Κοζάνη Τόπος Να Ζεις: Ο ‘αμφισβητούμενος’ σχεδιασμός μας συνεχίζει να υλοποιείται- Ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική λύση για την στέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου

3 Min Read

Με ικανοποίηση παρακολουθούμε την προώθηση της διαδικασίας ανέγερσης κτιριακού συγκροτήματος για την στέγαση νέου Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου στο Ο.Τ. 878 (απέναντι από τον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης) και στο ίδιο οικόπεδο με το 18ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης  στην συνεδρίαση της 22ας Μαΐου 2020 ενέκρινε την διαγωνιστική διαδικασία για την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής του έργου.

Η προμελέτη του έργου εκπονήθηκε από το Τμήμα Μελετών του Δήμου Κοζάνης το 2018 και το Κτιριολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας την άνοιξη του 2019. Στην συνέχεια τον Μάιο του 2020 ο φάκελος έργου για την διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης του έργου συντάχθηκε επίσης από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο συνολικής επιφάνειας 3.230,10μ² ειδικών προδιαγραφών δυναμικότητας 25 μαθητών του Ειδικού Δημοτικού και 5 νηπίων. Η μελέτη περιλαμβάνει αίθουσες εργαστηρίων, χώρους εκπαίδευσης, χώρους φυσικής αγωγής και σωματικής εκτόνωσης κτλ. σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές ανέγερσης των ειδικών σχολείων. Αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό έργο που θα αποδώσει πρωτίστως στους μαθητές και στις οικογένειές τους ποιοτικούς χώρους και σύγχρονες υποδομές, κάτι που έλειπε για δεκαετίες από την περιοχή μας.

Η ανέγερση νέου Ειδικού Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου είναι ένα από μια σειρά έργων που αφορούν σε Δομές Ειδικής Εκπαίδευσης και Αγωγής και στην αντιμετώπιση σοβαρών στεγαστικών προβλημάτων αυτών, ζητήματα που ως εμείς Δημοτική Αρχή δώσαμε ιδιαίτερο βάρος. Ο σχεδιασμός μας περιελάμβανε την κτιριακή αναβάθμιση και αποσυμφόρηση του κτιρίου της οδού Αιανής (όπου συνυπήρχαν τρεις Δομές) με την δημιουργία νέου Ειδικού Νηπιαγωγείου &Δημοτικού Σχολείου, την δημιουργία Δομής στήριξης ατόμων με νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) στην ΖΕΠ, την στέγαση σε αυτό μόνον του Ειδικού Εργαστηρίου και τέλος την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Γυμνασίου Άνω Κώμης για την λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου. Ήδη η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του κτιρίου της οδού Αιανής έχει ολοκληρωθεί και η Δομή στήριξης στη ΖΕΠ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020 (πρόσκληση αρ. 115,) αφού έχει πλήρη ωριμότητα.

Η αναβάθμιση των δύο παραπάνω κτιριακών εγκαταστάσεων των Ειδικών Δομών Εκπαίδευσης και η δημιουργία δύο νέων, έρχονται να προστεθούν στις δύο υφιστάμενες (Δομή Στήριξης Ατόμων με Νοητική Στέρηση και Αυτισμό στον Άργιλο και Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ν. Νικόπολη), αποτελώντας ένα ικανό δίκτυο φροντίδας για τις ευαίσθητες αυτές ομάδες συμπολιτών μας.

Για την Δημοτική Κίνηση ‘Κοζάνη- Τόπος να ζεις’, τόσο ως Διοίκηση του Δήμου, όσο και ως Αντιπολίτευση, η μέριμνα για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, στο μέτρο του δυνατού, υπήρξε προτεραιότητα και ελπίζουμε η συνεργασία του Δήμου με την Πολιτεία και τους Συλλόγους να συνεχιστεί.

Μοιραστείτε την είδηση