Κύκλος εκδηλώσεων για τη Μικρασιατική καταστροφή

3 Min Read

Η  έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα γίνει την Κυριακή στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού, στις 7:00 μ.μ. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κοζάνης με τον Σύλλογο Μικρασιατών Π.Ε. Κοζάνης.

Ομιλητής θα είναι ο Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Κέντρου σπουδής και ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) και θέμα της εκδήλωσης θα είναι “Η συμβολή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821”.

Πρόκειται για την εναρκτήρια από την σειρά εκδηλώσεων που έχουν αποφασίσει να διοργανώσουν ο Μικρασιατικός Σύλλογος Κοζάνης σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης και άλλους φορείς της πόλης, θέλοντας να τιμήσουν τους προγόνους του Μικρασιατικού Ελληνισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή που σήμανε τον ξεριζωμό κάθε ελληνικού στοιχείου από τις προγονικές εστίες.

«Λόγω του ότι είμαστε στις παραμονές της 25ης Μαρτίου θέλαμε να συνδυάσουμε τις δύο επετείους.  Δηλαδή τα 200+ χρόνια από την επανάσταση του ’21 και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή» ανέφερε, μιλώντας στο «Χ»,  Η κ. Φωτεινή Κτενίδου-Καμίτα, Πρόεδρος ΤΟΥ Μικρασιατικού Συλλόγου Κοζάνης.

Ο κύκλος θα ξεκινήσει με την ομιλία του κ. Χριστοδούλου για την συμβολή των Μικρασιατών στην επανάσταση του ΄21 και θα υπάρξει ένα μικρό λογοτεχνικό ανθολόγιο με αναγνώσεις πεζών και ποιημάτων από τις φιλολόγους Δέσποινα Ιωαννίδου και Πέττυ Σολακίδου. Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδούλου θα αναφερθεί στη Μικρασιατική καταστροφή και τη Σμύρνη, μέσα από φωτογραφικό υλικό το οποίο διατηρείται στο ΚΕ. ΜΙ. ΠΟ. Μάλιστα, η έκθεση φωτογραφίας θα υπάρχει και στο φουαγιέ της Λέσχης.

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Χριστοδούλου θα ξεναγήσει τα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών των τεσσάρων Λυκείων της Κοζάνης στη Λέσχη και θα τους ταξιδέψει μέσα από το φωτογραφικό υλικό.

Το ίδιο απόγευμα στις 7 θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση που συνδιοργανώνει η «Παρέμβαση» με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Κοζάνης και το βιβλιοπωλείο ΣΥΝ, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με ένα αφιέρωμα στη Μικρασία.

Στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Κοζάνης θα προτείνει να κηρυχθεί το έτος αυτό στην Κοζάνη ως Προσφυγικού Ελληνισμού και εν συνεχεία θα ανακοινωθούν οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα γίνουν καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου με περιεχόμενο πολιτισμικό, ιστορικό, γαστρονομικό και χορευτικό.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση