυξης και των ΑΠΕ» όταν τα ερωτήματα είναι αμείλικτα σχετικά με την ορθή αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, την ανεξέλεγκτη χωρίς προγραμματισμό, σχέδιο και μέτρο εγκατάσταση φωτοβολταϊκών καθώς και τις επιχειρηματικές σχέσεις αιρετών του Δήμου Κοζάνης και συγγενών τους με συγκεκριμένα επενδυτικά συμφέροντα .

Όταν σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μαλούτας ρωτήθηκε απ΄ τον πρώην Δήμαρχο κ. Ιωαννίδη για την διαχρονική του υποστήριξη στα ορυκτά καύσιμα και την όψιμη αποκήρυξη τους, απάντησε πως απλά «προσαρμόζεται» στις νέες εξελίξεις. Θεμιτή και ευπρόσδεκτη η προσαρμογή του κυρίου Μαλούτα μετά από σχεδόν 35 χρόνια ενασχόλησης του με τα κοινά,  δυστυχώς όμως για τον τόπο άργησε πολύ. Όταν οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή και την αναγκαία κοινωνική, παραγωγική και οικονομική προσαρμογή δρομολογούνταν ο κ. Μαλούτας σφύριζε αδιάφορα, απουσίαζε εμφατικά και τοποθετούνταν απαξιωτικά και προκλητικά ταυτιζόμενος με ακραίες και αδιέξοδες αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές και επιλογές.

Ως Δημοτική Κίνηση βλέπουμε μπροστά, στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση και χαιρετίζουμε την φιλοπεριβαλλοντική μεταστροφή του κ. Μαλούτα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε…

Κοζάνη 20/07/2021

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

 

 

[1] https://www.scribd.com/document/512845270/%CE%A4%CE%9F-%CE%9C%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%9F%CE%9D-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%A3%CE%99%CE%94%CE%97%CE%A1%CE%9F%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A5-%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D-%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%97-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%9A%CE%9F%CE%96%CE%91%CE%9D%CE%97%CE%A3-%CE%97-%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%A5%CE%98%CE%95%CE%99%CE%91%CE%A3-%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%94%CE%95%CE%A3%CE%97-%CE%9C%CE%95-%CE%A4%CE%97-%CE%92%CE%95%CE%A1%CE%9F%CE%99%CE%91-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%A4%CE%97%CE%9D-%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%A3%CE%91%CE%9B%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97

Μοιραστείτε την είδηση