Κρίσιμο στοιχείο η πειθώς

3 Min Read

Το αν τα πράγματα θα εξελιχτούν προς το καλύτερο ή το χειρότερο, σε αυτή την μάχη με τον φονικό ιό, το αν δηλαδή θα αποδώσουν ή όχι τα μέτρα που ανακοινώσατε κ. Πρόεδρε, θα εξαρτηθεί πλήρως από το πόσον ορθώς θα εφαρμοσθούν αυτά τα μέτρα από όλους μας. Όπερ, με την σειρά του, καθιστά απαραίτητο το να εκπέμπονται ορθά μηνύματα, άνωθεν, για το πώς ακριβώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε κάθε περίπτωση.

Στέκομαι ιδιαιτέρως στην «πρώτη γραμμή αμύνης» όπως κατ’ επανάληψη την έχει προσδιορίσει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και οι άλλοι επιδημιολόγοι: Την προμετωπίδα, ή μάσκα. Είτε είναι χειρουργική, μιας χρήσεως, είτε υφασμάτινη πολλαπλών χρήσεων, με την ελπίδα ότι ανταποκρίνεται σε κάποιες προδιαγραφές και δεν είναι απλώς διακοσμητική.

- Advertisement -

Παρατηρώντας τους ανθρώπους στο δρόμο διαπιστώνω ότι οι νέοι άνθρωποι κάνουν πολύ καλύτερη, πολύ πιο σωστή χρήση της μάσκας από τους ωριμότερους. Τη φορούν ανελλιπώς και με ορθό τρόπο. Αντιθέτως κάποιοι συμπατριώτες μας της τρίτης ηλικίας κοροϊδεύουν και τον εαυτό τους και την κοινωνία, άλλος αφήνοντας την μύτη του εκτός της μάσκας, άλλος αφήνοντας όχι μόνον την μύτη αλλά και το στόμα του εκτός, με την μάσκα να καλύπτει μόνο το πηγούνι. Άλλος φορώντας, αντί της ενδεδειγμένης χειρουργικής μάσκας, εκείνα τα κωμικά …παρμπρίζ από διαφανές πλαστικό υλικό, που δεν παρέχουν καμία απολύτως προστασία.

Χρειάζεται λοιπόν μια συστηματικότερη, μια εντατικότερη ενημέρωση των πολιτών, για το πώς πράγματι «μένουμε ασφαλείς», ως προς τον τρόπο χρήσης της προμετωπίδας.

Αλλά παρατηρώντας και εσάς κ. Πρόεδρε, κατά την διάρκεια της συνέντευξης, διαπίστωσα ότι κάνετε ένα ανεπίτρεπτο λάθος. Με συνέπεια να στέλνετε ένα απαράδεκτο μήνυμα στους πολίτες, τους οποίους καλείτε, με τον λόγο σας, να φορούν την μάσκα ως μέτρο προστασίας και των ίδιων και των γύρω τους. Σας είδα, πολλές φορές, να …διορθώνετε την θέση της μάσκας που φορούσατε ακουμπώντας την με τα χέρια στην κύρια επιφάνεια της. Πράγμα που είναι ανεπίτρεπτο, όπως ελπίζω να σας εξήγησε, μετά το τέλος της συνέντευξης ο κ. Τσότρας.

Το πόσο σωστά θα πορεύουμε οι πολίτες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο μας πείθουν τα επιχειρήματα, οι οδηγίες και τα παραδείγματα της εξουσίας. Είναι ανάγκη να λειτουργήσετε με μεγαλύτερη πείθω. Και με τους λόγους και με τα έργα σας.

Μοιραστείτε την είδηση