«Γεωπολιτικά χαρακτηριστικά» αποκτά η ενεργειακή μετάβαση

1 Min Read

Σε μια δήλωση πολλών ερμηνειών προχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη βουλή για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη ενεργειακή μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση υπογράμμισε πως είναι «μια απόφαση που λάβαμε πριν περίπου 2,5 χρόνια και την οποία υλοποιούμε με απόλυτη συνέπεια. Η απόφαση αυτή τώρα εκτός  από ενεργειακά χαρακτηριστικά αποκτά σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά».

Η αναφορά σε γεωπολιτικά χαρακτηριστικά της μετάβασης προφανώς σχετίζεται με την απεξάρτηση της χώρας από το Ρωσικό φυσικό αέριο και ενδέχεται να οδηγήσει σε παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων καθώς η  μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των ΑΠΕ και η προσπάθεια να έρθει υγροποιημένο  φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του  επίσης υπογράμμισε πως βρίσκονται σε απόλυτη εφεδρεία τα υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά και μονάδες φυσικού αερίου στην επικράτεια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Μοιραστείτε την είδηση