Λ. Μαλούτας στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Η μόνιμη διεκδίκηση μας είναι μια και σταθερή, ότι οι πολίτες της Κοζάνης δεν πρέπει να χάσουν το αγαθό της τηλεθέρμανσης»

5 Min Read

Η πάγια θέση του Δήμου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο  Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο , σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση  είναι μια.  «Οι πολίτες της Κοζάνης δεν πρέπει να  χάσουν κανένα από τα αγαθά τα οποία απολαμβάνουν» ανέφερε  και συνέχισε λέγοντας πως όλοι αντιλαμβανόμαστε πως το αγαθό που απολαμβάνουμε όλοι και σχετίζεται με την λειτουργία της Δ.Ε.Η. και την ηλεκτροπαραγωγή στην περιοχή μας είναι η τηλεθέρμανση.

Ο κ. Μαλούτας αναφέρθηκε σε δύο δημοσιεύματα της Ημερησίας και της Εφημερίδας των Συντακτών, τα οποία έλεγαν πως οι Α.Π.Ε. ρίχνουν το κόστος της ενέργειας  λόγω του ότι έπεσε σχεδόν στο μηδέν τιμή  η χονδρική τιμή του ρεύματος  με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά να λειτουργούν στο φούλ.

Αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση είπε πως όταν είχε εξαναγγελθεί η απολιγνιτοποίηση, είχε ειπωθεί πως οι μονάδες του ΑΓ. Δημητρίου και της Πτολεμαϊδας V θα έκλειναν. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, είναι όλες σε λειτουργία, απλώς δεν μπαίνουν στο σύστημα λόγω της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας και της προσφοράς τιμών για το ηλεκτρικό. «Με προγενέστερες αποφάσεις είδα να κλείνει όλη η Καρδιά, όλο το Αμύνταιο και κάποιες μονάδες από τον Α.Η.Σ. Πτολεμαϊδος. Κοντά στα 2500 μεγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ. Έτσι για να έχουμε αίσθηση του τι σημαίνει βίαιη και τι σημαίνει δίκαιη απολιγνιτοποίηση» τόνισε ο κ. Μαλούτας.

Από πλευράς Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος σε ό,τι αφορά τα έργα διασύνδεσης και έχει υποβληθεί στο Π.Δ.Ε. διότι δεν υπάρχει ανοικτό ΕΣΠΑ που να μπορεί να ενταχθεί το έργο. Από πλευράς Δ.Ε.Η. και ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τα δικά τους έργα για το φυσικό αέριο και για την συμπαραγωγή όπως είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2020.

«Αυτή η δημοτική αρχή έχει αποδείξει πως ξέρει να διεκδικεί και ξέρει να διεκδικεί αποτελεσματικά. Το ποιος ξέρει να διεκδικεί και να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει είναι απολύτως ξεκάθαρο» είπε ο κ. Μαλούτας αναφερόμενος σε επιστολές που έχει δεχθεί.

Το αμέσως επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας Νίκο Παπαθανάση για να συζητηθούν αυτά τα θέματα και να μην απολέσουν οι πολίτες της Κοζάνης κανένα από τα αγαθά που απολάμβαναν.

«Στο χέρι μας είναι να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε αυτό που πρέπει να πετύχουμε, δηλαδή την εξασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης, το πως θα γίνει αυτό, δεν είμαι έτοιμος να σας το πώ. Ο Υπουργός ενέργειας μίλησε για ηλεκτρολέβητες, αλλά ούτε η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ούτε ο Δήμος ξέρουν κάτι για αυτό» τόνισε ο κ. Μαλούτας.

«Το να μας αναλύει ο Δήμαρχος με κάθε ευκαιρία τις παγκόσμιες τάσεις στο θέμα της ενέργειας, είναι κάτι πολύ θετικό. Το αντιλαμβανόμαστε και το παρακολουθούμε με μεγάλη ευχαρίστηση, στην πράξη όμως υστερούμε. Και φάνηκε χθες, προχθές και από το γεγονός ότι η τηλεθέρμανση πλέον δεν είναι ο πιο αξιόπιστος «φίλος» των Κοζανιτών κατά τη διάρκεια της σημερινής περιόδου. Η τηλεθέρμανση αυτή τη στιγμή παραπαίει λειτουργικά, αλλά και σαν σύνολο οικονομικό όσο αναφορά τη λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Δεν μπορεί να έρχεται μια δημοτική αρχή και να μας λέει πως όλα οφείλονται στην παγκόσμια τάση στον τομέα της ενέργειας και εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη» ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοζάνη – Τόπος να Ζείς» Χάρης Κουζιάκης.

Συνέχισε λέγοντας πως ο Δήμαρχος μας παραπέμπει συνεχώς στη δήλωση που είχε κάνει ο κ. Παπαθανάσης πως οι Κοζανίτες δεν θα χάσουν κανένα από τα αγαθά που απολαμβάνουν αλλά αυτό δεν φάνηκε στην πράξη, καθώς την τελευταία περίοδο, η μονάδα του ΑΗΣ βγήκε εκτός με απόφαση του ΑΔΜΗΕ και όχι λόγω λειτουργικού  προβλήματος όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές.

Ο κ. Κουζιάκης έκλεισε λέγοντας πως για να διασφαλιστούν τα αγαθά που απολαμβάνουν οι Κοζανίτες θα πρέπει να έχουμε οργανωμένη τακτική, πολιτική στόχευση και διεκδικιτική πολιτική ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει τηλεθέρμανση για πολλά χρόνια ακόμη.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση