Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε τη νέα Πανεπιστημιούπολη

3 Min Read

«Εδώ χτυπάει η καρδιά ενός από τα πιο δυναμικά πανεπιστήμια» είπε στην ομιλία του

Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τη νέα Πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης στη ΖΕΠ, κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, τον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη και τον Πρύτανη Θ. Θεοδουλίδη.

«Εδώ χτυπάει η καρδιά ενός από τα πιο δυναμικά πανεπιστήμια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τη μέρα σπουδαία όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά συνολικά για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόκληση της προσέλκυσης των επενδυτών στη Δυτική Μακεδονία που ρωτούν αν εκτός από τις υποδομές, θα βρουν και το κατάλληλο δυναμικό στην περιοχή, σημειώνοντας πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να παράγει νέες γενιές επιστημόνων που έχουν εκπαιδευτεί στα επαγγέλματα του μέλλοντος και στις τεχνολογίες αιχμής, δημιουργώντας γέφυρα με την αγορά.

«Δεν πρέπει να είναι λύση ανάγκης τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια, αλλά προτεραιότητα για τους υποψήφιους φοιτητές» είπε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας το υψηλό επίπεδο υποδομών, αλλά και σπουδών που μπορούν να παρέχουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

O Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης απευθύνει χαιρετισμό

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στον κομβικό ρόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη διαδικασία της μετάβασης, τονίζοντας ότι είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.

Κεραμέως: Ένα κόσμημα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο βήμα

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, κάνοντας λόγο για ένα κόσμημα όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ευρύτερη προσπάθεια για αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Κεραμέως στο υπό εξέλιξη έργο ΣΔΙΤ για 750 νέες κλίνες φοιτητικών εστιών με βιοκλιματικό σχεδιασμό, ενώ μίλησε και για τις συνέργειες με τα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Τέλος, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στο διπλασιασμό των κονδυλίων για το φοιτητικό επίδομα από 2,1 εκ. ευρώ πέρυσι σε 4,2 φέτος.

Πρύτανης ΠΔΜ: Σε ανοδική τροχιά το ΠΔΜ

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θ. Θεοδουλίδης

«Σήμερα το ΠΔΜ βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας με υψηλές επιδόσεις και ταχεία ανέλιξη» είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, χαρακτηρίζοντας τα εγκαίνια ιστορική στιγμή και αποτέλεσμα στενής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδουλίδη, το Πανεπιστήμιο πρέπει να αποτελέσει κεντρικό πυρήνα ενός οικοσυστήματος υποδοχής εταιρειών νέας τεχνολογίας. Μάλιστα, ανέφερε ότι «μέσα σε τρία χρόνια έχουμε εκτοξεύσει το ερευνητικό μας αποτύπωμα», ενώ έχουν υλοποιηθεί συνεργασίες υψηλού επιπέδου. Όπως είπε ο Πρύτανης στον πυρήνα της πορείας του ΠΔΜ είναι οι φοιτητικές και οι φοιτήτριες μέσα από ένα πρόγραμμα ολιστικής μέριμνας.

Τέλος, έκανε λόγο για τις τέσσερες προτεραιότητες που είναι γνώση-έρευνα-πράσινη καινοτομία και προσφορά στην κοινωνία, «μ΄ ένα πανεπιστήμιο συμμέτοχο στο κοινωνικό γίγνεσθαι», ζητώντας παράλληλα ειδικό πλαίσιο στήριξη σε μέλη ΔΕΠ και διοικητικό προσωπικό.

 

Σωκράτης Μουτίδης-www,xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση