«Κρύβονται» οι έμποροι μήλων από τους παραγωγούς για να ρίξουν τις τιμές- Έντονη διαμαρτυρία από τον δήμο Εορδαίας και τους αγρότες

2 Min Read

Η εξαιρετική σε ποιότητα φετινή παραγωγή μήλων του Μεσοβούνου και των Πύργων, φαίνεται να μην προσελκύει τους εμπόρους, οι οποίοι τεχνηέντως επιχειρούν να ρίξουν τις τιμές και να αγοράσουν τα προϊόντα των αγροτών από 0,20 με 0,30 λεπτά του ευρώ το κιλό. Οι μηλοπαραγωγοί της περιοχής καταγγέλλουν πως οι έμποροι δίνουν «ανοιχτή τιμή» και αρνούνται να προσφέρουν μια προσυμφωνημένη τιμή με αποτέλεσμα να μην συμφέρει να πουληθεί το προϊόν.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, οι έμποροι δίνουν για μήλα πρώτης ποιότητας τιμές που δίνονταν άλλοτε για τα μήλα που πήγαιναν στη χωματερή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει το προϊόν στα δέντρα και απούλητο. «Δεν μπορεί οι αγρότες μας να μένουν έρμαια στα χέρια των εμπόρων, οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη σοδειά τους σε εξευτελιστικές τιμές, σε τιμές που υπολείπονται κατά πολύ το κόστος παραγωγής. Υπ

ο Πρόεδρος της κοινότητας Μεσοβούνου Παύλος Παραστατίδης

άρχουν άνθρωποι που χρωστάνε και κινδυνεύουν να πάνε φυλακή”, δήλωσε ο Παναγιώτης Πλακεντάς και τόνισε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να μένει θεατής. Οφείλει να σκύψει στο πρόβλημα, να θεσπίσει πλαφόν κατώτατης τιμής αγοράς- με βάση τις τιμές πώλησης στον καταναλωτή, και να στηρίξει έμπρακτα τους αγρότες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε πάγιες υποχρεώσεις τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος ήδη αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ενημερωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και οι βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των μηλοπαραγωγών της Εορδαίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή.

Την άμεση ανταπόκριση των κρατικών φορέων προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο της οικονομικής καταστροφής της περιοχής, ζητά και ο Πρόεδρος της κοινότητας Μεσοβούνου Παύλος Παραστατίδης. Με ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια των παραγωγών για την εξέλιξη αυτή και την αγωνία για την επιβίωση τούς, καθώς τα έξοδα των αγροτικών δραστηριοτήτων διπλασιάστηκαν και οι αγρότες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

 

Κατερίνα Κοζιάκη

 

Μοιραστείτε την είδηση