Λαϊκή Συσπείρωση: Όχι στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ

3 Min Read


Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητιέται στη βουλή, εντάσσεται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που προωθήθηκε σταδιακά με οδηγίες της ΕΕ από τη δεκαετία του 1990.Στόχο έχει τη μεγαλύτερη πρόσδεση του κλάδου της ενέργειας στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.
Η πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ γίνεται για τον ίδιο λόγο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, για τον έλεγχο των ενεργειακών διαδρόμων στη Συρία και σε άλλες χώρες.
Στην περιοχή μας συνωστίζονται μονοπωλιακοί όμιλοι για το ποιος θα αρπάξει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα βουτώντας τους λαούς στο αίμα και στη δυστυχία. Εξάλλου οι όμιλοι που εξέφρασαν το ενδιαφέρον για την αγορά μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε είναι τα ίδια ενεργειακά μεγαθήρια που συνωστίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο της Κυπριακής ΑΟΖ που τα ακολουθούν κατά πόδας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις για να μην κινδυνέψουν οι επενδύσεις τους. Όπου δεν μπορούν να τα μοιράσουν με νόμους στη βουλή για «αποεπένδυση» ή όπως αλλιώς ονομάσουν την πώληση, το λύνουν με την ισχύ των όπλων,
Πλέον έχουμε εμπειρία για το ποια ήταν τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης. Μεγάλες μειώσεις μισθών, εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και το αίσχος του δουλεμπορίου στις εργολαβίες. Περιορισμός των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και αύξησης των ατυχημάτων. Εντατικοποίηση της εργασίας. Για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά επιφύλαξε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχια μιας και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 150%. Οι μετεγκαταστάσεις έγιναν μια «Οδύσσεια» για τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών.
Ευθύνη εκτός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα φέρνουν και οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση. Όλοι τους στήριξαν ποικιλόμορφα την προσπάθεια να περάσουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης γιατί όλοι πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Δήμαρχοι της περιοχής πρωτοστατούν στο σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής περιόδου. Ακόμα και σήμερα πως θα πάρουν τα «30 αργύρια» του Λιγνιτικού τέλους για την καταστροφή που περιμένει την περιοχή.
Καλούμε το λαό της περιοχής να εναντιωθεί στην εγκληματική απελευθέρωση της ενέργειας. Να μην ενδώσει στις αποπροσανατολιστικές «κορώνες» της κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη μορφή ιδιωτικοποίησης είναι καλύτερη από εκείνη που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση με τη «Μικρή ΔΕΗ».
Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.
Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα ο κλάδος της ενέργειας να λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες των εργαζομένων.
Ο αγώνας ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ μας αφορά ΟΛΟΥΣ.
Οι επικεφαλής Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης των Δήμων της ΠΕ Κοζάνης
Γεωργακόπουλος Νίκος
Γκουτζηκώστας Γεώργιος
Καραμπατζιάς Μιχάλης
Τσιρέκας Αστέριος
Χόλμπα Αντωνία

Μοιραστείτε την είδηση