Κοζανίτες του Λονδίνου μιλούν για το Brexit-Ο Κωνσταντίνος Κωτούλας και η Νατάσα Καλέα εξηγούν τι συμβαίνει την επόμενη μέρα

4 Min Read

Μια νέα αρχή κάνει από την 1η Φεβρουαρίου η Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit και την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά απο δημοψηφίσματα, εντάσεις, εκλογές και συζητήσεις, η Μεγάλη Βρετανία αποχαιρέτισε την Ευρώπη των 27 -πλέον- κρατών μελών.
Ο μουσικός και συνθέτης Κωνσταντίνος Κωτούλας, με καταγωγή από την Κοζάνη, ζει στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια και μίλησε στο kozani.tv για το τι αλλάζει στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στη Γηραιά Αλβιώνα.
«Απο σήμερα το πρωί το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι βγήκε ο ήλιος. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα άλλο» λέει χαριτολογώντας και συμπληρώνει «εδώ και πολύ καιρό υπάρχει μια αβεβαιότητα, την οποία δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται κάποιος, εφόσον από τότε που εξελέγη ο Μπόρις Τζόνσον ήταν φανερό ότι η Μεγάλη Βρετανία θα έβγαινε από την Ε.Ε.».

- Advertisement -

Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κωτούλας, η περίοδος της αβεβαιότητας δημιούργησε μια αστάθεια που οδήγησε πολύ κόσμο στο να φύγει από την Αγγλία. «Τα πράγματα προς το παρόν έχουν όπως είχαν, μέχρι την πρώτη νομοθεσία που θα δείξει την επιβάρυνση ή την ελάφρυνση των 3.5 εκ. Ευρωπαίων, που σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2018 ζουν στο Λονδίνο και στην Αγγλία. Θα περιμένουμε να δούμε και να μάθουμε» είναι τα λόγια του Κωνσταντίνου.
Μάλιστα, συμβουλεύει όσους ‘Ελληνες διαμένουν στο Λονδίνο ή ενδιαφέρονται να μετακομίσουν στην Αγγλία να επισκέπτονται τον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης, προκειμένου να μαθαίνουν τις πληροφορίες από πρώτο χέρι. Επίσης, σημειώνει ότι για τους μακροχρόνια διαμένοντες έχει μεγάλη σημασία να εδραίωσουν την παρουσία τους και εν συνεχεία και εφόσον ενδιαφέρονται, να κινήσουν διαδικασίες χορήγησης της βρετανικής υπηκοότητας.

Η περίοδος προσαρμογής της Μ. Βρετανίας θα διαρκέσει μέχρι την 31η Δεκέμβρη του 2020, οπότε και θα οριστούν οι συγκεκριμένες παράμετροι για μια σειρά ζητημάτων. Κατά την διάρκεια του 11μηνου, η Μ. Βρετανία θα συνεχίζει να λειτουργεί εντός της Ε.Ε. με τον Μπόρις Τζόνσον να διαβεβαιώνει ότι αυτή η περίοδος δεν θα παραταθεί.
Η Νατάσα Καλέα, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου και η οικογένειά της αισθάνονται ασφάλεια, όπως λέει η ίδια, αφού έκαναν τις αιτήσεις τους για το settle status και δεν τους επηρεάζει το Brexit.
«Νομίζω τη μεγάλη αλλαγή την είδαμε από την στιγμή που λήφθηκε η απόφαση στο δημοψήφισμα του 2016. Κατά την μεταβατική περίοδο πιστεύω ότι θα δούμε τις υπόλοιπες αλλαγές» αναφέρει η κ. Καλέα.
«Ψυχολογικά την μεγαλύτερη αντίδραση, ως Ευρωπαίοι πολίτες, την είδαμε αμέσως μετά το 2016. Κι αυτό ήταν πολύ διαφορετικό στο Λονδίνο σε σχέση με την επαρχία που δεν είχε τόσο μεγάλη επαφή. Μεγάλη θα ήταν η ανησυχία μας, αν θα πηγαίναμε σε άτακτο Brexit» λέει η Κοζανίτισσα Νατάσα Καλέα και συμπληρώνει ότι «όσοι από εμάς αποφάσισαν να μείνουν στην Αγγλία μετά το δημοψήφισμα που έφυγε αρκετός κόσμος, λάβαμε υπόψη ότι θα υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις που θα επηρεάσουν τον τρόπο που εργαζόμαστε και ταξιδεύουμε».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πό τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου του 2020 η Ευρώπη δεν είναι πλέον ίδια.

Μοιραστείτε την είδηση