Λευτέρης Πλασκοβίτης: «Η περιφέρεια έχει ανάγκη από ένα πνευματικό κύτταρο πολιτισμού»

8 Min Read

Συνέντευξη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Ο Λευτέρης Πλασκοβίτης μίλησε στο «Χ» για τις τελευταίες εξελίξεις με τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, για την πορεία του σε αυτή τη θέση αλλά και για το τι παραστάσεις να περιμένουμε το καλοκαίρι.

- Advertisement -

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η προηγούμενη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισε να κάνει ανανέωση της θητείας του για ένα χρόνο έως το τέλος του 2024 και έστειλε το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών τον Αύγουστο του 2023. «Νομίζω σωστά έπραξαν γιατί δεν έπρεπε να μείνει ξανά το ΔΗΠΕΘΕ χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή γιατί θα είχαμε ένα πισωγύρισμα». Μετά από αρκετούς μήνες, το Υπουργείο Εσωτερικών τους απάντησε πως υπάρχει ένα τυπικό πρόβλημα και θα πρέπει ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης να κάνει ανάκληση του αιτήματος του προς το υπουργείο για την ανανέωση της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή και να προκηρυχθεί εκ νέου η συγκεκριμένη θέση καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. «Ο κανονισμός του ΔΗΠΕΘΕ δεν προβλέπει ρητώς την ανανέωση, μιλάει γενικά για τη θητεία και υπήρχε νομικό πρόβλημα. Έτσι μάθαμε όλοι ότι δεν μπορεί να γίνει ανανέωση. Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο, πολύ σωστά, εισηγήθηκε να προκηρυχθεί εκ νέου η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Το διοικητικό συμβούλιο μου έκανε πρόταση, την οποία αποδέχθηκα και μέχρι να έρθει ο καινούριος καλλιτεχνικός διευθυντής, θα συνεχίσω να βοηθάω και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ως καλλιτεχνικός συνεργάτης» σημείωσε ο κ. Πλασκοβίτης. 

Η διάρκεια της θητείας του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα είναι τρία έτη και στην προκήρυξη θα συμμετέχει και ο ίδιος διεκδικώντας εκ νέου τη θέση που υπηρετεί εδώ και αρκετό καιρό και έχει φέρει σπουδαίες παραγωγές και εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην πόλη μας. Ο ίδιος ως άνθρωπος του θεάτρου πέρα από το πρακτικό έργο του πάνω και πίσω από τη σκηνή, αγαπώντας το θεσμό του θεάτρου και τα ΔΗΠΕΘΕ έχει «πιέσει» πολλές φορές όπου και όπως μπόρεσε για να μπορέσουν τα ΔΗΠΕΘΕ να έχουν καλύτερες οικονομικές απολαβές και μεγαλύτερη επιχορήγηση από την πολιτεία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού. 

Όσον αφορά τον εσωτερικό κανονισμό του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ο κ. Πλασκοβίτης έχει ήδη συζητήσει με το δήμαρχο Κοζάνης κ. Γιάννη Κοκκαλιάρη ο οποίος του μετέφερε πως θα αναμορφωθεί και θα αλλάξει καθώς αυτός που ισχύει σήμερα είναι από τότε που φτιάχτηκε το ΔΗΠΕΘΕ. «Ενώ έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα, αυτό δεν έχει αλλάξει. Μου ζήτησε ο δήμαρχος να κάνω μια εισήγηση με το ποιες τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν στον εσωτερικό κανονισμό, θα τις κάνω και θα περάσει σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια γιατί αυτό είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και όχι του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ». Όπως σημείωσε ο κ. Πλασκοβίτης η συνεργασία του με το καινούριο διοικητικό συμβούλιο, το νέο πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ αλλά και με το νέο δήμαρχο, είναι άψογη. «Βλέπω από το νέο δήμαρχο μια αγάπη για το ΔΗΠΕΘΕ, έχει έρθει σε όλες τις εκδηλώσεις και τις παραστάσεις. Ο νέος πρόεδρος, ο Δημήτρης Μάστορας το βλέπει με πολύ ζήλο, αγαπάει και θέλει να βοηθήσει το ΔΗΠΕΘΕ και το δείχνει στην πράξη, με πολλούς τρόπους. Με όλο το διοικητικό συμβούλιο, σε όλες τις συνεδριάσεις τα πράγματα έχουν κυλήσει πάρα πολύ όμορφα. Η πρόθεση τους είναι πραγματική και καλή και νομίζω ότι και στο μέλλον, όσο θα είμαστε μαζί, οι σχέσεις μας θα είναι αρμονικότατες και αυτό θα είναι προς το συμφέρον καταρχάς του ΔΗΠΕΘΕ αλλά και όλων ημών που συνεργαζόμαστε με καλή διάθεση για ένα καλό σκοπό». 

Για την πορεία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σημείωσε πως «για αυτό πρέπει να απαντήσει η κοινωνία της Κοζάνης. Εγώ έκανα ό,τι μπορούσα». Όπως ανέφερε, όταν ήταν να έρθει και να αναλάβει αυτή τη θέση, κάποιοι τον είχαν προειδοποιήσει να μην το κάνει καθώς υπήρχαν πολλά προβλήματα στο ΔΗΠΕΘΕ, με τον ίδιο να τους απαντά πως δεν τον τρομάζουν οι αντιξοότητες και τα δύσκολα τον προκαλούν. «Ήρθα γιατί πιστεύω πως ο θεσμός που λέγεται ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να είναι ζωντανός για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του και το σκοπό που προβλέπει και η ίδρυση του νόμου για τα ΔΗΠΕΘΕ. Προσπάθησα με πολλούς τρόπους να επιτελέσω ένα έργο, πέρα από αυτά που μας επιτάσσει και μας επιβάλει η προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή να κάνουμε τρεις παραγωγές. Έκανα πολλές περισσότερες, πολλές εκδηλώσεις, τίμησα αρκετούς Κοζανίτες, έκανα συναυλίες, μουσικές παραστάσεις, άνοιξα το θέατρο προς την κοινωνία, έκανα διάφορες συνεργασίες και έκανα ότι μπορούσα για να δει η τοπική κοινωνία πως αξίζει στο ΔΗΠΕΘΕ να ανθεί και να λειτουργεί. Το αν το έργο που έκανα στο χρόνο που είμαι εδώ ανταποκρίνεται στα θέλω των πολιτών της Κοζάνης, δεν μπορώ να το πω εγώ. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως περνάω υπέροχα στην Κοζάνη. Είχα φίλους αλλά έχω αποκτήσει περισσότερους».   

«Η περιφέρεια έχει ανάγκη από ένα πνευματικό κύτταρο πολιτισμού ώστε να παίρνουν οι πολίτες πνευματική τροφή» τόνισε ο κ. Πλασκοβίτης αναφερόμενος στο βασικό στόχο και σκοπό της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. «Είχα την τιμή να είμαι στην πρώτη επιτροπή για την ίδρυση των ΔΗΠΕΘΕ που είχε σχηματίσει η Μελίνα Μερκούρη και ο βασικός της στόχος ήταν αυτός. Θεωρούσε πως η πνευματική τροφή μπορεί να προσφερθεί και από το έργο των ΔΗΠΕΘΕ πέρα από αυτή που προσφέρουν οι βιβλιοθήκες. Δεν έχουν όλες οι περιφερειακές πόλεις καλές βιβλιοθήκες όπως έχει η Κοζάνη. Η Μελίνα θεωρούσε ότι μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ θα μπορούσε να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση των πολιτών στον πολιτισμό. Το θέατρο δεν είναι μόνο μια παράσταση, είναι πολλά πράγματα μαζί. Όσες πόλεις έχουν ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να τα προσέχουν, να τα φροντίζουν ως κόρη οφθαλμού και να τα στηρίζουν στο μέτρο του δυνατού». 

Τέλος, το καλοκαίρι θα δούμε την υπέροχη κωμωδία της Χρύσας Σπηλιώτη, «Σκωτσέζικο ντους» που θα κάνει πρεμιέρα στις 5 Ιουλίου στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο. Έχει σχηματιστεί ένας εξαιρετικός θίασος πολύ καλών και άξιων ηθοποιών για τη συγκεκριμένη παράσταση, που κάποιοι είναι γνωστοί και από την τηλεόραση ενώ θα έχει και «άρωμα».. Κοζάνης. Χρήστος Ευθυμίου, Νίκη Παλληκαράκη, Μιχάλης Μαρκάτης, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Δανάη Σταματοπούλου και Παναγιώτης Δαβιδόπουλος έρχονται για να μας προσφέρουν ξεκαρδιστικά καλοκαιρινά βράδια. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση