Λ. Σ. Αιανής: “Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι”

3 Min Read

Τα ζητήματα των πλημμυρών – της πολιτικής προστασίας να είναι κριτήριο ψήφου στις 8 Οκτώβρη

Οι πλημμύρες και οι καταστροφές,  που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία, έφεραν μνήμες σε κατοίκους  της Αιανής, μεγαλύτερους σε ηλικία,  οι οποίοι  έζησαν αντίστοιχο πλημμυρικό φαινόμενο το 1963. Ήταν τα νερά έντονης βροχόπτωσης, που ενισχύθηκαν και από τα νερά, που συγκεντρώθηκαν από τις πλαγιές του όρους  Βούρινος  Δυτικά του οικισμού τα οποία  συμπαρέσυραν και κατέστρεφαν ό, τι  έβρισκαν μπροστά τους. Ευτυχώς χωρίς θύματα.

- Advertisement -

Αυτή ήταν και η αιτία που σχεδιάστηκε και  κατασκευάστηκε, τμηματικά σε διάστημα πολλών ετών , ο πλακοσκεπής  οχετός όμβριων  υδάτων ,  ο οποίος  διασχίζει τον οικισμό, από Δυτικά προς Ανατολικά. Έχουν περάσει πάνω από δέκα πέντε χρόνια  που έχει τελειώσει το έργο και  δεν έχει ελεγχθεί-συντηρηθεί-καθαριστεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι  η  είσοδός του χορτάριασε, γέμισε βάτα.

Επίσης στην περιοχή της Αιανής είναι γνωστές, στους κατοίκους και όχι μόνο, οι καταστροφές  που γίνονται με έντονες βροχοπτώσεις όπως πχ στη θέση “Γιαννούκα Βρύση” και “χάντακας”, όπου πριν δύο χρόνια έκλεισε ο επαρχιακός δρόμος για αρκετό χρονικό διάστημα.

Επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση, ότι μέτρα για την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές, όχι μόνο μπαίνουν στο ζύγι  “κόστος -όφελος” αλλά και όταν γίνονται κάποιες παρεμβάσειςγίνονται αποσπασματικά και αφήνονται στην τύχη τους. Δεν υπάρχει δηλαδή ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας (πρόληψη-αντιμετώπιση φαινομένων) ούτε είναι επαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και μέσα, σε δήμο και περιφέρεια.

Αυτές είναι οι συνθήκες που ζούμε. Στη λογική “πάμε και όπου βγει”. Είναι η πολιτική της ΕΕ την οποία συμφώνησαν και υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, συγκυβερνήσεις) με τη βοήθεια των περιφερειακών και δημοτικών αρχών , που συμφωνούν με αυτή την πολιτική είτε έχουν εκλεγεί  με χρίσμα είτε ως “αυτοδιοικητικοί” , “ανεξάρτητοι”. 

Απαιτούμε:

  • τον άμεσο  έλεγχο – καθαρισμό  και συντήρηση του συγκεκριμένου πλακοσκεπούς οχετού ομβρίων υδάτων και όλων των αντιπλημμυρικών  (σχάρες-φρεάτια  κλπ )εντός της Τ.Κ. Αιανής καθώς και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός -υλοποίηση  των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας
  • να γίνει άμεσα  η καταγραφή όλων των ρεμάτων κλπ  της ευρύτερης περιοχής και όπου απαιτηθεί ο καθαρισμός τους 
  • να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, να γίνουν  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ενισχυθούν με σύγχρονο εξοπλισμό όλες οι δημόσιες δομές για την προστασία του λαού από φυσικά και όχι μόνο φαινόμενα.

Αυτή η κατάσταση να αποτελέσει για τους κατοίκους της Αιανής ακόμα ένα κριτήριο ψήφου στις επικείμενες τοπικές εκλογές του Οκτώβρη, ρίχνοντας στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σε δήμο και περιφέρεια, για να δυναμώσουμε τον αγώνα παντού για να νικήσει η ζωή. 

Μοιραστείτε την είδηση