Κύρκος και Χουντής διασταυρώνουν τα ιδεολογικά τους «ξίφη» στις «Θέσεις & Αντιθέσεις» – Μιλούν στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη για το ζοφερό μέλλον της Ευρώπης αν δεν υπάρξουν πολιτικές

4 Min Read

Νίκος Χουντής και Μιλτιάδης Κύρκος διασταύρωσαν τα ιδεολογικά «ξίφη» τους στις «Θέσεις & Αντιθέσεις» του kozani.tv. Απαντώντας στα ερωτήματα των Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη περιέγραψαν την κατάσταση που υπάρχει στην Ευρώπη προ των ευρωεκλογών, ενώ αναφέρθηκαν και στις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

- Advertisement -

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη;
Χουντής: Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη των αντιθέσεων μπροστά στις ευρωκλογές. Η ενημέρωση σε ότι αφορά στα ευρωπαϊκά παραδοσιακά υστερεί στην Ελλάδα. Είναι κρίσιμες οι ευρωπαϊκές εκλογές. Θα δείξουν που θα οδεύσει η γενικευμένη αγανάκτηση του ευρωπαϊκού λαού απέναντι σε μια πολιτική της λιτότητας και της εποπτείας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια δημοκρατία χωρίς επιλογές, μια κυριαρχία χωρίς νόημα και μι ενοποίηση χωρίς νομιμοποίηση.
Κύρκος: Συμφωνώ ότι οι πολίτες απαιτούν -και σωστά- περισσότερα και είναι και απογοητευμένοι. Αλλά το θέμα είναι η ενδυνάμωση του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού και η περαιτέρω εμβάθυνση των πολιτικών που στηρίζουν τους πιο αδύναμους. Η Ένωση έχει πολιτικές. Όμως, οι αντιθέσεις αυξάνονται κι εκεί είναι που πρέπει να ρίξει το βάρος της η Ένωση. Άρα, η λύση είναι ισχυρότερη Ευρώπη που να έχει επίκεντρο τον κοινωνικό πυλώνα. Το ευρωπαϊκό μοντέλο στέκεται στα πόδια του, είναι ρεαλιστικό, αλλά πρέπει να δώσει αυτή τη μάχη.
Φτάνουν οι φωνές διαμαρτυρίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων;
Κύρκος: Δεν έχουν άδικο οι πολίτες όταν ζητούν περισσότερα, δηλαδή εργασία, σύνταξη, παιδεία, περίθαλψη.
Χουντής: Το πρόβλημα είναι αυτό της λαϊκής κυριαρχίας.
Τι συμβαίνει στην ελληνική πολιτική σκηνή; Υπάρχει φως στο τούνελ;
Κύρκος: Το «Ποτάμι» είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αλλά προσπαθούμε να βρούμε ευρύτερες λύσεις. Τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια; Υπήρχαν ποσά που δινόταν κάτω από τραπέζι. Έτσι ήταν παγιωμένο το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αυτές είναι οι παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Προτείναμε ως «Ποτάμι» έναν διαφορετικό τρόπο. Στηρίξαμε την κυβέρνηση στις δικαιωματικές της επιλογές και σε μια σειρά θεμάτων. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η ελληνική πολιτική κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά το ερώτημα που θέτουμε είναι ήμασταν σημαντικοί; Θεωρώ ότι η επόμενη πενταετία θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Όλο το ελληνικό σύστημα τρίζει. Εμείς συνεχίσαμε στην πεπατημένη, χωρίς να κοιτάζουμε τα προβλήματα που υπήρχαν. Η ρύθμιση, για παράδειγμα, για τα κόκκινα δάνεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί, όμως, να περνούν τέσσερα χρόνια για να γίνει; Είναι μια λύση που θα μπορούσε να είχε δοθεί τέσσερα χρόνια πριν. Όλα αυτά εμείς, οι φορολογούμενοι, τα πληρώνουμε.
Χουντής: Η πολιτική, κάτω από δύσκολες καταστάσεις, πρέπει να δίνει ελπίδα. Επίσης, αίσθηση συμμετοχής και αγώνα. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις εκείνες που θα ασκήσουν αντιμνημονιακή δημοκρατική αντιπολίτευση. Διεκδικώ τη δημοκρατία με τη δυνατότητα επιλογής και προϋποθέσεις για να μην είναι χειρότερα τα πράγματα. Είναι υπαρκτό το ζοφερό σενάριο. Δεν θα προχωρούν όλα ευθύγραμμα, κι αν δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές, θα είναι καταστροφική η εξέλιξη. Πρέπει ο κόσμος να διεκδικεί εναλλακτικές πολιτικές. Η διπολική αντιπαράθεση δεν δίνει περιθώριο για τους ενδιάμεσους. Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει.
Κύρκος: Αν δεν σηκώσουμε τα μανίκια το μέλλον θα είναι πολύ σκοτεινό.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση