Κοζάνη Τόπος να Ζεις με δωρεάν δημόσιο Wi-Fi στο Δήμο Κοζάνης, του Δημήτρη Καραθανάση*

6 Min Read

Στη σημερινή εποχή της ψηφιακής μετάβασης, η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι πολυτέλεια ή μορφή ψυχαγωγίας, αλλά ένα βασικό εργαλείο για εκπαίδευση, επικοινωνία, εργασία και επιχειρηματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε προοδευμένες τεχνολογικά χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής το Ίντερνετ τείνει να χαρακτηρίζεται ως Δημόσιο Αγαθό όπως το νερό και η ενέργεια και έτσι τίθενται οι βάσεις ώστε ως προϊόν να παρέχεται με την ίδια ποιότητα παντού.

Ζούμε σε ένα Δήμο που εμφανώς έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του KAI στο θέμα των ψηφιακών υποδομών, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας οι οποίες απολαμβάνουν εδώ και χρόνια τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υψηλότερων προδιαγραφών και προοδεύουν ως κοινωνίες μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ένας νέος επιστήμονας ή ένας νέος επιχειρηματίας στο Δήμο Κοζάνης, μεταξύ των άλλων δυσμενειών, έχει να αντιμετωπίσει το τεράστιο ψηφιακό χάσμα που τον χωρίζει από τον αντίστοιχο νέο των πόλεων ή ακόμη και κάποιων δήμων ευρύτερα που τα προηγούμενα χρόνια «έτρεξαν» τις διαδικασίες για  να προσφέρουν στους κατοίκους τους τις απαραίτητες υποδομές.

Ο Δήμος μας αποτελείται από την πόλη της Κοζάνης και άλλες 51 Δημοτικές  Ενότητες και  Κοινότητες. Η ποιότητα δικτύου Ίντερνετ στην πόλη αλλά και στα χωριά της Κοζάνης είναι τόσο απογοητευτική που καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη χρήση του για σκοπούς με ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα, τουρισμό, οικονομική δραστηριότητα κλπ. Πέραν αυτού ΔΕΝ έχουν όλοι οι πολίτες τη δυνατότητα να αγοράζουν συνεχώς πακέτα δεδομένων για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Χρειάζεται πολλή δουλειά, συνεργασίες και στοχευμένες παρεμβάσεις για να διορθωθεί συνολικά η ποιότητα των δικτύων με έργα που στο Δήμο μας έχουν εγκαταλειφθεί.

Πριν λίγα χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμώντας  να εξασφαλίσει δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία σε όλη την Ευρώπη, θέσπισε το πιλοτικό πρόγραμμα WiFi4EU. 

Ο Δήμος Κοζάνης συμμετείχε στο πρόγραμμα επιλέγοντας ορισμένα και συγκεκριμένα σημεία της πόλης, η  δράση όμως ΔΕΝ συνεχίστηκε.

Στη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» αποτελεί ισχυρή δέσμευση η εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από άλλους Δήμους και τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Φιλοδοξούμε, αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δήμου με Δήμαρχο τον Χάρη Κουζιάκη, μία από τις πρώτες δράσεις μας να είναι να ξεκινήσουμε ΑΜΕΣΑ το έργο για δωρεάν δημόσιο Wi-Fi σε όλα τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος στα χωριά και στην πόλη της Κοζάνης και με τη δομή εκείνη που θα χειρίζεται κεντρικά από τις υπηρεσίες Πληροφορικής του Δήμου τη διαθεσιμότητα του δικτύου αυτού

  • Για εμάς η δημιουργία ενός δικτύου δεδομένων ελεύθερης πρόσβασης αλλά και η υποστήριξή και ανάπτυξή του από δομές πληροφορικής του Δήμου, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την μετάβαση των πολιτών στη «νέα οικονομία» της κοινωνίας των πληροφοριών και για την υποστήριξή τους στην καθημερινότητα αλλά και στην εξωστρέφεια.  
  • Για εμάς είναι σημαντικό παρέχοντας δωρεάν δημόσιο Wi-Fi οι πολίτες να μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο και να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένειά τους, να εργάζονται και να σπουδάζουν «εν κινήσει»,  ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και τη θέση τους χωρίς πρόσθετες χρεώσεις δεδομένων.
  • Για εμάς είναι σημαντικό οι επισκέπτες στο Δήμο μας, χρησιμοποιώντας  δωρεάν δημόσιο Wi-Fi, να παραμένουν σε επαφή με τους ανθρώπους τους, να λαμβάνουν ταξιδιωτικές πληροφορίες, να παρακολουθούν τοπικά γεγονότα της περιοχής μας και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας στην προβολή του τόπου. Αυτό, με τη σειρά του, θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες να επισκεφθούν το Δήμο και θα επηρεάσει θετικά την τοπική οικονομία.
  • Για εμάς είναι σημαντικό τα ΜΜΕ της περιοχής μας με κατάλληλη διαπίστευση και με τη χρήση του δωρεάν δημόσιου Wi-Fi να μεταδίδουν απευθείας με συνεχή ροή στους ακολούθους τους στην Ελλάδα και τον κόσμο δρώμενα της πόλης και των Δημοτικών Ενοτήτων λειτουργώντας έτσι ως πρεσβευτές σε πραγματικό χρόνο για το Δήμο μας.
  • Για εμάς τέλος είναι σημαντικό, η παροχή δωρεάν δημόσιου Wi-Fi σε άτομα χαμηλού εισοδήματος και σε άτομα που ζουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους, σε ευκαιρίες απασχόλησης και σε υπηρεσίες και να μη μειονεκτεί κάνεις λόγω του ψηφιακού χάσματος.

Για εμάς τη Δημοτική Κίνηση με επικεφαλή τον Χάρη Κουζιάκη, είναι μια πρόκληση και αποτελεί ισχυρή δέσμευση, χωρίς να υπάρχει άλλος δρόμος από το να δουλέψουμε σκληρά και μεθοδικά να ξανα-κάνουμε το Δήμο μας Τόπο να Ζεις. Γιατί ΚΑΙ γνωρίζουμε, ΚΑΙ μπορούμε ! 

*Ο Δημήτρης Καραθανάσης είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και βραβευμένος για το έργο του σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Είναι Προϊστάμενος Σχεδιασμού και υποστήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων της Περιφέρειας και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη-Τόπος Να Ζεις»

Μοιραστείτε την είδηση