Κοζάνη Τόπος Να Ζεις: Όσο και αν επιμένουν οι κ.κ. Μαλούτας, Μιχαηλίδης, Σημανδράκος και Μαγγιρίδης παραμένουν εκτεθειμένοι

4 Min Read

Η από 7-4-21 ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης με τίτλο «Έγκαιρη προσφυγή προς τα αρμόδια όργανα για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων του Δ.Σ» σχετικά με την κατάθεση των στοιχείων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων εκμίσθωσης δημοτικών εκτάσεων λόγω της συμμετοχής σε αυτές δημοτικών συμβούλων αποδεικνύει περίτρανα τα εξής:

  • Την πολύ σοβαρή κρίση στον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης. Ο τρόπος διεύθυνσης των συνεδριάσεων, η προκλητική εύνοια των εταίρων στην διοίκηση του Δήμου, η a la carte ερμηνεία του κανονισμού, έχουν ήδη καταδειχθεί από την παράταξή μας. Σήμερα όμως αυτή η κρίση επιτείνεται λόγω της αντιθεσμικής, αντιδεοντολογικής και παράτυπης ενέργειας της Προέδρου να παρεκκλίνει από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αντί να διαβιβάσει “όποια  στοιχεία υπάρχουν σχετικά με το ενδεχόμενο παραβίασης του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου” , όπως αναφέρει η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 68/2021, προέβη σε υποκειμενικές κρίσεις σχετικά με την υπόθεση στο διαβιβαστικό έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιδιώκοντας να προκαταλάβει την κρίση του ελεγκτικού οργάνου. Το γεγονός αυτό παραβιάζει τον θεσμικό της ρόλο και την θέτει προ του διλήμματος εάν από την θέση της προτίθεται να εξυπηρετεί προσωπικές και παραταξιακές στοχεύσεις ή το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Η επιχειρηματολογία της τριανδρίας της Δημοτικής Αρχής περί μη ευθύνης σχετικά με το ενδεχόμενο παραβίασης του Κανονισμού συνεχίζει να είναι σαθρή και αποπροσανατολιστική αποφεύγοντας να απαντήσει στο βασικό ερώτημα που αφορά στην καταστρατήγηση του κριτηρίου της αμεροληψίας που πρέπει να διέπει όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η τριανδρία της διοίκησης του Δήμου, οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι επιχειρηματικοί εταίροι του κ. Πετρόχειλου στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην θέση «Μάνα Νερού» στην Μεσιανή και συγχρόνως συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα του Δήμου Κοζάνης υπερψηφίζοντας αποφάσεις εκμίσθωσης δημοτικών εκτάσεων στον επιχειρηματικό τους εταίρο. Για τη σχέση τους αυτή δεν ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν απείχαν από τις σχετικές ψηφοφορίες ως όφειλαν.
  • Η επιλογή της Κίνησης να προβεί σε προσφυγή για την ακύρωση 25 αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η ενδεδειγμένη τόσο δεοντολογικά, όσο και αναφορικά με την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Η προσφυγή αυτή δεν αφορά σε γενικές και αόριστες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου περί εκμισθώσεων δημοτικών εκτάσεων, αλλά επικεντρώνεται σε αυτές που αφορούν εταιρίες, άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενες, με τον κ. Πετρόχειλο που εκμίσθωσαν δημοτικές εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων με την θετική ψήφο της τριανδρίας.

Η Δημοτική Κίνηση θα συνεχίσει να ασκεί τον θεσμικό της ρόλο ως αντιπολίτευση στον Δήμο Κοζάνης προασπίζοντας την δημοτική περιουσία και τα συμφέροντα των συμπολιτών μας αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες και τα εύλογα ερωτήματα της τοπικής κοινωνίας. Εάν αυτό δεν είναι αρεστό στην τριανδρία της Δημοτικής Αρχής καλό είναι να το συνηθίσει, αφού η Κίνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει τον ρόλο της προς τέρψη κάποιων.  Έτσι προχωρά σε νέα προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κατά τριών αποφάσεων (100/2021, 101/2021 και 102/2021) που λήφθηκαν στο «δια περιφοράς» Δημοτικό Συμβούλιο στις 30-03-2021 και αφορούν την θετική υπό προϋποθέσεις γνωμοδότηση του Δήμου για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τριών φωτοβολταϊκών πάρκων στα Αλωνάκια και την Νέα Νικόπολη συνολικής ισχύος 60 MWp και έκτασης 944 στρεμμάτων. Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες σχετίζονται όπως και οι προηγούμενες με τον κ. Πετρόχειλο και οι αποφάσεις υπερψηφίστηκαν από τους κ.κ Μιχαηλίδη, Σημανδράκο και Μαγγιρίδη.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση