Λ. Ιωαννίδης: Η ΔΕΗ αγνοεί τις τοπικές ανάγκες

2 Min Read

Ζητά συζήτηση στην ΠΕΔ για λήψη αποφάσεων

Την συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ του θέματος των απαλλοτριωμένων εδαφών εκ μέρους της ΔΕΗ ΑΕ ζητά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Κοζάνης και μέλος του συμβουλίου της ΠΕΔ Λευτέρης Ιωαννίδης.

- Advertisement -

Ο κ. Ιωαννίδης ζητά ενημέρωση, ενεργοποίηση και συντονισμό όλων των τοπικών φορέων, την άμεση ενημέρωση των κομμάτων του κοινοβουλίου και τη στήριξη εκ μέρους της ΠΕΔ κάθε σχετικής πρωτοβουλίας. Όπως επισημαίνει η ΔΕΗ αγνοεί τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες και θα πρέπει να υπάρξει άμεση και συντονισμένη αντίδραση έναντι αυτού του σχεδιασμού.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ιωαννίδης «η ΔΕΗ σχεδιάζει να αναπτύξει μεγάλης έκτασης επιχειρηματικές δραστηριότητες (φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος) σε μεγάλο μέρος των εκτάσεων που έχει απαλλοτριώσει διαχρονικά στον λιγνιτικό άξονα Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Αμύνταιο. Για το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων έχει ήδη λάβει άδειας παραγωγού από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, δεσμεύοντας ήδη μεγάλες εκτάσεις, όπως αποδεικνύεται από το σχετικό χάρτη της που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας».

Αυτό που ήδη διαφαίνεται είναι, η ΔΕΗ να διατηρήσει για τον εαυτό της σχεδόν το σύνολο των ‘καλών και παραγωγικών’ εκτάσεων και να παραχωρήσει, μαζί με το κόστος της αποκατάστασης, τις δύσκολες και λιγότερο παραγωγικές περιοχές’ στην τοπική κοινωνία μέσω ενός ειδικού φορέα.

Μέρος των εκτάσεων που η ΔΕΗ έχει δεσμεύσει θα μπορούσε να διατεθεί χωρίς μεγάλο κόστος και αφού ολοκληρωθούν όλα τα στάδια του Χωρικού Σχεδιασμού για αξιοποίηση προς την τοπική περιοχή για διάφορες χρήσης.

Η Ευρωπαϊκή Εμπειρία αλλά και η κοινή λογική ορίζει ότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας διάλογος με τους τοπικούς φορείς που θα καταλήξει σε ένα σχεδιασμό που θα ενσωματώνει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες όλων των μερών».

Μοιραστείτε την είδηση