Λαζαρίνες και πάλι μετά από δύο χρόνια απουσίας

3 Min Read

Μετά από δυο χρόνια περιορισμών των εκδηλώσεων, λόγω της πανδημίας, αναβίωσε και πάλι το έθιμο των Λαζαρίνων. Το έθιμο είναι συνυφασμένο με την αρχή του εορτασμού του Πάσχα και είναι ύμνος προς την Ανάσταση, τη ζωή, αλλά και την αναγέννηση. Αναβιώνει κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου σε δεκάδες χωριά της Κοζάνης, όπως ο Κρόκος, η Αγία Παρασκευή, η Αιανή, η Λευκοπηγή, η Ροδιανή, η Καισαρειά κ.α.

Είναι ένα έθιμο, το οποίο κρατήθηκε ζωντανό μέχρι και τα μέσα του περασμένου αιώνα με βασικό χαρακτηριστικό του το χορό και το τραγούδι, απουσία μουσικών οργάνων.

Οι «Λαζαρίνες» ήταν νεαρά κορίτσια, τα οποία το Σάββατο του Λαζάρου χόρευαν και τραγουδούσαν τα λαζαριάτικα τραγούδια σε όλα τα σπίτια του χωριού τους. Το έθιμο λέει πως τα μικρά κορίτσια τα έντυναν σαν μεγάλες γυναίκες οι μητέρες τους, για να γιορτάσουν τον ερχομό της άνοιξης. Κάποιοι λένε πως οι μανάδες προετοίμαζαν με αυτό τον τρόπο τα νεαρά κορίτσια, καθώς με το που θα τελείωναν το σχολείο θα αρραβωνιαζόντουσαν με προξενιό.

Όσες κοπέλες αποφάσιζαν να συμμετέχουν στο δρώμενο θα προετοιμαζόντουσαν όλη τη Σαρακοστή και θα έπρεπε να έχουν βρεί το ταίρι τους ή να μαζέψουν την παρέα τους, να μάθουν τα τραγούδια και τους χορούς και να ετοιμάσουν τη φορεσιά τους, της οποίας τα υφάσματα θα είχαν υφανθεί σε αργαλειούς της περιοχής. Το Σάββατο του Λαζάρου μαζευόντουσαν σε ένα σπίτι, το οποίο ονόμαζαν «κονάκι» και στη συνέχεια έβγαιναν έξω από το πρωί και πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας καλάθια με λουλούδια και βαμμένα αυγά ψέλνοντας, τραγουδώντας ή λέγοντας τα κάλαντα, καθώς από περιοχή σε περιοχή το έθιμο διαφέρει, έχοντας πολλές παραλλαγές. Στη συνέχεια συγκεντρώνονταν στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου χόρευαν και τραγουδούσαν τα λαζαριάτικα τραγούδια.

Ένας τρανός χορός από τις Λαζαρίνες Αιανής στήθηκε, λοιπόν, και φέτος το Σάββατο ανήμερα του Λαζάρου, φέρνοντας την Άνοιξη σε μικρούς και μεγάλους. Εκεί βρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.Οι Λαζαρίνες με τις πανέμορφες και πολύχρωμες φορεσιές τους, έφεραν την άνοιξη, τραγουδώντας και χορεύοντας στον αύλειο της πλατείας, όπως ορίζει το έθιμο. Στη συνέχεια ακολούθησαν χοροί και τραγούδια.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση