Κοζάνη:Δις ισόβια στον αστυνομικό για τη δολοφονία ταξιτζή

5 Min Read

Την ποινή της δις ισόβιας κάθειρξης χωρίς κανένα ελαφρυντικό στον ειδικό φρουρό, που πριν ένα χρόνο (10/3/2017) είχε σκοτώσει οδηγό Ταξί σε αγροτική περιοχή της Λεύκης Καστοριάς, όπου τον είχε οδηγήσει, προκειμένου να τον ληστέψει, επέβαλλε ομόφωνα σήμερα (Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018) το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κοζάνης

Επίσης το Δικαστήριο επέβαλλε επιπρόσθετα την ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών για την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, αλλά και άσκοπων πυροβολισμών εκτός Υπηρεσίας, ενώ υπέβαλλε και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Εν των μεταξύ την ενοχή, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, του ειδικού φρουρού, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κοζάνης.

Η εισαγγελέας απέρριψε την υπερασπιστική γραμμή του συνηγόρου του κατηγορουμένου για «μειωμένο καταλογισμό», κάνοντας λόγο για «παντελώς αβάσιμη» εκδοχή, καθώς όπως είπε ο κατηγορούμενος δεν είχε «νοσηρή κατάσταση, πριν και μετά το έγκλημα».

Σε ότι αφορά την πραγματογνωμοσύνη του ψυχίατρου των Φυλακών Φελλίου Γρεβενών, όπου είναι έγκλειστος ο ειδικός φρουρός, επισήμανε ότι η  αγχώδης διαταραχή που επικαλείται για τον κατηγορούμενο είναι «συνηθισμένη» για τα επαγγέλματα αυτά όπως του αστυνομικού.

Στην ίδια γραμμή ήταν και η αγόρευση του συνηγόρου της οικογένειας του άτυχου οδηγού Ταξί, ο οποίος όπως είπε «ο κατηγορούμενος προτίμησε τη λύση του τρελού, αντί να πει όλη την αλήθεια». Μάλιστα έκανε λόγο για «ψυχρό δολοφόνο», γιατί όπως τόνισε «δεν άφησε κανένα περιθώριο στον οδηγό ταξί με 45άρι, που είναι όπλο εκτελεστών». Ακόμη έκανε λόγο για «σκαρίφημα» το πόρισμα του ψυχιάτρου των φυλακών.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ζήτησε για μια ακόμη φορά από το Δικαστήριο να διατάξει ιατρική πραγματογνωμοσύνη, προκειμένου να διαπιστωθεί η ψυχική του κατάσταση, ενώ έκανε λόγο για «ελαττωμένο καταλογισμό των πράξεων» του ειδικού φρουρού, επισημαίνοντας ότι δεν είχε ως κίνητρο τη ληστεία αλλά και δεν είχε «συνείδηση όταν πυροβόλησε το θύμα».

Μάλιστα ζήτησε από το Δικαστήριο να υπάρξει ελαφρυντικό στην ποινή, όχι μόνο για τον έντιμο πρότερο βίο και την εκτέλεση των καθηκόντων του, αλλά και για τη μετέπειτα συμπεριφορά του ως έγκλειστου των Φυλακών.

Στην απολογία του, ο ειδικός φρουρός, αρχικά τόνισε ότι δε θυμάται αν το πυροβόλησε τον οδηγό ταξί, γιατί όπως είπε «δεν ήταν ο εαυτός του», μπροστά στην αγωνία του να βρει 200 ευρώ, που του «ζήτησε επίμονα την προηγούμενη ημέρα η πρώην σύζυγός του, προκειμένου να πάει στο κομμωτήριο, αλλά και να αγοράσει ποτά».

Σε ότι αφορά την τοποθεσία που επέλεξε, είπε ότι ήταν οικογενειακό χωράφι, στο οποίο είχε να πάει αρκετά χρόνια και το έκανε με το πρόσχημα ότι ήθελε να πάρει εργαλεία από το αντλιοστάσιο.

Άφησε όπως ανέφερε τον άτυχο οδηγό ταξί να προχωρήσει μπροστά και του ζήτησε αμέσως τα λεφτά του και θόλωσε όταν αυτός κινήθηκε προς το μέρος του. Όταν δε συνειδητοποίησε την πράξη του, πέρασαν όπως είπε πολλές σκέψεις από το μυαλό του, από το να αυτοκτονήσει μέχρι και να παραδοθεί.

Αφού επέστρεψε με ταξί στην πόλη ζήτησε και πήρε όπως είπε 200 ευρώ δανεικά από ένα φίλο του και στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι του, αφού πρώτα έκανε τις αγορές των ποτών.

Μάλιστα πήρε όπως είπε την απόφαση να παραδοθεί στην Αστυνομία δύο ώρες αργότερα και μάλιστα πήγε στο χώρο του εγκλήματος, μετά το τηλεφώνημα της Αστυνομίας, ότι αυτό έγινε σε χωράφι του πατέρα του. Εκεί φοβήθηκε να το κάνει όπως τόνισε, γιατί υπήρχε πολύς κόσμος, πέρα από την Αστυνομία και έτσι επέστρεψε και πάλι στο σπίτι του.

Ο ίδιος κατάλαβε ότι στενεύει ο κύκλος της Αστυνομίας γύρω από το πρόσωπό του, όταν τον ειδοποίησαν να ξαναπάει για… υπηρεσία μετά τα μεσάνυχτα, από τη συμπεριφορά των συναδέλφων, οι οποίοι τον συνέλαβαν. Μάλιστα ανέφερε ότι αμέσως το παραδέχτηκε και πλέον έχει συνειδητοποιήσει την πράξη του και τίθεται στη Δικαιοσύνη για να κριθεί.

«Το έχω καταλάβει και μετανιώνω για ότι έκανα. Ζητάω συγνώμη από όλους, την οικογένεια του θύματος, την οικογένειά μου και τους συναδέλφους μου», είπε χαρακτηριστικά ο 32χρονος ειδικός φρουρός, που στις 16 Ιουλίου 2014 είχε πυροβολήσει το Νίκο Μαζιώτη και ήταν αυτός που τον συνέλαβε.

Τόσο η σύλληψη του Μαζιώτη, όσο και η πρώτη του σύλληψη που ήταν ένας ληστής που του επιτέθηκε, όπως είπε με μαχαίρι, τραυματίζοντάς τον στο χέρι, στάθηκαν αφορμή να είναι «παρορμητικός στις επιχειρήσεις», ενώ έκανε λόγο και δύσκολες παιδικές καταστάσεις που πέρασε.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Μοιραστείτε την είδηση