Λεφτά θα «βρέξει» στη Δυτική Μακεδονία

7 Min Read

Μετά το καλοκαίρι οι πρώτοι πόροι υποσχέθηκε ο Περιφερειάρχης

Πάρα πολλά λεφτά σε μικρό χρονικό διάστημα ανακοίνωσε ότι θα έρθουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, με αφορμή την έγκριση του προγράμματος δίκαιης μετάβασης από την Κομισιόν. «Ουδέποτε άλλοτε είχε η Δυτική Μακεδονία τόσα πολλά λεφτά και τόσο μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσει πόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασαπίδης έκανε λόγο για 1 δις ευρώ που θα λάβει η περιοχή μας, τη «μερίδα του λέοντος»,  για τη διαφοροποίηση του παραγωγικού της μοντέλου. Πρόκειται για ιστορική στιγμή, «σημείο καμπής για την περιφέρεια που αμέσως μετά το καλοκαίρι θα πρέπει να αναμένει την εισροή των πρώτων πόρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία πλούτου και εισοδήματος για όλους τους πολίτες», όπως είπε ο Περιφερειάρχης.

Μάλιστα, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη, θα βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να αντλεί περισσότερους πόρους από τα δισεκατομμύρια της ΕΕ, μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, εφόσον μπορέσει να τα απορροφήσει. Αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο στοίχημα θα είναι να «τρέξουν» γρήγορα τα έργα, κάτι που είναι ζητούμενο με βάση τις έως τώρα επιδόσεις στο θέμα της απορροφητικότητας.

Τα ποσοστά επιδότησης, όπως γράφαμε και στο χθεσινό φύλλο, είναι 60% συν 10% επιπλέον στις επενδύσεις που θα εμπίπτουν στο καθεστώς δίκαιης μετάβασης και το πλεονέκτημα είναι ότι τα κίνητρα αφορούν σε ρευστότητα και όχι φοροαπαλλαγή, όπως συνήθως γίνεται. Το 50% των πόρων θα στραφούν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενώ το 20,5% στο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κ. Κασαπίδης στάθηκε στο ζήτημα της καινοτομίας, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποκτά ζώνη καινοτομίας μέσω ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου που θα εκτείνεται από την Κοζάνη ως το Αμύνταιο. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόταση για τη δημιουργία της πρώτης θερμοκοιτίδας στη Δυτική Μακεδονία για την υποστήριξη συνεργατικών σχημάτων, αλλά και στην εμβληματική, όπως τη χαρακτήρισε, επένδυση ιδιώτη που αφορά στην παραγωγή μοναδικού εξοπλισμού για το πράσινο υδρογόνο, ύψους 700 εκ. ευρώ.

«Η κατανομή των πόρων που έχει γίνει με στόχο να δίνει τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν σε αυτές τις ευκαιρίες, ώστε η μετάβαση σε μια οικονομία κλιματικά ουδέτερη να μην αφήσει κανέναν πίσω» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Παπαθανάσης: Πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο 1,6 δισ. της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης

 

Παρουσιάζοντας το σχεδιασμό, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, ανέφερε πως η κυβέρνηση εκπόνησε ένα διακριτό πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, το οποίο απορρέει και τεκμηριώνεται για τις προγραμματικές του επιλογές από τα τρία εδαφικά σχέδια που το συνοδεύουν, τα οποία καλύπτουν γεωγραφικά τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας συνολικά, την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας, αλλά και τις νησιωτικές περιφέρειες του βορείου Αιγαίου, του νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. Και εξειδικεύουν τις στρατηγικές επιλογές του εθνικού σχεδίου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική και η αναπτυξιακή στόχευση των εδαφικών σχεδίων για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης προβλέπει τη μετατροπή τους σε εναλλακτικούς ενεργειακούς κόμβους και πόλους επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση επενδύσεων σε νέους και δυναμικούς τομείς εθνικής σημασίας.

Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δομήθηκε σε πέντε βασικές προτεραιότητες, με κάθε μια από αυτές να  καλύπτει τις βασικές αναπτυξιακές παραμέτρους που ορίζει ο κανονισμός του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και οι οποίοι αποτελούν εν γένει τους στόχους του νέου ΕΣΠΑ 21- 27.

Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε προτεραιότητες είναι:

Η ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητα

Η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική ουδετερότητα

Η αναπροσαρμογή των χρήσεων γης στα λιγνιτικά πεδία

Η προώθηση της κυκλικής οικονομίας

Η δίκαιη εργασιακή μετάβαση

Ο κ. Παπαθανάσης κατέληξε λέγοντας πως με την έγκριση του ελληνικού προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, εγκρίθηκαν και τα εδαφικά σχέδια. Τα σχέδια, δηλαδή, που θα δώσουν επιπρόσθετη στήριξη. «Με την πρόσθετη αυτή στήριξη θα προχωρήσουμε σε κοινοποίηση, έτσι ώστε αυτό το επιπρόσθετο 10% να μπει στο χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων και με την πιστοποίηση αυτού του γεγονότος θα εκκινήσει και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

 

Ζεμπιλιάδου: Στο Βόρειο Αιγαίο πάει η μέγιστη ενίσχυση και όχι στη Δυτική Μακεδονία

«Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την χαρά του Περιφερειάρχη, αλλά δυστυχώς έχασε… Σήμερα αν κάποιοι δικαιούνται να χαίρονται είναι πρώτα απ΄ όλα οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου. Και αυτό γιατί στον νέο Περιφερειακό χάρτη ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις, μετά την έγκριση του Προγράμματος για τις περιοχές «Δίκαιης» Μετάβασης, η μέγιστη ενίσχυση (80%) πάει στο Βόρειο Αιγαίο (όλως τυχαίως είναι η εκλογική Περιφέρεια του κ. Μουσουρούλη). Η Δυτική Μακεδονία, η Μεγαλόπολη και η Κρήτη θα είναι στο (70%). Μαντέψτε που θα πάνε οι επενδύσεις…» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα» Γ. Ζεμπιλιάδου.

Η κ. Ζεμπιλιάδου ζητά να μην υπάρξει προκήρυξη με μεγαλύτερη ενίσχυση του 70% στις νησιωτικές Περιφέρειες και οι  ενισχύσεις στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας να μείνουν κλειδωμένες στο ανώτατο ποσοστό του 70%.

Εγκρίθηκε η εμβληματική επένδυση του Green HiPo

Την Πέμπτη έγινε επίσης γνωστό πως το «Green HiPo» της Advent πήρε το “πράσινο φως” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΙPCEI. Σκοπός του «Green HiPo» είναι η δημιουργία μονάδας στην Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη, τo σχεδιασμό και την κατασκευή των κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, με σκοπό την παραγωγού ηλεκτρισμού και θερμότητας από «πράσινο» υδρογόνο.

Να σημειώσουμε ότι το Green HiPo ήταν στα πέντε έργα που αξιολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μαζί με το Η2CAT TANKS της εταιρείας B&T Composites (ΤΙΡΙΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΕΤΕ) από τη Φλώρινα για την κατασκευή καινοτόμων δεξαμενών υψηλής πίεσης από σύνθετα υλικά και ίνες άνθρακα για την αποθήκευση υδρογόνου ειδικότερα για τον τομέα των μεταφορών, έλαβαν το αρχικό πράσινο φως για  χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία. Στα πέντε έργα περιλαμβάνεται και ο «Λευκός Δράκος», έργο που προβλέπει επενδύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ για την ετήσια παραγωγή 250.000 τόνων πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής η τύχη της πρότασης.

Γιάννης Κωσταρέλλας xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση