Λευτέρης Καρχιμάκης: Ο αποτυχημένος Ευρωβουλευτής δεν θα υποφέρει στις Βρυξέλλες αλλά η Ελλάδα θα υποφέρει από την εκλογή του

6 Min Read

Συνέντευξη του υποψήφιου Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ στον «Χ»

Ως μια περιοχή με ανεκμετάλλευτες τις παραγωγικές της δυνατότητες σε επίπεδο βιομηχανίας και ενέργειας, βλέπει την Δυτική Μακεδονία ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Καρχιμάκης, ο οποίος πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα στο πλαίσιο της περιοδείας του ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο κ. Καρχιμάκης έχει δεσμούς με την Πτολεμαΐδα από τα φοιτητικά του χρόνια και όπως είπε στον «Χ», η επίσκεψή του στην περιοχή αυτή τη φορά δεν τον γέμισε με αισιοδοξία.

- Advertisement -

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής ανέφερε πως φαίνεται πως δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη από το κράτος, η πράσινη μετάβαση γίνεται βίαια και η γνώμη των πολιτών δεν λήφθηκε υπόψη ούτε κατά τον σχεδιασμό της μετάβασης ούτε και τώρα που «δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς».

«Κανένας δεν είναι ενάντια στην πράσινη μετάβαση. Αντιθέτως είναι αναγκαία αλλά το ερώτημα είναι πως γίνεται και με τι ρυθμούς και πώς διασφαλίζεις την ζωή αλλά και την παραγωγική συνέχεια της περιοχής. Το θέμα είναι πώς μπορείς να διασφαλίσεις και την παραγωγική βάση της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου να μην ερημώσει. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αλλάξουμε όλα αυτά και έρχονται οι προτάσεις όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που λένε ότι η πράσινη μετάβαση θα λαμβάνει υπόψη τις τοπικές κοινότητες, η πράσινη μετάβαση εκεί πέρα που κλείνουν οι παλιές παραγωγικές μονάδες, όπως αυτές του λιγνίτη, θα γίνεται με εξαντλητική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και όπου θα υπάρχει συν απόφαση. Ουσιαστικά δηλαδή δημοκρατικός σχεδιασμός για το για το παραγωγικό μοντέλο τις επόμενες ημέρες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καρχιμάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα από τα κύρια ζητήματα που τίθεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές, είναι και το κατά πόσο θα μπορέσουν να διαμορφωθούν οι πολιτικές που θα ενισχύσουν τον παραγωγικό ιστό μιας χώρας με στόχο να μείνουν οι άνθρωποι στα μέρη τους και να μην μεταναστεύσουν. Όπως λέει, τα «κοινά» χαρακτηριστικά που εντοπίζει στην ελληνική περιφέρεια είναι η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας και η «ουσιαστική υποβάθμιση της προοπτικής πολυδιάστατου παραγωγικού μοντέλου. Δηλαδή βασιζόμαστε μέχρι σήμερα σε μονοκαλλιέργειες και δεν επενδύουμε σε διαφορετικές υπηρεσίες και πρωτότυπες δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα προκειμένου να μπορέσουμε να φτιάξουμε ουσιαστικά κέντρα πληθυσμιακά διότι ξέρετε η μονοκαλλιέργεια πάντα έχει μια ένα περιορισμένο κοινό. Για παράδειγμα ο φίλος μου ο Χρήστος από την Κοζάνη θέλει να επιστρέψει εκεί αλλά πως να το κάνει όταν το επάγγελμα των δικηγόρων είναι κορεσμένο» ανέφερε.

Μιλώντας για την απόσταση που νιώθουν οι πολίτες από τα ευρωπαϊκά κέντρα εξελίξεων επέρριψε ευθύνες στους εν ενεργεία ευρωβουλευτές, οι οποίοι, όπως είπε, δεν μεταφέρουν σωστά τα μηνύματα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και δεν βάζουν στον δημόσιο διάλογο καίρια ζητήματα που την απασχολούν. «Το πρώτο που ζητάμε ως Σοσιαλιστές είναι ότι θέλουμε ένα διαφορετικό σύμφωνο σταθερότητας, πιο ελαστικό. Το δεύτερο είναι η μονιμοποίηση του ευρωομολόγου προκειμένου να μπορούμε να έχουμε αναπτυξιακή προοπτική στην Ευρώπη και να μην το κάνουμε όπως διεκδικούν οι Συντηρητικοί. Και το τρίτο είναι να μπορέσουμε να σπάσουμε τα καρτέλ, να θρέψουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού, προκειμένου να το κάνουμε πιο αυστηρό και να φτιάξουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας μέχρι σήμερα. Αυτά λοιπόν είναι ζητήματα τα οποία τίθενται επί τάπητος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία είναι σαν ψηφίζεις και ευρωπαίους Συντηρητικούς γιατί οι Συντηρητικοί θέλουν τα ακριβώς αντίθετα από τα παραπάνω» ανέφερε ο κ. Καρχιμάκης.

Μιλώντας για τους λόγους που τον έκαναν να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε την ανάγκη του να καλύψει το κενό στον πολιτικό δημόσιο διάλογο και της ουσιαστικής Ευρωπαϊκής κουβέντας. «Η επιδραστικότητα των 21 Ελλήνων Ευρωβουλευτών δεν ήταν και η καλύτερη. Κατάφεραν πάρα πολύ λίγα σε ένα ευρωκοινοβούλιο που αποφασίζει για το 60-70% των κανόνων που επηρεάζουν τη ζωή μας. Πρέπει να μπορούμε να είμαστε πιο επιδραστικοί και για να συμβεί αυτό χρειάζεται να γνωρίζουμε τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαπραγματευόμαστε σε ένα πολυμερές φόρουμ. Εγώ το γνωρίζω ότι αυτό είναι το αντικείμενο μου μιας και διδάσκω ευρωπαϊκή πολιτική και διαχείριση κρίσεων στο πανεπιστήμιο και έχω εργαστεί ως σύμβουλος στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη στην Νέα Υόρκη, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διεκδικούμε για όλους τους ευρωβουλευτές. Ο ευρωβουλευτής δεν θα υποφέρει στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα υποφέρει» κατέληξε ο κ. Καρχιμάκης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση