Λαική Συσπείρωση: «Κλιματικά ουδέτερος», ταξικά με το κεφάλαιο ο Δήμος Κοζάνης.

3 Min Read

Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία (με την αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης) αποφάσισε τη μετάβαση της Κοζάνης σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας. Το περιεχόμενο της διακήρυξης κλιματικής ουδετερότητας «Κοζάνη 2030 – Μια πράσινη και έξυπνη πόλη» βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στην ουσία αποτελεί την προώθηση της πολιτικής των μονοπωλίων της Ε.Ε. ώστε να βρουν τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων κερδοφόρα διέξοδο σε τομείς όπως οι ΑΠΕ και η ψηφιακή μετάβαση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για ξεπέρασμα της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Στα πλαίσια αυτά προωθείται και η απολιγνιτοποίηση και η ψηφιακή μετάβαση του κράτους. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήδη αρχίζουν να τα νιώθουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, με την εκτίναξη της ανεργίας, το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων, το πανάκριβο ρεύμα και θέρμανση, ενώ το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο δυσοίωνο όσο οι συνέπειες από την απολιγνιτοποίηση και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα προχωράνε.

Δεν μπορούν να κρύψουν την υποκρισία αυτής της πολιτικής που γίνεται προσπάθεια να ντυθεί με το μανδύα της προστασίας του περιβάλλοντος. Όλοι αυτοί που ευθύνονται για το Μάτι, την Μάνδρα, την καταστροφή στα Γεράνεια όρη  και άλλες αναρίθμητες καταστροφές. Όλοι αυτοί που μετατρέπουν σταδιακά την περιοχή  μας σε ένα απέραντο φωτοβολταϊκό καταστρέφοντας βοσκοτόπους και στερώντας  καλλιεργήσιμη γή, αυτοί που ευθύνονται για την καταστροφή του ορεινού όγκου με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, αυτοί που ετοιμάζουν να μετατρέψουν την περιοχή σε χαβούζα αποβλήτων και σκουπιδιών, αυτοί που με το τελευταίο νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» που δίνει βορά στους «πρασίνους καπιταλιστές» εκχωρώντας γη, δάση, αέρα, θάλασσα, παραλίες για κάθε είδους εκμετάλλευση κ.α. έρχονται να μας πείσουν ότι θυμήθηκαν την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης υπονομεύει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα και τη φύση προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο ένοχος δεν μπορεί να μετατραπεί σε «σωτήρα» με την «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη και με στόχο  δήθεν την εξασφάλιση της «κλιματικής ουδετερότητας.

Η ομοφωνία όλων των άλλων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο επιβεβαιώνει και την εκτίμηση μας ότι φιλελεύθεροι, πράσινοι, σοσιαλδημοκράτες, διάφοροι «αριστεροί» συμφωνούν με το μεγάλο σκάνδαλο της απολιγνιτοποίησης, της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας  και διαφωνούν μόνο στο ρυθμό, και την μορφή ανάλογα τα ποια επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετεί ο καθένας.

          Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Κοζάνης, την νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον.

 

Κοζάνη 21/7/2021

Μοιραστείτε την είδηση