Κυριάκος Μητσοτάκης: Η καταφυγή στον λιγνίτη για 1-2 χρόνια είναι προσωρινό μέτρο

2 Min Read

«Η καταφυγή στον λιγνίτη για 1-2 χρόνια είναι προσωρινό μέτρο και έχει οικονομικό νόημα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου είναι στα εξωφρενικά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Μιλώντας συγκεκρκιμένα για την απολιγνιτοποίηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι σταδιακά μειώνεται η παραγωγή λιγνίτη εδώ και 10 χρόνοια, ενώ μια σειρά μονάδες φτάνουν στο τέλος τους, άρα δεν μπορεί εύκολα να επεκταθεί η ζωή τους.

“Ως μακροχρόνια πολιτική η απολιγνιτοποίηση είναι μονόδρομος, για αυτό και έχουμε ένα τολμηρό πρόγραμμα μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές που έχει αρχίσει να υλοποιείται. Η καταφυγη στο λιγνίτη είναι προσωρινό μέτρο μόνο όσο οι τιμές αερίου είναι σε αυτά τα επίπεδα. Όταν προσαρμοστούν, έστω και αν μείνουν υψηλότερες από πριν, ο λιγνίτης δεν θα έχει οικονομικά νόημα για τη χώρα. Θα χρησιμοποιούμε ακόμα λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα 5 που θα εγκαινιαστεί τον επόμενο μήνα γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να διευρύνουμε λίγο το ενεργειακό μας μείγμα”. Η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, που δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Η πορεία προς τις ΑΠΕ θα είναι μονοσήμαντη και δεν μπορεί να αντιστραφεί, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μοιραστείτε την είδηση